G4Media.ro

Troica președințiilor COP: Emiratele, Azerbaidjanul și Brazilia formează un parteneriat fără precedent…

sursa foto: emerging-europe.com

Troica președințiilor COP: Emiratele, Azerbaidjanul și Brazilia formează un parteneriat fără precedent pentru a atinge obiectivul de 1,5°C

Emiratele Arabe Unite, care au prezidat COP28, și succesorii lor, Azerbaidjan pentru COP29 și Brazilia pentru COP30, au anunțat marți că au lansat un parteneriat fără precedent pentru „a îmbunătăți cooperarea și continuitatea” în cadrul negocierilor globale privind clima, cu scopul de a limita încălzirea globală la 1,5°C, transmite agenția AFP.

Această „troică a președințiilor COP”, prevăzută în acordul final al celei de-a 28-a Conferințe a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, trebuie să „garanteze colaborarea și continuitatea necesare pentru a menține în vizor Steaua Polară de 1,5°C, de la Baku la Belém și dincolo de ea”, a declarat Sultan Al Jaber, președintele COP28, citat într-un comunicat de presă.

Cele 198 de țări care au adoptat la 13 decembrie, la Dubai, acordul final al COP28 au mandatat cele trei președinții să colaboreze pentru a elabora „o foaie de parcurs pentru misiunea de 1,5°C”, obiectivul cel mai ambițios al Acordului de la Paris, care este grav amenințat de traiectoria emisiilor de gaze cu efect de seră ale omenirii. Conform calculelor ONU, angajamentele actuale ale țărilor plasează lumea pe o traiectorie de încălzire între 2,5°C și 2,9°C în cursul secolului. Limita de 1,5°C va fi probabil atinsă între 2030 și 2035, potrivit estimărilor experților ONU în domeniul climei (IPCC). Aceștia subliniază că fiecare zecime de grad în plus intensifică și multiplică fenomenele extreme.

Conform acordului final la care s-a ajuns în cadrul COP28, acest parteneriat ar trebui „să consolideze în mod semnificativ cooperarea internațională și mediul internațional favorabil pentru a stimula ambiția în cadrul următoarei runde de contribuții determinate la nivel național”, și anume planurile de reducere a emisiilor (NDC) ale fiecărei țări, care urmează să fie extinse până la COP30, care va avea loc la Belém (Brazilia) în 2025. Aceasta „cu scopul de a intensifica acțiunile și punerea în aplicare în acest deceniu critic și de a menține la îndemână limita de 1,5°C”, potrivit acordului.

Fluxuri financiare către Sud

În cadrul COP28, lumea a convenit să „renunțe” la combustibilii fosili, dar acordul nu a inclus niciun progres în ceea ce privește deblocarea fluxurilor financiare către țările în curs de dezvoltare, un punct de blocaj major în negocierile globale. Această problemă va fi o temă centrală a COP29 de la Baku, care urmează să stabilească un nou obiectiv pentru sprijinul financiar acordat de țările dezvoltate pentru schimbările climatice.

Potrivit OCDE, țările bogate sunt „probabil” în întârziere cu doi ani în ceea ce privește respectarea promisiunii inițiale de 100 de miliarde de dolari în finanțarea anuală pentru climă până în 2022. Totuși, acest ajutor public este insuficient: de acum până în 2030, țările în curs de dezvoltare, fără China, vor avea nevoie de 2.400 de miliarde de dolari pe an, potrivit unui calcul al experților ONU.

Pentru a nu depăși limita de 1,5°C, „va fi esențial să se stabilească un nou obiectiv de finanțare care să reflecte amploarea și urgența provocării climatice”, a declarat președintele desemnat al COP29, Muhtar Babayev, ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale, descriindu-se drept un „constructor de punți între lumea dezvoltată și cea în curs de dezvoltare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O, da, un guvern mai corupt decât altul promite ca va face ceva pentru clima. Aș vrea sa aveți drept dovada articolul asta peste 5 ani când nu se va face nimic.