
Trump anunţă că impune o taxă de 50% asupra importurilor de cupru. Care sunt ţările cele mai afectate şi care a fost reacţia burselor
Preşedintele Donald Trump a declarat marţi că va anunţa mai târziu în cursul zilei o taxă de 50% pe importurile cupru, cu scopul de a stimula producţia americană a unui metal esenţial pentru vehiculele electrice, echipamentele militare, reţeaua electrică şi multe bunuri de consum, relatează Reuters, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Decizia lui Trump de a impune taxe pe cupru a surprins pieţele, fiind luată mai devreme şi la un nivel mai ridicat decât se aştepta industria.
Trump a declarat reporterilor, în cadrul unei şedinţe a cabinetului său la Casa Albă, că intenţionează să anunţe impunerea taxelor vamale pentru cupru în cursul zilei, dar nu a precizat data la care acestea vor intra în vigoare.
„Cred că taxa vamală pentru cupru va fi de 50%”, a afirmat Trump.
Secretarul american al Comerţului, Howard Lutnick, a declarat marţi într-un interviu acordat CNBC că tarifele la cupru vor fi probabil introduse până la sfârşitul lunii iulie sau de la 1 august.
Administraţia Trump a anunţat în februarie o anchetă, denumită „Secţiunea 232”, în legătură cu importurile americane de metal roşu. Termenul limită pentru încheierea anchetei era noiembrie şi nu este clar dacă noile tarife înseamnă că ancheta s-a încheiat, menţionează Reuters.
Asociaţia Naţională a Mineritului a refuzat să comenteze, spunând că preferă să aştepte până când vor fi făcute publice detaliile.
Cuprul este utilizat în construcţii, transporturi, electronică şi multe alte industrii. Statele Unite importă aproximativ jumătate din necesarul anual de cupru.
Proiectele majore din domeniul cuprului din Statele Unite s-au confruntat în ultimii ani cu o opoziţie puternică din diverse motive. Printre acestea se numără proiecte ale Rio Tinto şi proiectul Resolution Copper al BHP , din Arizona, precum şi proiectul Pebble Mine al Northern Dynasty Minerals din Alaska.
ŢĂRILE AFECTATE ŞI REACŢIA BURSELOR
Anunţul lui Trump a dus la creşterea preţurilor metalului la niveluri record în tranzacţionare. Contractele futures pentru cupru de pe Comex în SUA au crescut cu peste 12% după anunţ, atingând un nivel record.
Acţiunile celui mai mare producător mondial de cupru, Freeport-McMoRan, cu sediul în Phoenix, au crescut cu aproape 5% în tranzacţiile de marţi după-amiază. Compania a produs 1,26 miliarde de cupru în Statele Unite anul trecut. Freeport – care ar beneficia de tarifele americane la cupru, dar se teme că aceste taxe vor afecta economia globală – i-a recomandat lui Trump să se concentreze pe stimularea producţiei de cupru din Statele Unite.
Ţările care vor fi cel mai afectate de orice nouă taxă vamală americană asupra cuprului ar fi Chile, Canada şi Mexic, care au fost principalii furnizori de cupru rafinat, aliaje de cupru şi produse din cupru către Statele Unite în 2024, potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA.
Chile, Canada şi Peru – trei dintre cei mai mari furnizori de cupru ai Statelor Unite – au spus administraţiei Trump că importurile din ţările lor nu ameninţă interesele SUA şi nu ar trebui să fie supuse tarifelor. Toate cele trei ţări au acorduri de liber schimb cu Statele Unite.
Un tarif de 50% asupra importurilor de cupru ar fi un lovitură pentru companiile americane care utilizează acest metal, deoarece ţara este departe de a-şi satisface nevoile, a declarat Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.
Anticiparea acestor tarife deja afectase pieţele mondiale ale cuprului de câteva săptămâni.
Lupta colectivă pentru a transporta cât mai mult cupru fizic în SUA înainte de impunerea tarifelor la import a creat penurie în restul lumii, după cum remarca în iunie Andy Home, editorialistul Reuters specializat în metale. „Importurile americane de cupru rafinat au crescut la peste 200.000 de tone în aprilie, cea mai mare rată lunară din acest deceniu”, a scris el, importurile totalizând 455.000 de tone în primele patru luni ale anului, mai mult decât dublul tonajului din aceeaşi perioadă a anului 2024.
„SUA au importat în ultimele şase luni cantitatea necesară pentru un an întreg, astfel încât nivelurile locale de stocare sunt ample”, a arătat Hansen. „Prevăd o corectare a preţurilor cuprului după creşterea iniţială”, a adăugat el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.