G4Media.ro

Un fost președinte al Federației Chineze de Fotbal a fost condamnat la…

Sursa foto: captură video

Un fost președinte al Federației Chineze de Fotbal a fost condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită/ Chen Xuyuan a vândut și postul de selecționer al naționalei

Un fost președinte al Federației Chineze de Fotbal (CFA), Chen Xuyuan, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru mită, potrivit presei de stat din țară, scrie BBC. Chen Xuyuan, în vârstă de 67 de ani, a devenit președinte al Federației Chineze de Fotbal în vara lui 2019, funcție pe care a deținut-o până în octombrie 2023.

În ianuarie, el a pledat vinovat la acuzația că a luat mită în valoare totală de 81 de milioane de yuani (11,2 milioane de dolari).

O campanie anticorupție condusă de președintele Xi Jinping a afectat sportul, sectorul bancar și armata. În fotbal, peste 10 antrenori și jucători au fost anchetați.

Procesul de la Tribunalul Popular Intermediar din Huangshi, în centrul Chinei, a dezvăluit activitățile ilicite ale lui Chen din 2010 până în 2023, care au inclus rolul său anterior de președinte și președinte al Shanghai International Port Group.

Procurorii au declarat că Chen a acceptat bani și obiecte de valoare în schimbul ajutorului său pentru obținerea de contracte și organizarea de evenimente sportive.

În hotărârea judecătorească s-a spus că acesta a adus „daune enorme” cauzei fotbalului chinezesc, potrivit agenției de știri Xinhua, controlată de stat.

Presa de stat a mai spus că alți trei înalți oficiali din fotbal au fost condamnați marți la pedepse cuprinse între opt și 14 ani de închisoare pentru corupție.

De asemenea, sunt aşteptate şi alte condamnări pentru cazurile de corupție din fotbal, notează AFP, citată de News.ro. Printre cei ce ar putea sta mulți ani la închisoare s-ar putea număra şi fostul selecţioner al Chinei, Li Tie, care este anchetat pentru corupţie din 2022 şi se află în prezent în arest preventiv. Fost jucător la Everton, el a recunoscut că a ajutat la cumpărarea mai multor meciuri care au permis echipelor chineze din divizia a doua pe care le-a condus să ajungă în prima ligă, înainte ca gruparea Wuhan Zall, unde era antrenor, să-i plătească lui Chen Xuyuan două milioane de yuani (255.000 de euro) sub formă de mită pentru a-şi asigura postul de selecţioner.

De asemenea, Ministerul de Externe al Chinei a confirmat că sud-coreeanul Son Jun-ho, care a jucat pentru Shandong Taishan, a fost reținut de poliție în legătură cu un caz de mită. Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat în această săptămână că acesta a fost eliberat din detenție.

În trecut, președintele Xi și-a exprimat ambiția de a transforma China într-o mare națiune fotbalistică. În 2011, el a vorbit despre cele „trei dorințe” ale sale pentru fotbalul chinez: să se califice din nou la Cupa Mondială, să găzduiască turneul și să câștige într-o zi trofeul.

În ultimul deceniu, cluburile din Superliga chineză au cheltuit sume uriașe de bani pentru a atrage unii dintre cei mai buni jucători din lume, printre care mijlocașul brazilian Oscar, fostul atacant argentinian Carlos Tevez și internaționalul belgian Axel Witsel.

Totuși, acest lucru a dus la acumularea de datorii de către cluburi, iar CFA a anunțat un plafon salarial în 2020.

La momentul respectiv, aceasta a declarat că această măsură avea ca scop concentrarea investițiilor pe dezvoltarea talentelor autohtone, în locul importului de vedete internaționale.

Acum, doar un număr mic de jucători străini au rămas în campionat. Recentele rețineri ale unor figuri importante din fotbal au reprezentat un nou eșec pentru ambițiile fotbalistice ale țării. În ciuda acestor probleme, fotbalul intern este încă popular în China, iar scandalul de corupție al lui Chen a șocat fanii.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...