G4Media.ro

Un general american avertizează că armata britanică nu mai este o forță…

Sursa foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Un general american avertizează că armata britanică nu mai este o forță de luptă de cel mai înalt nivel

Un general american de rang înalt i-a spus în privat secretarului Apărării, Ben Wallace, că armata britanică nu mai este considerată o forță de luptă de cel mai înalt nivel, au dezvăluit surse din domeniul apărării, citate de Sky News.

Potrivit surselor citate, acest declin al capacității de luptă – în urma deceniilor de reduceri pentru a economisi bani – trebuie să fie inversat mai repede decât era planificat în urma războiului Rusiei din Ucraina.

„În concluzie… este vorba de un întreg serviciu incapabil să protejeze Marea Britanie și aliații noștri timp de un deceniu”, a declarat una dintre sursele din domeniul apărării.

Sursele au declarat că Rishi Sunak riscă să eșueze în rolul său de „prim-ministru pe timp de război” dacă nu ia măsuri urgente, având în vedere amenințarea de securitate tot mai mare reprezentată de Rusia lui Vladimir Putin.

Aceste măsuri ar trebui să includă creșterea bugetului apărării cu cel puțin 3 miliarde de lire sterline pe an; oprirea unui plan de reducere și mai mult a dimensiunii armatei; și relaxarea regulilor de achiziție pe timp de pace care obstrucționează capacitatea Regatului Unit de a cumpăra arme și muniție rapid.

„Istoria va privi înapoi la alegerile pe care le vor face în următoarele săptămâni (premierul și ministrul Finanțelor) ca fiind fundamentale pentru a vedea dacă acest guvern crede cu adevărat că datoria sa principală este apărarea regatului sau dacă acesta este doar un slogan”, a explicat o sursă.

Oferind o idee despre amploarea provocării cu care se confruntă armata, Marina Regală și Forțele Aeriene Regale, se înțelege că:

Forțele armate ar rămâne fără muniție „în câteva zile” dacă ar fi chemate să lupte

Regatul Unit nu are capacitatea de a-și apăra cerul împotriva nivelului de raiduri cu rachete și drone pe care îl suportă Ucraina

Ar fi nevoie de cinci până la 10 ani pentru ca armata să poată alinia o divizie de luptă de aproximativ 25.000-30.000 de soldați susținută de tancuri, artilerie și elicoptere

Aproximativ 30% din forțele britanice aflate în stare de pregătire ridicată sunt rezerviști care nu pot fi mobilizați în termenele stabilite de NATO – „așa că ne-am prezenta cu efective insuficiente”

Cea mai mare parte a flotei de vehicule blindate a armatei, inclusiv tancurile, a fost construită în urmă cu 30-60 de ani, iar înlocuirile complete nu vor avea loc decât peste câțiva ani

Puteri europene precum Franța și Germania au anunțat planuri de creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut.

Premierul Sunak nu a făcut încă nicio promisiune semnificativă de a mări fondurile pentru apărare, urmărind în schimb o „reîmprospătare” a unei revizuiri a politicii de apărare care urmează să fie publicată pe 7 martie, înainte de bugetul de primăvară, care va indica dacă există bani noi pentru armată.

În timp ce imaginea este sumbră în întreaga armată, armata se află într-o situație deosebit de proastă.

Există planuri de modernizare a serviciului cu vehicule de luptă, rachete și tancuri modernizate, dar acestea au fost concepute înainte ca Rusia să își lanseze războiul, iar calendarul de realizare a transformării este prea lent pentru a face față riscului sporit, potrivit surselor din domeniul apărării.

Astfel de îngrijorări nu sunt exprimate doar de persoane din interiorul cercurilor de apărare britanice, sursele spunând că un general american de rang înalt a oferit o evaluare sinceră a armatei britanice ministrului Wallace și altor oficiali de rang înalt în toamna anului trecut.

Generalul a folosit un termen pentru a clasifica forța militară a unei țări, nivelul unu fiind considerat o putere de nivel înalt, precum Statele Unite, Rusia, China și Franța, un statut pe care Marea Britanie încearcă, de asemenea, să îl dețină.

Nivelul doi ar descrie o putere de nivel mediu, cu o capacitate de luptă mai redusă, cum ar fi Germania sau Italia.

Potrivit surselor, generalul, referindu-se la armată, a spus: „Nu aveți un nivel unu. Este abia de nivelul doi”.

Una dintre surse a insistat asupra faptului că SUA și restul NATO înțeleg că Marea Britanie plănuiește să își reconstruiască forțele.

„Acum se află într-un ciclu mai bun, cu o mulțime de investiții noi în următorii zece ani”, a spus sursa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu mai e de pe vremea lui churchill . In razboiul cu Argentina daca nu erau americanii sa ii ajute cu logistica , nu aveau cum sa castige :)))

  2. Nici atunci nu erau pregatiti. Tot americanii i-au ajutat masiv.

  3. Comcluzia, dați bani băieți, indiferent de națiune, producătorii de armamente ca și cei de vaccinuri, au o foame cumplită dupa profituri. Oamenii, pot trece la păscut.