
Turcia curtează Bulgaria și România în plan energetic, Grecia e și ea prezentă în joc
Turcia şi-a asumat noi inițiative pentru a-și consolida influența în Balcani în sectorul energetic, lansând o „ofensivă de prietenie” față de Bulgaria și România, prin semnarea unor Memorandumuri bilaterale de Cooperare Energetică cu cele două țări, scrie publicația greacă The Power Game.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Acordurile au fost semnate weekendul trecut, în cadrul Conferinţei pentru Resurse Naturale organizate de guvernul turc la Istanbul, și constituie încă o latură a agendei energetice dezvoltată pe mai multe niveluri de către Turcia, care recent și-a manifestat puternic ambiția de a deveni un hub energetic în Balcani și Europa Centrală și de Sud-Est, la concurenţă cu Grecia.
Mai exact, printr-o postare destul de triumfalistă pe rețelele de socializare, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a semnat cu omologul său turc – și „prieten”, așa cum l-a descris el – Alparslan Bayraktar, primul Memorandum de înțelegere pentru cooperarea energetică dintre cele două țări, care acoperă o gamă largă de sectoare, de la gaze naturale la investiții în surse regenerabile și infrastructură energetică regională.
La sfârșitul lunii martie a expirat contractul pe 18 luni pe care compania turcă de stat de gaze naturale Botas îl semnase în octombrie 2023 cu compania românească OMV Petrom pentru a furniza până la 4 milioane de metri cubi de gaz pe zi, ministrul Burduja făcând indirect, dar în mod clar, aluzie la reînnoirea unui acord care „oferă stabilitate într-o situație complexă la nivel regional”, după cum a scris el în acest sens.
Cei doi miniștri au discutat și despre progresul prospecţiunilor pentru exploatarea zăcămintelor de gaze naturale în Marea Neagră, Turcia concentrându-se, după cum se știe, pe zăcământul Sakarya – cu rezerve estimate la 710 miliarde de metri cubi de gaze naturale – iar România pe zăcământul Neptun Deep, unde recent au început forările.
Neptun Deep este de așteptat să intre în exploatare comercială în 2027, făcând din România cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Interesul Turciei față de proiect se concentrează pe conducta de gaze naturale Tuzla-Podișor din România, a cărei construcție a fost contractată de compania turcă de construcții Kalyon. Conducta este concepută pentru a transporta producția Neptun Deep și a conecta zăcământul la celelalte conducte majore de gaze naturale din regiunea balcanică.
Burduja a făcut, de asemenea, o mențiune specială cu privire la interesul investitorilor turci pentru marile proiecte de surse regenerabile din România, sector în care grupurile grecești au o prezență puternică, în primul rând prin PPC, care a achiziţionat Enel Green Power România, precum și portofoliul mare de energie eoliană al Evryo Group (Macquarie).
Recent, însă, se înregistrează o invazie a unor mari grupuri turcești pe piața de surse regenerabile din România, exemple în acest sens fiind achiziția de către Entek Elektrik, o subsidiară a companiei turce de stat de rafinare a petrolului Tupras, a unui mare parc fotovoltaic de 214,3 MW în apropiere de București și intrarea (cu o participație de 35%) a companiei turceşti Defic Globe în proiectul de dezvoltare Scatec pentru dezvoltarea unor parcuri fotovoltaice de MW091.
Memorandumul de înțelegere semnat între Alparslan Bayraktar cu omologul său turc, Zetso Stankov, pune bazele unei cooperări mai strânse bulgaro-turce în sectorul energiei electrice. În plus, Memorandumul de înțelegere se concentrează pe surse regenerabile, stocarea energiei și captarea și stocarea carbonului (CCS) ca domenii cheie ale cooperării energetice bilaterale între cele două țări.
Promovarea tehnologiei hidrogenului și a combustibililor de nouă generație sunt, de asemenea, identificate ca domenii de interes reciproc. Dezvoltarea de noi proiecte de interconectare a energiei electrice și întărirea capacității de transport a energiei electrice între Bulgaria și Turcia, precum și încurajarea investițiilor private pentru implementarea unor astfel de proiecte, se numără printre măsurile cheie pentru aprofundarea relațiilor bilaterale.
Sursa: THE POWER GAME / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.