G4Media.ro

Un muzeu dedicat victimelor Stasi, poliţia secretă comunistă din Germania de Est,…

Un muzeu dedicat victimelor Stasi, poliţia secretă comunistă din Germania de Est, a fost vizitat în 2018 de jumătate de milion de persoane

Un muzeu dedicat victimelor Stasi, fosta poliţie secretă a regimului comunist din Germania de Est, a fost vizitat anul trecut de aproape o jumătate de milion de persoane, informează marţi DPA, citată de Agerpres.ro.

Noul director al acestui muzeu amenajat în Berlin şi dedicat persoanelor arestate de Stasi doreşte să prezinte într-o nouă manieră exponatele din instituţie.

Pe lângă vizitele în fosta închisoare operată de Stasi şi ghidate de foşti deţinuţi, spaţiul din jurul muzeului berlinez Hohenschonhausen Memorial a fost încorporat în perimetrul muzeal pentru a permite mai multe vizite în zona – în trecut cu acces restricţionat – din proximitatea centrului de detenţie şi în clădirea fostului spital al închisorii, a dezvăluit directorul Helge Heidemeyer.

Celulele din fosta închisoare est-germană au fost echipate cu dispozitive media electronice.

„Putem de acum să răspundem provocărilor viitorului”, a spus directorul muzeului, care este expert în politologie şi istoric.

Hohenschonhausen Memorial nu poate să mizeze pe o creştere cantitativă a publicului său din cauza spaţiului limitat de care dispune, însă lucrează pentru a ameliora calitatea vizitelor oferite. Aproximativ 470.000 de persoane au vizitat anul trecut această instituţie muzeală.

Helge Heidemeier a preluat conducerea muzeului la începutul lunii septembrie, după ce fostul director, Hubertus Knabe, a fost concediat în urma unor acuzaţii de comportament sexist şi hărţuire sexuală formulate de angajaţii instituţiei.

Inaugurată în 1951, fosta închisoare est-germană a reprezentat cadrul în care s-a derulat intriga lungmetrajului „The Lives of Others”, câştigătorul premiului Oscar din 2007 la categoria „cel mai bun film străin”, ce a prezentat puterea discreţionară deţinută de Stasi şi intruziunea plină de cruzime a fostei poliţii secrete din Germania de Est în vieţile cetăţenilor acestei ţări.

Muzeul berlinez doreşte să devină o aducere aminte a opresiunilor comise de fostul regim comunist est-german, în contextul în care persoanele trimise în acea închisoare erau supuse atât torturii fizice, cât şi abuzurilor psihologice.

Peste 11.000 de prizonieri au fost încarceraţi la Hohenschonhausen în perioada de 40 de ani în care a funcţionat această închisoare. Mulţi dintre ei erau disidenţi, iar alţii au fost închişi pentru simplul fapt că au încercat să fugă din ţară în perioada comunistă, mai arată Agerpres.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu mai traduceț!