G4Media.ro

Ultima zi de stare de urgenţă în România, urmează starea de alertă…

Sursa foto: presidency.ro

Ultima zi de stare de urgenţă în România, urmează starea de alertă / Ședință de Guvern la ora 11.00

România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, având în vedere pandemia de coronavirus. Președintele și Guvernul au anunțat că în continuare va fi instituită starea de alertă, însă legea privind măsurile care pot fi luate în această perioadă a fost adoptată abia miercuri, astfel că va intra în vigoare cel mai devreme luni.

  • UPDATE: Guvernul se întrunește în ședință la ora 11.00 pentru a discuta despre măsurile în starea de alertă.

Pe 4 mai, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că starea de urgenţă nu va fi prelungită.

Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă, (…) care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19″, declara, la acea dată, şeful statului, relatează Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.

Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarase pandemie de coronavirus.

Până în prezent, în România s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 şi peste 16.000 de persoane infectate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică. Cele mai multe cazuri de coronavirus s-au înregistrat, potrivit ultimei raportări, în Suceava – 3.317, Bucureşti – 1.555, Neamţ – 785, Arad – 679, Botoşani – 632, Mureş – 621, Braşov – 594, Hunedoara – 589, Galaţi – 522, Cluj – 516.

Starea de urgenţă decretată în data de 16 martie a cuprins măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, economic, al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie şi afaceri externe, precum şi măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală.

Prin decretul din 14 aprilie privind prelungirea stării de urgenţă pentru încă 30 de zile au fost dispuse măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare.

În această perioadă au fost emise 12 ordonanţe militare cu măsuri privind toate aceste domenii.

După ridicarea stării de urgenţă, ar urma să fie instituită starea de alertă.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări, printre care aceea că Parlamentul va trebui să încuviinţeze starea de alertă în cazul în care aceasta se instituie în cel puţin jumătate de ţară.

Camera Deputaților este forul decizional, astfel că legea va pleca la promulgare, însă va intra în vigoare la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Citește aici principalele prevederi ale legii, în forma adoptată de Parlament

Citește și Nelu Tătaru: Vom lua mâine o serie de decizii care să creeze cadrul administrativ pentru impunerea restricțiilor în perioada stării de alertă

Sursa foto: presidency.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Preconizez ieșirea astăzi la declaratii a lui Iohanis și anunțarea decretului de prelungire a stării de urgenta pana la întrarea în vigoare a celei de alerta.

    • Ghinion, nu o poarte prelungi fara aprobarea parlamentului.

    • Nu contează…..

    • @Gigi Duru2:
      Parlamentul i-ar da aprobarea pt ca ar fi vorba de puncte marcate, nu pierdute dar Iohannis
      e un teuton mandru : a spus ca nu o prelungeste si nu o va prelungi !

      PS. Ii lasa sa se descurce cu vreo Hotarare de guvern, vreun OUG dar pe Orban, pe Vela si pe Predoiu n-o sa-i uite si n-o sa-i ierte.Daca cumva PNL va mai fi in situatia sa formeze guvern sub presedintia Neamtului, astia trei nu vor mai fi in guvern !

    • Asa sa fie!

  2. Dupa 3 decenii postdecembriste,inca suntem dependenti de sfaturi,recomandari,si reguli impuse.Masochism si involutie.

    • tu esti aici sa creezi haos, pentru asta esti platit

    • Casualule,o sa fii surprins.Sunt politist , si sunt platit pentru a face lucruri contrare celui evocat de tine. Sa fii fortat de natura profesiei ca sa constati ceea ce am enuntat anterior,nu este tocmai o placere. Insa…

    • @Anxi Etate:
      Aici pe site ti-ai mai pierdut cumpatul uneori si ai dat-o pe limbaj colocvial (m-am exprimat cat am putut de eufemistic) ! :)) Sper ca acolo unde muncesti cand interactionezi (nu neaparat cu colegii de serviciu ) esti un veritabil domn politist ! :))

    • Susu
      :)))) Categoric! Orice lup care se respecta,are in garderoba si o hainita din blana de oaie.Adaptabilitatea,frate,adaptabilitatea! Sa nu-ti imaginezi,nici macar,ca as alege vreodata valoarea maxima( cea de 20.000 ).
      Sunt familiarizat cu orice situatie/discutie,dupa 50 de ani de varsta si 26 de cariera,astfel incat stiu sa respect ( eufemistic vorbind ) orice seaman care epateaza in mod „generos” si neconditionat.
      Daca ai observat,folosesc frecvent suspensia.In acele pauze,sunt extrem de „colocvial” :)))))
      Ce sa fac?! M-a facut mama , moldovean ! :)))))

    • Susu
      O amintire.In gimnaziu,am avut un prof. de mate. oltean.Mi-a explicat ce-i cu puntuatia de suspensie.A spus ca sunt trei , pentru ca 2 ar fi prea putine,iar 4 ar fi prea multe:)))))
      Concluzia : in majoritatea cazurilor,oltenii nu ajung doar politicieni.:))))))))

  3. Domnule ministri va atrag atentia privind niste aspecte cred eu ca importante: Voi propune o solutie in starea de confuzie in care deliberat ne arunca PSD-ul cu toti Ciloacii sau Colacii sai buzoieni(sa-l fac Covrig ar fi ceva prea insignifiant). Asadar sunt doua masuri fundamentale de protectie in fata pandemiei
    :a) Distantarea sociala;
    b) Higiena personala in care includ si imbracamintea de potectie respectiv in general masca si eventual manusi(poate si capul acoperit).
    Daca cu b) lucrurile sunt destul de clare, acea distantare sociala starneste toate confuziile.
    Ea este indicata cel mai bine prin limitarea la grupuri de 3 persoane adunate voluntar dar nu o poate impiedeca pe cea impusa de viata economica decat partial adica in autobuze vor fi mai multi decat 3 persoane permise, un autobuz fiind un spatiu care daca ar fi deschis nu ar pemite mai mult de doua trei grupuri de cate 3 si asta cu multa indulgenta, la fel si in magazine sau in diferite locuri de munca. Adica ai nevoie de un regim prescris. Asdar aici nu ai ce face decat sa eviti pe cat poti aglomerarile de natura voluntara si sa te protejezi pe tine si pe ceilalti cu mijloacele specifice de protectie cand nu ai incotro..
    Sunt niste lucruri banale si de bun simt dar sa vedem daca la Mogosoaia sunt niste paturi cu cate 3-4 convivi si acestea nu sunt una langa alta ca pe o plaja umbrelele sau cearceafurile, problema este ca esti la Mogosoai sau pe o plaja si nu distantarea sociala? Evident ca problema rezida in distantarea sociala si atunci as putea permite sederea pe iarba la Mogosoia si nu cea pe plaja decat doar daca si acolo am avea aceisi densitate de grupuri de 3-4(o familie) ca la Mogosoaia. Deci problema nu este daca merg la Constanta sau oriunde pe litoral si nici oriunde in statinile montane, ci felul in care respect distantarea sociala. Si intr-o gradina de vara pot sta cateva mese ocupate in functie de suprafata alocata acestora si daca suprafetele sunt foarte mici probabil ca doar cateva sau chiar numai unul sau doua . Cu alte cuvinte toate masurile de acest tip sunt la capitolul a) distantare sociala si aici trebuie introdusa o norma de suprafata ocupata(alocata) interior unde se va purta si masca si o norma de suprafata alocata in exterior.
    Normele vor fi de suprafata adica de metri patrati alocati si aici medicii , specialistii trebuie sa decida . De exemplu daca consider ca o distanta de 2-3 m este suficienta atunci ar trebui sa nu am o ocupare pe plaje sau in parcuri sau diferite locuri unde se stea pe iarba mai mica de 10 mp. Personal as indica 25 mp adica similar unui cerc sau patrat de 5x5m iar inlauntru macar 10mp pentru una doua persoane(birouri sau supermarketuri). Mai departe se poate detalia si cred ca sunt destui capabili sa o fac Mult succes in continuare

  4. Vaaaaai de capul meu! Cum o sa mai mergem pe strada fara ca Werner, Orban, Vela si Arafat sa ne spuna ce avem voie dar mai ales ce nu avem voie sa facem. Chiar nu stiu ce o sa fac de maine incolo…Sa mergi fara declaratie pe strada si fara militieni la panda, cine a mai auzit asa ceva?!