G4Media.ro

UE nu-l recunoaşte pe Lukaşenko drept președinte al Belarusului şi pregăteşte sancţiuni,…

Foto: Facebook Josep Borrell

UE nu-l recunoaşte pe Lukaşenko drept președinte al Belarusului şi pregăteşte sancţiuni, a anunțat șeful diplomației europene

Uniunea Europeană nu-l recunoaşte pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedinte al Belarusului şi se pregăteşte să impună importante sancţiuni responsabililor regimului din această ţară, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse, preșluată de Agerpres.

„Considerăm că alegerile din 9 august sunt frauduloase şi nu-l recunoaştem pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului”, a declarat spaniolul Josep Borrell în timpul unei dezbateri în Parlamentul European în sesiune plenară la Bruxelles.

„Suntem în curs de adoptare a sancţiunilor vizând un număr semnificativ de responsabili pentru violenţe, represiune şi falsificarea rezultatelor alegerilor”, a adăugat el.

„Aceste sancţiuni ar trebui adoptate înaintea Consiliului European organizat pe 24 şi 25 septembrie la Bruxelles dacă vrem să menţinem credibilitatea europeană”, a precizat el. Decizia ar trebui luată în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE lunea viitoare la Bruxelles, menţionează AFP.

„Vrem o soluţie care să permită sancţiuni împotriva Turciei şi Belarusului în acelaşi ritm”, a subliniat el.

UE procedează de asemenea la o examinare a relaţiilor sale cu Belarus pentru a „identifica domeniile în care contactele ar trebui suspendate sau revizuite. Cele în care are interes să iniţieze şi chiar să intensifice contactele şi să sprijine poporul şi societatea civilă belarusă şi domeniile în care UE poate oferi asistenţă suplimentară dacă există o evoluţie către un nou Belarus democratic”, a adăugat spaniolul.

Josep Borrell a denunţat continuarea represiunii în Belarus unde „peste 7.500 de manifestanţi paşnici au fost arestaţi şi 500 de cazuri de tortură au fost înregistrate şi documentate”.

„Dacă situaţia continuă să se deterioreze, vor fi luate în considerare sancţiuni suplimentare (…). Cerem autorităţilor din Belarus să găsească o ieşire din criză punând capăt violenţei şi detenţiilor ilegale şi stabilind un dialog naţional incluziv”, iar UE este gata să „susţină orice iniţiativă credibilă” în această direcţie, a precizat şeful diplomaţiei europene.

„Noi alegeri sub supravegherea OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) ar fi cea mai bună soluţie, dar până acum nu am reuşit să luăm legătura cu autorităţile din Belarus la niciun nivel”, a deplâns el.

„Determinarea lui Lukaşenko de a rămâne la putere cu sprijinul aparent din ce în ce mai mare din partea Moscovei face ca toate acestea să fie dificile”, a conchis Borrell, a doua zi după o întâlnire între preşedintele Belarusului şi omologul rus Vladimir Putin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Hm, dau in belarus, germania neavând nici un interes economic acolo. In schimb, pe relația cu China – unde Vag vinde milioane de masini, o parte din ele construite in zona uigura, in care sunt încălcării ale drepturilor omului vizibile din satelit, lagăre și muncă forțată, germania se face că nu vede. Ce penibil și jenant pentru Europa. Trump, de bine de râu , e mai corect pe relația cu marele frate de la răsărit. Europa – doar gura de ea….

    • Am citit la Europa „Libera” ca poti forta uigurii sa fabrice automobile. Fabricatia de automobile e un fel de fix-pix, nu iti trebuie scoala, nu e greu. Te bate securistul pana faci masini.

  2. Realitatea paralela in care traieste UE e un fenomen vechi. Ala nu e presedinte in Bielorusia. De vreo 5 ani, parlamentul european tot introduce vize pentru americani daca SUA nu elimina necesitatea vizelor pentru romani. Unii europeni sunt romani cu libertate de miscare, dar Sarkozy le da 300 de euro si ii urca in autobuze catre Bucuresti. Statele cele mai inovatoare au descoperit hidroxiclorochina si botnita. Carantina e drastica, si totusi mii de romanache zboara de la Cluj catre lanurile de spaaranghel. Germania are foarte putine cazuri de covrig, si in fiecare saptamana gaseste cateva sute de infectati intr-un abator.

  3. Sanctiunile se rasfrang asupra persoanelor ce au manifestat impotriva lui Lukaşenko.

    • Cam da!Economia fiind de stat, o sa cam ramana pe drumuri…daca nu cumva le da drumul la sparanghel!