G4Media.ro

UK: Moment umilitor pentru guvernul Truss, care renunță la scăderea impozitelor pentru…

Foto: Facebook Partidul Conservator/Liz Truss

UK: Moment umilitor pentru guvernul Truss, care renunță la scăderea impozitelor pentru bogați. Partidul Conservator scade rapid în sondaje, reputația de competență economică a formațiunii politice riscă să fie grav afectată

Ministrul finanțelor al Marii Britanii, Kwasi Kwarteng, a anunțat luni că guvernul retrage planul său de a aboli cea mai înaltă cotă de impozitare pe venit de 45%. Măsura anunțată acum 10 zile determinase o prăbușire a cursului lirei sterline în raport cu dolarul american la un minim istoric și stârnise critici vehemente, inclusiv în Partidul Conservator de guvernământ.

Kwarteng a declarat la BBC că propunerile au devenit „o distragere masivă a atenției asupra unui pachet puternic. Tocmai am vorbit cu oamenii, am ascultat oamenii, am înțeles”, a spus el.

Măsura, anunțată în parlament în cadrul proiectului de buget rectificativ, prevedea eliminarea celei mai mari rate de impozitare pe venit de 45% pentru veniturile anuale care depășesc 150.000 de lire sterline, urmând să rămână în vigoare rata de 40% la ora actuală plătibilă pentru veniturile peste 50.270 de lire anual.

În plus, cancelarul anunțase reducerea ratei de bază a impozitului pe venit, care se plătește pe veniturile anuale de  de la 20 la 19%, reducerea ratei impozitului pe profit de la 25 la 19% și anularea măririi cu 1,5% a ratei asigurării sociale.

Toate acestea ajungeau cumulat la 45 de miliarde de lire sterline de reduceri de impozite nefinanțate, în contextul în care guvernul s-a angajat să plafoneze la 2.500 de lire anual facturile la gaze și electricitate, o măsură estimată la 150 de miliarde de lire pentru bugetul statului, în condițiile în care datoria publică a statului britanic depășește 140% din Produsul Intern Brut.

Anunțul de acum 10 zile a fost primit cu critici nu doar din partea Partidului Laburist din opoziție și a opiniei de stânga, ci și de analiști economici și mai ales de piețele financiare, care au adus lira sterlină la cel mai jos nivel istoric în raport cu dolarul: 1,03. Ratele dobânzilor au crescut brusc, afectând sute de mii de oameni cu credite ipotecare.

Mai important, anunțul făcut de cancelar și refuzul inițial al prim-ministrei Liz Truss de a da înapoi la aceste evoluții îngrijorătoare au stârnit nemulțumire printre numeroși deputați Conservatori. Când a devenit clar că măsura reducerii de impozite pentru cei mai bogați oameni din societate, care oricum votează în majoritate pentru Partidul Conservator, este extrem de impopulară în opinia publică, mai mulți deputați Conservatori au criticat-o și au ridicat spectrul respingerii acesteia în Camera Deputaților.

Partidul Conservator a obținut o majoritate confortabilă în alegerile din 2019 grație în special unor rezultate extrem de bune în nordul Angliei, teritoriu dominat de Laburiști de peste un secol. În unele circumscripții Partidul Conservator a obținut victoria pentru prima oară de la introducerea votului universal în 1918, profitând de faptul că acolo electoratul, majoritar din clasa muncitoare, votase masiv pentru Brexit în referendumul din 2016.

Acum, Partidul Conservator riscă să piardă acest electorat, iar sondajele de opinie arată un avans masiv al Partidului Laburist. Faptul că întoarcerea de 180 de grade a fost făcută în chiar ziua debutului conferinței anuale a Partidului Conservator constituie o umilință pentru lidera partidului, prim ministra Truss. Abia aleasă și numită în funcția de șefă a guvernului pe 6 septembrie, Truss a făcut un gest politic care de obicei este pedepsit drastic de electoratul britanic (care votează predominant cu buzunarul): U-turn sau întoarcere de 180 de grade.

Foarte gravă este percepția care se creează de incompetență economică, pentru un partid care a avut aproape întotdeauna un avantaj în acest domeniu. Evenimentele ultimelor 10 zile aduc aminte de ieșirea Marii Britanii din mecanismul ratelor de schimb în 1992, care a afectat grav reputația Partidului Conservator, contribuind la rămânerea acestuia în opoziție timp de 13 ani în perioada 1997 – 2010.

Este probabil că mulți deputați Conservatori regretă acum amarnic schimbarea din funcția de lider al partidului și prim ministru a lui Boris Johnson în luna iulie. Liz Truss a făcut o gafă de proporții la nici o lună după numirea sa în funcție. Fostă membră a Partidului Liberal Democrat, fost anti-monarhistă, fost sprijinitoare a rămânerii UK în Uniunea Europeană, Truss recidivează în U-turn. În plus, ea s-a înconjurat în cabinet de oameni care nu par să aibă competența cerută la acest nivel.

De aceea, ce s-a întâmplat luni 3 octombrie 2022 ar putea avea consecințe sumbre pentru viitorul electoral al Partidului Conservator, aflat deja la putere fără întrerupere de 12 ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Conservatorii nu ar trebui să regrete că i‐au făcut vânt lui BoJo, care a fost unul dintre cei mai indolenți și mincinoși prim-miniștri pe care i‐a avut Regatul.
    Conservatorii ar trebui să regrete că au ales‐o pe Truss, care în repetate rânduri și‐a demonstrat limitele intelectului. Și să nu uităm în favoarea cui a fost aleasă: a câștigat în fața lui Sunak, fostul ocupant al locului lui Kwarteng, care a reușit să țină bugetul în echilibru de‐a lungul celor 16 luni de pandemie cu lockdown și care totuși știe economie și finanțe.

    Truss a fost avertizată în mod repetat, de ceva vreme, că direcția pe care voia s‐o apuce e greșită și că „trickle‐down economics” e o himeră.

    Dunning‐Krueger at its finest.

  2. Guvernul Truss o ia la vale, încet dar sigur.