G4Media.ro

Tunisia: Un înalt lider al partidului Ennahdha a fost arestat

Sursa foto: Unsplash / James Wiseman

Tunisia: Un înalt lider al partidului Ennahdha a fost arestat

Fostul prim-ministru tunisian și înalt lider al Ennahdha, Ali Larayedh, a fost arestat în legătură cu trimiterea de jihadiști tunisieni în zonele de război din Siria și Irak, a anunțat marți partidul islamist, care a cerut eliberarea sa imediată, scrie Le Figaro.

Ali Larayedh, fost ministru de interne și apoi șef al guvernului între 2011 și începutul lui 2014, a fost interogat timp de mai multe ore la centrul judiciar antiterorist înainte de a fi încarcerat, potrivit unui comunicat al partidului.

După revoluția din 2011, care l-a răsturnat pe dictatorul Ben Ali, Tunisia a văzut un număr mare de jihadiști – între 5 și 6.000, potrivit organizațiilor internaționale – plecând în zonele de conflict din Orientul Mijlociu și în Libia, țara vecină a Tunisiei. Ancheta privind responsabilitățile foștilor lideri tunisieni în transferul acestor tineri jihadiști a fost deschisă după lovitura de forță a președintelui Kais Saied, care a preluat toate puterile la 25 iulie 2021.

Prin înghețarea Parlamentului și demiterea primului său ministru, președintele a denunțat blocajele din sistemul politic existent și a făcut din Ennahdha inamicul public numărul 1. Partidele de stânga au acuzat Ennahdha și liderii săi de vârf, precum Ali Larayedh, vicepreședintele partidului, că au facilitat plecarea jihadiștilor, ceea ce mișcarea, al cărei lider Rached Ghannouchi este de asemenea urmărit penal, neagă categoric.

În declarația sa, partidul a denunțat „țintirea sistematică a liderilor Ennahdha” și o „încercare disperată a autorității loviturii de stat și a președintelui său Kais Saied de a acoperi farsa alegerilor legislative boicotate de 90% dintre alegători. Primul tur al acestor alegeri pentru reînnoirea parlamentului (dizolvat de la începutul anului 2022) a fost marcat sâmbătă de o prezență la urne de 11% din alegătorii înscriși pe listele electorale, un nivel scăzut din punct de vedere istoric. Această abținere record este considerată o palmă pentru președintele Saied.

Acest vot reprezintă cea mai recentă etapă în construirea de către Kais Saied a unui sistem ultraprezidențialist în care Parlamentul va fi privat de puteri reale, în conformitate cu prevederile noii Constituții adoptate în această vară. Chemat să demisioneze de principalii săi adversari, printre care și Ennahdha, Kais Saied a minimizat prezența scăzută la vot, spunând că rata reală se măsoară „pe cele două tururi”. A doua rundă este programată pentru începutul lunii februarie, iar rezultatul final va fi afișat pe 3 martie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Parca din Tunisia pornise „Primavara Araba” !!? Zcum tot de acolo re-porneste Iarna nemultumirii arabe” ! Si tot asa baieti !
    O vechezicala : Doi arabi – un scandal ! Trei arabi – Un mic razboi – Sau o „primavaratica revolutie” !