G4Media.ro

UE se pregătește să introducă cote de reprezentare a femeilor în consiliile…

Sursa foto: Pixabay

UE se pregătește să introducă cote de reprezentare a femeilor în consiliile de conducere ale companiilor

Negociatorii Uniunii Europene urmează să dea aprobarea finală pentru prima proporție obligatorie de femei în consiliile corporatiste, a declarat marți un parlamentar, în încercarea de a majora reprezentarea lor și de a ameliora egalitatea de gen, scrie Reuters, citată de Rador.

Proiectul de lege ar obliga companiile cotate la bursă din toate cele 27 de țări membre UE să aloce femeilor cel puțin 40% din locurile neexecutive ale consiliilor sau ca femeile să ocupe 33% din funcțiile executive și neexecutive combinate.

Propunerea, care a stagnat în urmă cu un deceniu, a primit un nou impuls anul acesta cu sprijin din partea Germaniei și Franței. „Se pare că în sfârșit am reușit să o trezim pe Frumoasa Adormită”, a declarat pentru Reuters Lara Wolters, socialistă olandeză și negociatoare principală a Parlamentului European pe această temă.

Problema reprezentării de gen în blocul comunitar de 450 de milioane de persoane variază în limite foarte mari, Estonia având 9% din locurile neexecutive deținute de femei, iar Franța peste 45%. Acesta din urmă are propriul obiectiv legal de 40% și este singura țară din UE care a depășit acest obiectiv.

Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), o agenție a UE, a anunţat în aprilie trecut că astfel de cote obligatorii s-au dovedit mai eficiente în îmbunătățirea echilibrului în consiliile de administrație în comparație cu țările care legiferează măsuri mai blânde, sau deloc. În general, reprezentarea femeilor în consiliile de administrație a crescut după ce Franța, Germania și Italia au introdus politici naționale în acest sens începând cu 2010.

Dar progresul s-a blocat recent, mai puțin de o treime din membrii neexecutivi ai consiliilor de administrație din cele mai mari firme cotate la bursă din UE fiind femei, se arată în comunicat.

sursa: Reuters (traducere: Rador)

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Daca nu opresc directorii sa fie și în CA, e ook

  2. Pe cand cota de reprezentare de gen si la meseriile mai putin placute? De exemplu pentru joburile care implica curatarea canalizarilor.Nu? In constructii poate? Nici acolo nu e bine. In industria petroliera? Nu ca ne murdarim. Dar in industria de sefi? Acolo tata ca e bine.

    • Poate atunci cand ii obligam pe tatici sa stea ei acasă ani de zile cu copiii, sa fie si femeia libera sa faca ce meserie vrea ea, ce zici, iti convine? Sau poate atunci cand nu mai punem presiune pe femei sa faca plozi ca daca nu, nu sunt cu adevărat femei si sint niste ratate si nu le va aduce nimeni un pahar cu apa pe patul de moarte, ce zici? Iti convine ca bărbații sa înceapă sa aiba cu adevărat un rol important in creșterea si educarea copiilor, astfel incat femeile sa poată munci in ce meserie vor ele, oricat de periculoasa ar fi, oricat de mult ar trebui sa fie plecate de acasa, oricat isi distrug sănătatea, pentru ca nu e principalul lor scop sa aduc pe lume copii?

    • Doamna Cineva, nu prea are logica ce spuneti.. chiar deloc.
      Nu putem egaliza rolurile in societate mergand pana la absurd, impotriva naturii. Barbatii tot nu pot face copii si, la fel ca la toate speciile de mamifere, nu pot nici alapta. Prin urmare, s-au facut progrese majore in implicarea barbatilor in cresterea copiilor, dar ce vreti dvs. este stupid.
      Tot asa, desi avem acum femei in armata si politie, barbatii tot au forta superioara si vor fi, pe buna dreptate, majoritari in aceste domenii si in altele unde forta bruta este necesara. Nici aici egalitate nu exista.
      Pentru anii petrecuti acasa, societatea rasplateste femeile cu o varsta de pensionare mai mica decat cea a bărbaților (desi durata medie de viata a femeilor este mai mare) si cu suport material din partea barbatului in caz de divort, recunoascand ca femeia are sanse mai mici la a atinge in cariera nivelul barbatului, tocmai pentru ca are cariera intrerupta.
      Ce nu are logica sa ofere societatea, este o pozitie nemeritata in cadrul unei companii, doar pentru ca angajatul este femeie. Asta e contraproductiv si discrimatoriu.

    • Domnule Elac, chiar nu vorbeam de alaptat, dumneavoastră asa ati crezut? Ma gândeam asa ca macar dupa cei 2 ani pe care ii petrece femeia acasa cu copilul mic, sa inceapa si barbatul sa preia rolul principal in creșterea copilului, ca e si copilul lui, nu doar al mamei. Dar bănuiesc ca nu se dorește atata implicare, nu? Pai atunci sa nu ne miram ca femeile sunt văduvite de carierele pe care si le doresc, de salarii mari, etc. Dar cred ca va convine asta, nu? Asa puteti controla mai bine femeile. Vat despre meritocratie, va întreb pana acum cum de erau numai barbati in toate pozițiile de conducere, dar in toate? Atunci nu aveati probleme cu asta, nu? Nu era evident ca doar organul sex.ual decidea si atunci cine e promovat, nu?

    • Doamna cineva. Poate ar trebui să vorbiți in numele propriu. Cunosc multi tătici ( inclusiv eu )care și-au luat în serios rolul de tata. Deși se vorbește de luna tatălui, eu de exemplu stau acasă 6 luni cu copilașul. Daca s-ar fi putut as fi stat mai mult. Dar cum a spus cineva anumite chestii un tata nu le poate face. Deci asta cu egalitate ar trebui un pic diferit gândite. Cat despre faptul că femeia ar putea lucra ce vrea haide sa din serioși, niciodată o femeie cat de independenta i se permite nu va alege sa muncească în anumite domenii.

  3. Pe cand cote de gen in constructii si minerit?

  4. Da…mare lucru.Trebuie sa introduca si o cota de animale, de oameni cu IQ sub 80 si de persoane care se identifica cu electrocasnice in consiliile corporatiilor ca sa fim siguri ca toata lumea e reprezentata. Sa intelegem ca se renunta la meritocratie in favoarea corectitudinii politice? Eu lucrez intr-o corporatie in Austria in care jumatate din manageri sunt femei care au ajuns pe pozitiile respective datorita performantei. Deci de ce e nevoie de o cota impusa?

  5. Dar daca ii pui de distonsii alesi ai U.E. sa defineasca o femeie nu se prea descurca pentru ca si barbatii pot fi femei mai nou.

    • Mda,dar asta e trendul urmarit de vacutze de multi ani deja: vrem egalitate cu barbatii.Si au inceput: sa bea bere, sa umble in adidasi tip fier de calcat,cu talpa cat mai groasa,sa nu se mai ingrijeasca,sa rupa frigiderul.Astea-s viitorul.

  6. Punerea sexului ca parametru de evaluare a unei persoane va conduce societatea pe noi culmi de civilizatie si progres (prietenii mai în vârsta stiu de ce).
    Cât priveste competenta, sa nu uitam ca am avut-o pe Veorica pe fotoliul de prim-ministru si n-am murit.
    N-am înteles de ce trebuie sa se supuna companiile private la asa ceva. Probabil le mergea prea bine.

    • Dar de sutele de barbati ministrii si președinți si ce mai vreti de pana acum suntem mândri, nu? Cei mai competenti, bărbații in politica.
      Dar de faptul ca pana la aceste cote trebuia doar sa fii bărbat ca sa fii numit in diverse locuri nu spuneți nimic, nu? Cu faptul ca nebuni precum Putin si alti bărbați sunt in continuare acolo, nu aveți nicio problema, nu? Uite, eu am. Prefer lideri femei, sau macar barbati tineri, care nu sufera de masculinitatea asta toxica cu care ati impuiat toată lumea si de care nu mai scapam niciodată. Daca Putin era femeie, probabil acum discutați sa nu mai poata fi alese femeile in astfel de functii, dar fiindca e bărbat, nu are nicio problema. Problemele incep cand vorbim de o femeie, nu?