G4Media.ro

Un grup de senatori americani din ambele partide au depus un proiect…

Sursa foto: Pixabay

Un grup de senatori americani din ambele partide au depus un proiect pentru stabilirea unei strategii a SUA privind regiunea Mării Negre

Jeanne Shaheen, președintele Subcomisiei pentru Europa și cooperarea regională de securitate din Comisia de relații externe a Senatului SUA (democrată), și Mitt Romney, membru al Comisiei de relații externe a Senatului SUA (republican) au depus marți în Congresul SUA proiectul de lege intitulat Black Sea Security Act of 2022 (Lege privind securitatea Mării Negre – 2022), transmite ambasada României în SUA.

Proiectul este susținut de senatorii Thom Tillis (republican-Carolina de Nord), Chris Coons (democrat-Delaware), Roger Wicker (republican- Mississippi) și Ben Cardin (democrat-Maryland), ceea ce înseamna că are sprijin bipartizan.

Proiectul legislativ menționat solicită administrației SUA o politică externă mai robustă a SUA față de regiunea Mării Negre, inclusiv creșterea sprijinului pentru regiune din partea SUA, NATO și UE, asigurarea unei prezențe permanente și durabile pe flancul estic, precum și dezvoltarea relațiilor economice dintre SUA și regiunea Mării Negre, respectiv România, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia.

De asemenea, proiectul de lege solicită elaborarea, în termen de 12 luni, a unei strategii SUA inter-agenții urmărind creșterea angajamentului SUA pentru țările din regiune, dezvoltarea asistenței militare și coordonării cu NATO și UE, aprofundarea relațiilor economice, întărirea democrației și securității economice și energetice. Procesul inter-agenții trebuie să identifice inclusiv resursele necesare implementării strategiei pentru anii 2024-2026.

Proiectul legislativ are o puternică susținere bipartizană, urmând a parcurge etapele uzuale din procesul legislativ american, respectiv dezbaterea în comisii, solicitarea opiniei departamentelor și agențiilor vizate și apoi supunerea spre vot în comisii, respectiv în plen. După adoptarea de către Senat, proiectul va intra în analiza Camerei Reprezentanților (unde va parcurge etape similare), apoi va merge la promulgare către președintele Statelor Unite.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a purtat discuții cu liderii Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA, în marja audierii privind situația din regiunea Mării Negre, care s-a desfășurat anul trecut în Senatul american.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. vladolf : nato, va dau ultimatum, ne-ati incercuit
    nato: finlanda, suedia si marea neagra vor fi intarite🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  2. După Înalta Poartă, Moscova, acum Bucureștiul face plecăciuni la Casa Albă. De, la vremuri noi stăpânire nouă, politica și apucăturile tot fanariote rămân.

  3. Veștile rele pentru Rusia continuă să curgă.

  4. Ți-e teama???