G4Media.ro

Ucraina vizează un summit de pace susținut de ONU în februarie

Sursa foto: Dmitro Kuleba / Twitter

Ucraina vizează un summit de pace susținut de ONU în februarie

Ministrul ucrainean de externe a afirmat că Ucraina își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie – de preferință la ONU, cu secretarul general al acesteia, António Guterres, ca posibil mediator, transmite The Guardian.

Dar Dmitro Kuleba a declarat că Rusia ar putea fi invitată la acest summit doar dacă țara se va confrunta mai întâi cu un tribunal pentru crime de război.

Kuleba a mai spus că este „absolut mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Volodimir Zelenski în SUA de săptămâna trecută și a dezvăluit că guvernul american a făcut un plan special pentru ca sistemul de apărare aeriană Patriot să fie adus în Ucraina în mai puțin de șase luni. De obicei, pregătirea sistemului durează până la un an.

Oficialul de la Kiev a declarat că Ucraina va face tot ce poate pentru a câștiga războiul în 2023, adăugând că diplomația joacă întotdeauna un rol important.

Potrivit acestuia, guvernul ucrainean ar dori să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie, când se va împlini un an de la invazia rusească.

„Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba de a face o favoare unei anumite țări”, a spus el. „Este vorba cu adevărat despre aducerea tuturor la aceeași masă”.

De notat că, tot luni, președintele Zelenski a declarat că se bazează pe ajutorul Indiei pentru a implementa o „formulă de pace”, în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul Narendra Modi.

Apelul vine în contextul în care New Delhi încearcă să stimuleze legăturile comerciale cu Moscova după ce a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc – sfidând sancțiunile occidentale și oferind un colac de salvare financiar vital președintelui rus Vladimir Putin.

„Am anunțat formula de pace, iar acum contez pe participarea Indiei la punerea ei în aplicare”, a scris Zelenski pe Twitter. „Am mulțumit, de asemenea, pentru ajutorul umanitar și sprijinul acordat în cadrul ONU”.

Într-o declarație în urma apelului, guvernul indian a declarat că Modi și-a repetat apelurile „pentru încetarea imediată a ostilităților” și pentru „revenirea la dialog și diplomație”.

„Premierul a transmis, de asemenea, sprijinul Indiei pentru orice eforturi de pace”.

În 12 decembrie, Zelenski a declarat că Ucraina intenționează să inițieze un summit pentru a pune în aplicare formula de pace ucraineană în 2023.

La summitul Grupului celor 20 de la Bali din noiembrie, Zelenski a prezentat o formulă de pace în 10 puncte care includea restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune și garanții de securitate pentru Ucraina.

Întrebat dacă vor invita Rusia la summit, ministrul de externe a spus că Moscova ar trebui mai întâi să fie judecată pentru crime de război la un tribunal internațional.

„Nu pot fi invitați la acest pas decât în acest fel”, a spus Kuleba.

În legătură cu rolul lui Guterres, Kuleba a spus: „El s-a dovedit a fi un mediator eficient și un negociator eficient și, cel mai important, un om de principiu și integru. Așadar, am saluta participarea sa activă”.

Acesta a minimalizat din nou comentariile autorităților ruse potrivit cărora acestea sunt pregătite pentru discuții.

„Ei spun în mod regulat că sunt pregătiți pentru negocieri, ceea ce nu este adevărat, deoarece tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedește contrariul”, a spus Kuleba.

Vizita lui Zelenski în SUA a fost prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, în 24 februarie. Kuleba a lăudat eforturile Washingtonului și a subliniat semnificația vizitei.

„Acest lucru arată cât de importante sunt atât Statele Unite pentru Ucraina, dar și cât de importantă este Ucraina pentru Statele Unite”, a declarat Kuleba, care a făcut parte din delegația care a vizitat SUA.

În timpul călătoriei, Ucraina a obținut un nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv un sistem Patriot.

Kuleba a declarat că această mișcare „deschide ușa pentru ca și alte țări să facă același lucru”.

El a precizat că guvernul american a dezvoltat un program pentru ca sistemul de apărare aeriană să finalizeze pregătirea mai repede decât de obicei „fără a afecta calitatea utilizării acestei arme pe câmpul de luptă”.

Deși Kuleba nu a menționat un termen specific, el a spus că va fi „foarte mult mai puțin de șase luni”. Și a adăugat că antrenamentul se va face în afara Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Rusia nu are onoare, cuvânt, cred sincer ca toată zarva asta cu negocierile este doar un subterfugiu pentru ruși să întărească armata si să atace iar.
    In plus, dacă după o eventuală pace, Germania si Franța reia importurile de energie de la ruși mai bine ne-am preda cu toții direct. Comerțul, turismul, relațiile cu Rusia nu mai trebuie reluate de unde au fost inainte de război!