G4Media.ro

UE: Hidrogenul cu emisii reduse de carbon reaprinde divergențele privind energia nucleară

Sursa: Pexels

UE: Hidrogenul cu emisii reduse de carbon reaprinde divergențele privind energia nucleară

Miniștrii UE ai energiei și-au afișat marți divergențele acute în ceea ce privește recunoașterea energiei nucleare ca mijloc de producere a hidrogenului cu emisii reduse de dioxid de carbon, Parisul intensificându-și ofensiva în favoarea atomului civil, în timp ce Viena a reunit criticii acestuia, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Chiar înainte de începerea reuniunii miniștrilor UE-27 de la Bruxelles, ministrul francez Agnès Pannier-Runacher a reunit reprezentanți din alte douăsprezece state membre cu scopul de a apăra energia nucleară și de a stimula cooperarea industrială în acest sector.

Inaugurată la sfârșitul lunii februarie la Stockholm, această „alianță nucleară civilă” a reunit zece țări (Franța, Bulgaria, Croația, Finlanda, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia și Slovenia), la care se adaugă Belgia, Italia și Olanda în calitate de „observatori”.

„Participanții (…) au recunoscut pe deplin că energia nucleară”, sursă de energie decarbonizată, „este o tehnologie strategică pentru atingerea neutralității climatice”, potrivit unui comunicat comun.

„Nu este vorba de a opune energia nucleară energiei regenerabile, ci de „a lua în considerare toate pârghiile care pot contribui la reducerea emisiilor noastre”, a explicat dna Pannier-Runacher. „Ca soluție de decarbonizare (…) și pentru a avea o electricitate competitivă care să susțină țesutul nostru industrial, energia nucleară are un rol important de jucat”.

În același timp, ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, și-a reunit marți dimineață omologii din zece țări (Belgia, Estonia, Spania, Germania, Danemarca, Irlanda, Olanda, Portugalia, Luxemburg și Letonia) pentru a discuta despre „desfășurarea energiilor regenerabile”. Majoritatea acestor țări contestă faptul că atomul civil poate fi tratat în același mod ca și tehnologiile „verzi”.

„Neutralitate”

Franța pledează pentru adoptarea unei „neutralități tehnologice”, lăsând statele să aleagă mijloacele pentru a atinge obiectivele climatice. „Acest lucru este extrem de important pentru a ne ajuta să exploatăm toate opțiunile în eforturile noastre de decarbonizare”, a declarat marți ministrul ceh Jozef Sikela.

Planul dezvăluit de Comisia Europeană la jumătatea lunii martie pentru stimularea industriilor verzi a alarmat Parisul, deoarece menționează energia nucleară fără a-i acorda avantajele de reglementare și financiare acordate regenerabilelor.

Marți seară, miniștrii au adoptat poziția lor privind legislația pentru a facilita adaptarea rețelelor de gaz la dezvoltarea hidrogenului și a biometanului, în vederea începerii negocierilor cu deputații europeni pentru a finaliza textul.

Scopul este de a sprijini trecerea de la gazele naturale la alternative cu emisii reduse de dioxid de carbon. „Trebuie să creăm condițiile de piață adecvate”, a observat ministrul suedez Ebba Busch, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.

Cu toate acestea, nu se întrevedea încă niciun compromis cu privire la ambițioasa lege privind energia regenerabilă, pe care negociatorii din Consiliu (statele membre) și Parlamentul European ar trebui să o finalizeze miercuri.

Textul stabilește obiective pentru hidrogenul „regenerabil” care urmează să fie utilizat în transporturi și în industrie: Franța și aliații săi solicită un tratament egal pentru hidrogenul regenerabil și hidrogenul „cu emisii reduse de dioxid de carbon” produs cu ajutorul energiei nucleare.

„Trebuie să fim foarte atenți să nu creăm un decalaj competitiv între Europa și Statele Unite”, al căror plan de subvenții verzi (IRA) „tratează la același nivel energiile regenerabile și energia nucleară”, a subliniat Pannier-Runacher.

„Un echilibru dificil”

O linie roșie pentru cel puțin șapte țări (Austria, Danemarca, Germania, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Spania), care au cerut la jumătatea lunii martie „să nu încurajeze” producția de hidrogen din energie nucleară, considerând că aceasta riscă să „încetinească investițiile în noi capacități regenerabile”.

„Regenerabil înseamnă regenerabil”, a scris Gewessler pe Twitter marți, după reuniunea pe care a organizat-o. „Nuclearul nu este verde, îmi pare rău!”, a exclamat omologul său spaniol Teresa Ribera.

„Este nevoie de 12-18 ani pentru a construi o nouă centrală nucleară (…) Aceste sume uriașe ar trebui investite acum în energia solară și eoliană, pentru a avea o șansă în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat Claude Turmes din Luxemburg.

„Două minorități se blochează reciproc” pe acest text, a comentat un diplomat. Ambasadorii celor 27 vor încerca să ajungă la un acord asupra unei posibile soluții miercuri dimineață, înainte ca Consiliul și Parlamentul să reia discuțiile.

„Este un echilibru dificil (…), dar dacă nu respectăm faptul că diferite state membre aleg mixuri energetice diferite, cel mai probabil ne vom prelungi dependența de sursele fosile”, a comentat Busch.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. G4 in titlu apare sintagma „Hidrogenul cu emisii reduse de carbon”…. hidrogenul cand arde sau reacyioneaza chimic se recompune cu oxigenul si rezulta apa. De unde ati tras concluzia ca apar emisii de carbon?