G4Media.ro

Turist în Italia. Cum reușesc italienii să țină acum pandemia sub control,…

Turist în Italia. Cum reușesc italienii să țină acum pandemia sub control, deși o parte a populației nu respectă regulile, la fel ca în România?

Cu un ochi la Vezuviu și cu celălalt la lumea pestriță din cabina catamaranului spre Ischia, de la Napoli. Poartă mască cu toții, însă unii mai fentează, ținând-o sub nas.

În Ischia Porto, când se deschid ușile, mulțimea năvălește pe punte să coboare, uitând cu totul de distanțarea fizică. La fel, când ajungem la frumoasa plajă Maronti. Un puhoi de oameni sare în autobuz, înainte să coborâm.

Nu mică ne e mirarea să zărim pe stâncile care apără digul spre castel Aragonese un firicel de fum răsărind din mijlocul unui grup gălăgios de bărbați în slip, claie peste grămadă, unii în apă. Da, napoletanii au pus de un hamburger ș-un cârnat la grătar, pe stabilopozi, chiar sub privirile castelui care a apărat Ischia de pirați.

Foto: napoletani la un grătar pe stâncile de lângă castel Aragonese, Ischia; Sursa: G4media.ro

Am apucat să plecăm în Italia, în vacanță, cu o zi înainte ca ministrul Sănătății, Roberto Speranza, să semneze ordinul privind carantina de 14 zile pentru cei veniți din România. Cu sentimentul că venim dintr-o țară unde colcăie covidul și am ajuns într-una devastată în martie-aprilie, dar stabilizată acum. Italia are sub 200 de cazuri pe zi, la o populație de 60 de milioane de locuitori.

Cum reușesc italienii să țină (acum) sub control pandemia, deși o (mică) parte a populației, ca și la noi, nu respectă regulile întrutotul? După observații, timp de o săptămână, am găsit posibile răspunsuri.

În primul rând, nu e aglomerația de la noi la mare. Nici nu e foarte greu, ținând cont că Italia toată e un litoral. Apoi, nu am întâlnit negaționiști. Nimeni nu e fericit să poarte mască la 35 de grade, însă n-am văzut să înjure.

Însă ce face cu adevărat diferența este modul în care reprezentanții autorităților sau cei care vând diferite servicii (de la hotelieri până la șoferul de autobuz și cel care conduce barca) se raportează la regulile de protecție împotriva coronavirus. Toți, fără excepție, nu doar că le respectă, dar și impun respectarea lor.

Șoferul de autobuz nu a plecat din stație până un bărbat mai iritat nu și-a pus masca. Omul o avea în mână, însă întârzia să o fixeze pe figură, așa că șoferul i-a atras atenția. A urmat un șir de replici mai tăioase, cu accent napoletan, dar până la urmă lucrurile s-au liniștit și ne-am pus în mișcare.

Mască în barcă, în aer liber? Am fost uimiți. Da.

La hotel este peste tot dezinfectant și sunt create culoare speciale pentru intrat și ieșit.

“Un cornetto, grazie!”

“Prego!”

Micul dejun în regim de bufet suedez a fost ajustat în sensul că turistul nu își ia singur mâncarea, ci personalul hotelului îi dă ce anume dorește din spatele unui separator de plexiglas. Celui care uita să își pună masca, i se atrăgea atenția. Inclusiv la micile magazine sătești.

”Signora, mascherina!”, pronunțat cu un puternic ”șșș” napoletan.

Ischia este renumită pentru apele sale termale. Poseidon, cel mai mare parc tematic de acest gen, nu a mai deschis după lockdown. ”Ne vedem în 2021”, scrie pe site. Sunt alte parcuri cu apă termală deschise, însă am considerat că e mai bine să facem baie doar în mare.

La intrarea pe plajă e dezinfectant, iar șezlongurile sunt așezate păstrând distanța. Ars de soare, Manuele, pe al cărui tricou scrie “salvataggio”, sare imediat să le dezinfecteze cu un spray, după ce un cuplu se ridică să plece.

Foto: plaja Maronti, Ischia; Sursa: G4media.ro

La terasa de pe plajă, Pasquale, ajutat de Michele, schimbă fețele de masă, chiar și pernuțele de pe scaune, după clienți.

O semilună portocalie stă să se ascundă după muntele revărsat în mare, la Sant Angelo. E aproape 11 noaptea, în micul golf Maronti, însă Pina, amfitrioana unui restaurant de pe plajă, poartă mască inclusiv afară, pe terasă.

“De luni, a intrat în vigoare un ordin în Campania și trebuie să purtăm mască și afară”, explică. Nu pare foarte fericită cu ideea, dar nici nu se lansează în diatribe conspiraționiste, cum fac chelnerii în Bulgaria.

Amenda e mare, 3000 de euro, și se fac controale. În weekend, un polițist municipal, ferchezuit ca în filmele cu italieni, patrulează pe plajă și pe terase. Fără televiziuni, fără alai, se asigură că regulile elementare sunt respectate.

Italia pare că și-a învățat lecția. A plătit un preț greu: 35.000 de vieți luate de coronavirus.

În Barano d’Ischia, un sătuc similar cu 2 Mai de la noi, e plin acum de turiști străini. Sunt nemți veniți cu rulote, grupuri zgomotoase de francezi, iar în weekend e plin de localnici italieni.

În anii de dinainte de pandemie, peste 60 de milioane de turiști străini au venit în Italia. Se preconizează că se va atinge din nou această cifră abia în 2023, potrivit unor cercetări de piață. Pentru acest an este preconizată o scădere cu 40 (scenariu optimist) – 50 (scenariu pesimist) de milioane de turiști străini sosiți în peninsulă. Peste 4 milioane de italieni lucrează în industria turismului, sector care aduce – sau mai bine zis, aducea – 13 % din PIB-ul peninsular.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Italienii sunt linistiti dupa ce mafia a emigrat in Romania.

  2. Alex Costache n-a inteles nimic. El e platit sa repete placa lu’ Klaus „ng purtati masca ng”

  3. O opinie superficială după doar o săptămână de contact cu realitatea din Italia. Care este destul de diferită față de cum este prezentată în articol. La vremea respectiva numărul cazurilor noi depășea 200 pe zi, iar acum se apropie de 400. Nu se compară cu situația din România dar tendința e aceeași.
    Sunt proști și în Italia, slavă Domnului, poate mai puțini ca in România, în proporție, dar sunt bine rrezentati. Mai acu’ câteva zile s-au întâlnit chiar în clădirea senatului: politicieni idioții, medici în căutare de popularitate și… Andrea Bocelli, care s-a declarat umilit pentru că a fost obligat să-și petreacă carantina în vila lui cu parc și piscină.

  4. Bun ! Articol care pare real ! Si arata si diferenta dintre cultura italiana si cultura romana … mai direct , dintre italieni si romani ! Ma rog , o parte dintre romani ,vezi ipochimenul de mai sus !

  5. Intrebari prostesti nascute din ideile gresite induse de propaganda menita sa sperie lumea, asa cred cei care diriguie ca trebuie sa lucrezi cu oamenii, in cazul de fata ideile gresite despre imunitatea de grup. O mare parte dintre italieni a trecut deja prin boala, prin urmare posibilitatea de transmitere e mult redusa.

    • Nu s-a dovedit ca toti ramin inumi si nici cit dureaza aceasta. Vedeti ca pt tratamentele cu plasma (anticorpi) nu au de la cine sa recolteze.

    • Prostii. Este clar dovedid ca imunitatea dispare dupa 3-4 luni. Deci imunitatea de grup nu exista. Iar faza cu „cea mai mare parte” este la fel de relativ. Ce inseamna cea mai mare parte in cifre sau procente???? Asta nu va sti nimeni niciodata.

  6. La politicienii broscari n-am vazut masti purtate prost ca la Vela sau Orban
    Poate ca si aia influenteaza populatia, nu ca ar fi broscarii mai disciplinati ca noi, fiti seriosi
    Dar cand soferul care conduce tzara, sau autobusul RATB nu poarta masca, ce sa ceri de la pasageri

    • Bai mafiotule, ai ramas la fel, desi ai lipsit cateva zile. Eu credeam ca la intoarcere vei mai avea un neuron pe langa cel pe care-l aveai deja, dar nici vorba. Esti un caz fara sperante de vindecare.

  7. Cate un politist la control? Inteligenti.

    Aici se vine cu „satra” de politisti sa se verifice daca se respecta regulile de preventie 🙂

  8. Exista o mare diferenta, necomentata de autor:
    -in Italia plajele sint mai mult private si intrarea se face pe o poarta
    Deci poti controla cine si citi intra pe plaja si ce fac acolo.

    • Chiar daca italienii sint si ei lipsiti de disciplina, totusi se vede ca nu atit de mult ca si la noi:
      -autorul explica ca afaceristii HoReCa (italieni si ei) respecta si impun regulile
      La noi afaceristii HoReCa vor doar sa-si maximizeze profitul si accepta inghesuiala.

    • Autorul mentioneaza amenzi uriase pt nerespectarea regulilor: 4000 euro.
      Pai pe cine sa mai amendezi la noi dupa deciziile Weber si Dorneanu cum ca amenzile sint neconstitutionale?

    • Asta nu inseamna ca la noi nu ar putea fi luate masuri asa cum au fost luate in Spania, unde si acolo plajele sint libere. Dar spaniolii sint mai disciplinati ca italienii.
      Si probabil nici in Spania si nici in Italia nu vin alegeri, astfel incit politicieni iresponsabili sa nege pericolul Covid si sa sadeasca neincrederea in populatie.

  9. Turistul asta cauta moartea prin Bulgaria si Italia si moartea il cauta acasa. Mai e emisiunea aia cu Surprize sa-i facem sa se intalneasca?