G4Media.ro

Udrea ar putea scăpa de dosarele penale. O judecătoare de la Curtea…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Udrea ar putea scăpa de dosarele penale. O judecătoare de la Curtea de Apel București s-a sesizat din oficiu pe o chestiune de procedură legată de extrădarea din Bulgaria

Judecătoarea Corina Ciobanu de la Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi să trimită o solicitare autorităţilor bulgare, pentru a afla dacă Elena Udrea mai poate fi judecată în dosarele aflate pe rolul instanţelor din România, ca efect al extrădării din ţara vecină, relatează Agerpres.

Marţi, judecătoarea Corina Ciobanu ar fi trebuit să o audieze pe Elena Udrea în dosarul „Hidroelectrica”, în care Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”, iar audierea de la Curtea de Apel Bucureşti urma să se facă prin videoconferinţă.

La începutul procesului, avocaţii Elenei Udrea au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care este acuzată Udrea în acest dosar s-au prescris, fiind invocată în acest sens decizia Curţii Constituţionale din mai 2022.

Magistratul care se ocupă de acest dosar, Corina Ciobanu, a pus în discuţie din oficiu o chestiune de procedură, invocând „regula specialităţii” din Legea 302/2004, care prevede că ţara care extrădează o persoană în România poate impune anumite restricţii privind judecarea şi urmărirea penală a persoanei extrădate.

Potrivit Legii 302/2004, o persoană predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

Practic, judecătoarea vrea să afle dacă autorităţile judiciare din Bulgaria au decis ca Elena Udrea să fie extrădată în România doar pentru dosarul „Gala Bute”, condiţie în care ea nu va mai putea fi judecată în celelalte dosare pe care le mai are pe rolul instanţelor.

Întrebată de judecătoarea Corina Ciobanu dacă în instanţele din Bulgaria s-a prelevat sau şi-a dat consimţământul pentru „regula specialităţii”, Udrea a spus că nu ştie despre ce este vorba pentru că nu este jurist.

Deşi avocata Elenei Udrea a menţionat că nu s-a discutat aşa ceva în instanţele din Bulgaria, judecătoarea a insistat să trimită o adresă în ţara vecină pentru a fi date lămuriri cu privire la condiţiile extrădării.

Elena Udrea are în acest moment două dosare în desfăşurare în instanţele din România:

  • Dosarul „Hidroelectrica”, aflat la Curtea de Apel Bucureşti, în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.
  • Dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În primă instanţă, Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Procesul se judecă în faza de apel la Instanţa supremă.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Ar fi imaginea perfectă a României, o infractoare fugară eliberată pentru că nu a fost prinsă cu mănuși suficient de moi !

    • CELEBRA cab….

    • Judecatoarea isi merita pensia speciala si inca un pic. Adica si nesimtita si sfidatoare, exact ce cere sistemul!

    • > … invocând „regula specialităţii” din Legea 302/2004, care prevede că ţara care
      > extrădează o persoană în România poate impune anumite restricţii privind
      > judecarea şi urmărirea penală a persoanei extrădate.
      Intr-o tara normala, aceasta judecatoare corupta sau santajabila ar fi fost imediat revocata din functie, exclusa din magistratura si arestata, pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului.
      Este evident ca acesta judecatoare corupta, incearca sa se ajunga la prescriptia faptelor.
      Adica, un infractor care a fugit din tara, care s-a sustras executarii unei pedepse, are mai multe drepturi, decat unul care nu a fugit.
      Bulgariei i s-a cerut sa o extradeze pe infractoare, pentru a-si executa pedeapsa, nu si pentru a fi cercetata sau judecata in alte dosare.
      Clauza s-ar putea aplica, doar daca in celelalte dosare ar fi in pericol sa fie condamnata la pedeapsa capitala. Infractoarea nu este in pericol sa fie condamnata la pedeasca capitala.
      CCR-ul trebuie sa declare acesta lege aberanta neconstitutionala, iar parlamentul trebuie sa o abroge sau sa o modifice, in regim de urgenta.
      Intr-o tara normala, Justitia, Guvernul, Presedintele ar face demersuri si presiuni internationale, pana cand toti infractorii fugari vor fi extradati, pentru a-si executa pedepsele.
      Nu se poate ca un infractor, condamnat la 10 ani de inchisoare sa se plimbe liber prin Grecia.
      Toate bunurile si toti banii infractorilor trebuie sa-le fie confiscate sau blocate (inclusiv pensia), pana la revenirea in tara. Sa nu spuna avocatii ca pensia este un drept castigat sau proprietatea este sfanta, pentru ca cetatenii au si obligatii, nu doar drepturi. Infractorii au obligatia sa vina in tara pentru ispasirea pedepselor.

    • Legi făcute de hoți pentru protejarea hoților!
      Asta-i făcută special pentru hoții din politică.
      Cum mama dracu să ceri permisiunea altei țări pentru a judeca un hoț din țara ta ?!

  2. A primit ordin de sus doamna judecatoare, ca ea isi odihnea mintea pana atunci si au trezit-o serviciile cu niste treaba

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.

  3. Linistit poate USL sa faca scapati toti infractorii ca prostimea tot la fel voteaza
    Sa traim bineeeee

  4. Tara de doi lei

  5. Poate respectiva judecătoare nu ar mai avea ce cauta in magistratură.

  6. Nicio sansa sa scape are cel mai meserias avocat…maestrul veronel

  7. Vai de steaua noastră…… când citești asemenea știri te ia cu vomă și scârbă🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  8. Daca trebuie sa fie „scapata”, va fi! altfel, cine stie pe cine va trage dupa ea?!? Acu’, Legea 302/2004 este asa cum este (nu-mi bat capu’ sa vad cat de „in ordine” este cu prevederile UE, e treaba altora…) dar, vom vedea cat de competenti si integri sunt procurorii, pentru ca, chiar asa cum este, poate fi interpretata legea asta, numai sa vrei/sa te pricepi/sa ai curaj……

  9. S-a autosesizat :)))) In cate zile se pensioneaza duamna?

  10. imaginea neputintei unui stat de a proteja cetatenii in fata unor infractori care fura pe fata milioane de euro … infractorii pot venii public sa zica, da am furat dar nu aveti ce sa imi faceti …. fiindca s-au asigurat ca sistemul sa aibe n`spe mi de dosare cu sina si mizerii birocratice care ii vor scapa exclusiv pe ei de furt si puscarie.

    Oamenii simplii, in schimb, aia care traiesc cu firimiturile ramase dupa ce au furat borfasii de mai sus toti banii publici, .. pentru ei cine se „sesizeaza din oficiu” atunci cand sunt aruncati in puscarie pentru un colt de paine furat fiindca nu mai puteau de foame?

  11. Pai UDREA era avocata sau nu?Ministreasa sigur a fost dar jurista nu.Atunci ce o”recomanda”doar gura si aspectul?Cam puțin.

  12. Udrea este speciala,legea este la fel de speciala,dar „cea mai speciala”este tuta asta de judecatoare cu insistenta ei.Stie bine ca nu si mai primeste darul daca nu invoca specialul.Banii cei mai multi si averile cei din magistratura nu le au dobandit di salarii si pensii ci din mite.

  13. Pașaport, tatii, pașaport și go, go, go!

  14. Din curiozitate, care este suma pentru care dna judecataore ” s-a sesizat din oficiu ” ???

  15. O hazna toată justiția română