G4Media.ro

Turismul rural din Maramureș este afectat de lipsa zăpezii; pensiunile din vecinătatea…

Sursa foto: Facebook / Parcul Natural Muntii Maramuresului

Turismul rural din Maramureș este afectat de lipsa zăpezii; pensiunile din vecinătatea domeniilor schiabile, preferate / ”De Crăciun și Anul Nou majoritatea au preferat să rămână în pensiune din cauza vremii neprietenoase”

Turiştii români care au ales ca destinaţie de vacanţă Maramureşul pentru a sărbători Crăciunul şi Anul Nou au optat pentru pensiunile din sate şi comune, dar şi pentru staţiunile montane unde exista zăpadă pentru schiat, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), filiala Maramureş, Livia Sima.

„Au fost rezervate pensiunile din satele şi comunele situate în vecinătatea domeniilor schiabile din Borşa, Moisei, Cavnic, Şişeşti, dar şi pensiunile rurale mai îndepărtate, unele situate în locuri uşor izolate. Lipsa zăpezii a fost compensată cu mici petreceri în pensiune, plimbări cu căruţa trasă de cai sau vizitarea unor obiective turistice. (…) Din păcate, lipsa zăpezii i-a determinat pe unii turişti să nu opteze pentru Maramureş, iar cei care au petrecut Crăciunul şi Anul Nou s-au relaxat, au primit colindători, iar alţii au participat la slujba religioasă din sat, însă majoritatea au preferat să rămână în pensiune din cauza vremii neprietenoase. Dar şi în aceste condiţii, proprietarii de pensiuni susţin că au fost suficienţi turişti, sigur, nu ca în alţi ani”, a spus Livia Sima.

Pensiunile turistice din Ocna Şugatag, Breb, Cavnic şi Borşa, situate aproape de domeniile schiabile, au fost cele preferate.

„Domeniile schiabile Cavnic din Munţii Gutâi, Borşa din Munţii Pietrosul Rodnei, recent redeschisă, au fost printre cele mai apreciate de turişti, zăpada, chiar şi puţină, a fost un mic atu. De asemenea, redeschiderea în a doua zi de Crăciun a staţiunii montane Izvoare din Munţii Gutâi, după 30 de ani, s-a bucurat de aprecierea iubitorilor de natură şi a celor care au dorit să evadeze din oraş. Staţiunea Izvoare ar putea deveni una dintre cele mai căutate din acest an, mai ales că sunt anunţate investiţii de anvergură, iar pe lângă capacităţile de cazare, domeniul schiabil pentru toate vârstele va determina lumea să meargă spre această nouă destinaţie. Un avantaj este şi apropierea de municipiul Baia Mare”, a adăugat Livia Sima.

În judeţul Maramureş funcţionează peste 500 de pensiuni, moteluri, hoteluri şi restaurante atât în mediul rural cât şi cel urban. Pe durata pandemiei COVID-19, o parte dintre proprietarii unor pensiuni au investit în reamenajare, extindere şi dotare, iar alţii s-au orientat spre deschiderea sau achiziţia unor terenuri pentru construcţia altor pensiuni.

Conform reprezentantului ANTREC, turiştii români, dar şi străini preferă pensiunile din satele şi comunele aşezate pe Valea Izei şi Valea Vişeului, iar o plimbare de o zi cu trenul Mocăniţa pe defileul Văii Vaserului din Munţii Maramureşului se află în oferta majorităţii pensiunilor.

De asemenea, de o atenţie aparte se bucură satul turistic Breb, unde turiştii îşi rezervă locuri cu câteva luni înainte de venirea verii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...