G4Media.ro

Un documentarist german, atacat de urs în România: „Eu am fost cel…

Sursa foto: Facebook / Andreas Kieling

Un documentarist german, atacat de urs în România: „Eu am fost cel care i-a invadat habitatul, în adâncul sălbăticiei” / A fost rănit la o mână și i-a fost smuls scalpul

Regizorul german Andreas Kieling a supraviețuit unui atac al unui urs brun în timp ce filma păsări în Munții Carpați, în România, relatează Corriere della Sera. Chiar regizorul a fost cel care a povestit întâmplarea, petrecută în urmă cu două săptămâni, pe profilul său de Facebook.

„S-a întâmplat incredibil de repede, nu am auzit ursul venind. A ieșit brusc din tufișuri. Instinctiv m-am apărat cu trepiedul, îndreptându-l spre gura animalului. Am auzit o bufnitură și mi-am văzut tot echipamentul zburând. Apoi m-am trezit imediat la pământ”, a explicat Kieling, care încă poartă urmele atacului brutal.

„Ursul era deasupra mea. Am încercat să-mi protejez capul și gâtul cu o mână. M-a mușcat, eram sigur că mi-a rupt mâna. Mi-a smuls tot scalpul. Totul a fost incredibil de rapid, ursul m-a mușcat de braț”, a adăugat el.

Kieling, însă, îi ia apărarea animalului. „Ursul este bine, și-a urmat doar instinctele. Eu am fost cel care i-a invadat habitatul, în adâncul sălbăticiei. De obicei, oamenii nu se aventurează atât de departe, nici măcar excursioniștii. Știam că acest lucru se poate întâmpla”, a explicat el.

Kieling, în vârstă de 63 de ani, a fost grav rănit la un mână și cap.

Regizorul și-a amintit apoi de alte atacuri pe care le suferise în trecut: au fost ”două atacuri de urs în 28 de ani în Alaska, dar nu atât de violente ca acesta”.

Rănile de la cap i-au fost cusute, iar mâna stângă a fost pusă în ghips după o operație.

„Pentru urși suntem la fel ca și alți prădători mari: un lup, un râs, o hienă, un tigru, un leopard, dar atâta timp cât nu intri într-o situație de conflict, de exemplu prin revendicarea unor surse de hrană ale ursului, de obicei nu se întâmplă nimic. Dar de data aceasta nu s-a întâmplat așa”, a conchis regizorul.

Andreas Kieling, născut în 1959 în Gotha, Turingia, a fugit din RDG în 1976, la vârsta de 16 ani. A călătorit prin Groenlanda, a mers cu bicicleta de munte prin Himalaya, a lucrat ca marinar și pădurar, se precizează pe pagina sa web.

Kieling călătorește prin lume ca fotograf natural și realizator de documentare din 1990. Pentru el, aventura nu este un scop în sine. ”O fac pentru a documenta viața în sălbăticie, pentru a învăța din ea, fără a uita propriile limite”, spune el.

Astăzi, Andreas Kieling este unul dintre cei mai cunoscuți regizori germani de animale sălbatice, filmele sale fiind premiate cu mai multe premii.

În munca sa, s-a apropiat în special de urșii grizzlii. Câteva luni pe an călătorește în jurul lumii în expediții și excursii de filmare, în principal în zonele slab populate din Alaska. În restul timpului, Andreas Kieling locuiește cu familia sa la o fermă din Germania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ba nu, să omorâm toate animalele sălbatice ca să avem unde pune grătarele pe ritm de manele!

  2. Mai sunt ursi, încă nu i-am împușcat pe toți?!

    Domnule ministru al Mediului, ce faceți?! Măriți va rog cotele de recoltare la ursi!

    • Mai sunt, mai sunt, chiar mult mai multi decat putem noi duce. Constat ca sunt si mai violenti ca altii de pe planeta. Am auzit ca si-au luat proprietate privata si pe la deal mai nou.