
UE şi Japonia au convenit să-şi dezvolte cooperarea în domeniile apărării, securităţii economice şi comerţului
Liderii Uniunii Europene şi ai Japoniei au căzut de acord miercuri asupra unor noi iniţiative pentru întărirea cooperării în materie de securitate economică, apărare şi comerţ, în contextul incertitudinii asupra politicilor SUA privind taxele vamale şi a creşterii influenţei economice şi a puterii militare a Chinei, relatează agenția de știri Kyodo, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au afirmat, într-o declaraţie comună emisă după summitul lor de la Tokyo, că vor lansa o „Alianţă Japonia – UE pentru competitivitate”, care are drept scop cooperarea în domeniul asigurării securităţii economice şi stimularea industriilor lor.
Liderii s-au angajat să extindă Dialogul economic la nivel înalt între UE şi Japonia care se desfăşoară la nivel ministerial pentru a-şi alinia mai bine strategiile în contextul în care fac eforturi pentru a-şi consolida lanţurile de aprovizionare cu materiale-cheie.
„Întărirea relaţiilor dintre Japonia şi UE va contribui la pacea şi prosperitatea naţiunii noastre şi a regiunii Indo-Pacifice”, a declarat Ishiba în cadrul unei conferinţe de presă comune de după reuniune.
Antonio Costa a numit Japonia „cel mai apropiat partener din Indo-Pacific”, adăugând că parteneriatul acesteia cu UE nu este „numai strategic”, ci şi „bazat pe principii şi viziuni comune”.
Cele două părţi au convenit de asemenea să lanseze un viitor dialog privind cooperarea în domeniul industriei apărării şi să înceapă negocieri oficiale în privinţa unui acord între UE şi Japonia pentru a facilita schimbul de informaţii clasificate. Von der Leyen a spus că primul Dialog al industriilor de apărare din UE şi Japonia va avea loc „anul viitor”.
De asemenea, Uniunea Europeană şi Japonia vor să apere împreună un comerţ mondial „corect”, bazat pe reguli comune, în contextul incertitudinilor provocate de SUA, au declarat miercuri liderii lor la Tokyo.
„Împreună. Europa şi Japonia reprezintă o cincime din PIB-ul mondial şi o piaţă de 600 de milioane de persoane”, a reamintit preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe marginea summitului UE-Japonia de la Tokyo, citată de AFP.
„Avem, deci, anvergura necesară pentru a modela regulile mondiale în materie de comerţ şi tehnologie în conformitate cu valorile noastre de echitate şi deschidere”, a subliniat ea în faţa presei.
Relaţii bune între UE şi Japonia sunt „esenţiale pentru menţinerea şi întărirea unei ordini internaţionale libere şi deschise, bazate pe drept”, a declarat la rândul său premierul nipon Shigeru Ishiba.
Într-un comunicat comun, publicat cu prilejul celui de al 30-lea summit, cele două părţi îşi reiterează voinţa de „a contribui la o ordine economică internaţională bazată pe reguli”.
Donald Trump a zguduit comerţul mondial printr-o serie de decizii vizând impunerea de taxe vamale tuturor ţărilor care au un excedent comercial cu SUA.
Japonia tocmai a încheiat cu Washingtonul un acord comercial care prevede taxe vamale de 15% pentru importurile nipone în SUA, mult sub suprataxa de 25% cu care arhipelagul era ameninţat de la 1 august.
UE este la rândul său ameninţată cu taxe vamale de 30% în lipsa unui acord până la 1 august.
Din punctul de vedere al Ursulei von der Leyen, acest summit a avut loc „într-un moment bun”, într-o lume care „se schimbă rapid”. În acest context se doreşte consolidarea legăturilor şi favorizarea comerţului între UE şi Japonia.
Japonia şi UE au decis să „simplifice regulile” acolo unde acest lucru este posibil şi „să le facă viaţa mai uşoară” companiilor lor, a subliniat preşedinta CE.
În declaraţia lor comună, Japonia şi UE au exprimat de asemenea „preocupări grave” privind situaţiile din mările Chinei de Est şi Chinei de Sud, şi şi-au exprimat opoziţia „faţă de orice tentative bilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forţă sau coerciţie”, o referire voalată la Beijing, scrie Kyodo.
Cele două părţi au subliniat de asemenea „condamnarea hotărâtă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, promiţând să pună presiune pe Moscova cu „sancţiuni şi măsuri menite să răspundă ocolirii sancţiunilor”, condamnând în acelaşi timp puternic „cooperarea ei tot mai mare” cu Phenianul.
Înainte de summit, Costa şi von der Leyen au vizitat marţi Expoziţia Mondială de la Osaka. Ei urmează să aibă discuţii joi, la Beijing, cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.