G4Media.ro

Tribunalul amână pentru 27 februarie prima pronunţare în dosarul lui Gabriel Oprea…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Tribunalul amână pentru 27 februarie prima pronunţare în dosarul lui Gabriel Oprea privind decesul poliţistului Gigină/ Fostul ministru este acuzat de ucidere din culpă în legătură cu accidentul rutier din 2015

Tribunalul amână pentru 27 februarie prima pronunţare în dosarul lui Gabriel Oprea privind decesul poliţistului Gigină, au declarat surse judiciare pentru G4Media. Fostul ministru este acuzat de ucidere din culpă în legătură cu accidentul rutier din 2015. 

Tribunalul Bucureşti a amânat, vineri, pentru 27 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă, în legătură cu accidentul rutier din anul 2015, care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în mai 2018 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instanţe din motive de procedură, la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi Tribunalul Bucureşti.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, susţine DNA.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi – activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia.

„Concret, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către Poliţia Rutieră – însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de Poliţie Rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, ministrul de Interne de la acea dată, Oprea Gabriel, şi-a conferit, în mod discreţionar, ‘drepturi’ neprevăzute de cadrul legal, ‘drepturi’ a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de Poliţie Rutieră să se facă în regim de viteză sporită”, spuneau procurorii.

În opinia procurorilor, Gabriel Oprea i-a pus pe poliţiştii rutieri care au executat această acţiune de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate ce avea un potenţial ridicat de producere a unor evenimente rutiere.

„Referitor la inculpaţii Mazilu Petre şi General MPM Impex SRL, a rezultat că aceştia, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind executarea semnalizării rutiere, nu au luat măsuri pentru instruirea angajaţilor cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate pe partea carosabilă şi au pus la dispoziţia angajaţilor semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranţă, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoare a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti, în zona în care s-a produs accidentul”, mai susţineau procurorii.

Din probele administrate a rezultat că cei trei inculpaţi au prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, însă au apreciat, fără temei, că un astfel de rezultat nu se va produce. Anchetatorii au luat în calcul faptul că, la momentul producerii accidentului, victima făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de Interne, circula cu o viteză de 84 km/h în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie, iar dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare conduc la concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil.

„Faţă de aceste elemente de fapt s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei: prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială; viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice; modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil. Cu privire la primele două cauze – prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice – a rezultat că aceste activităţi au fost determinate şi că îi sunt imputabile inculpatului Oprea Gabriel”, explica DNA.

Potrivit procurorilor, Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul funcţiei sale şi conferindu-şi în mod discreţionar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei.

„Cu privire la cea de a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, a rezultat că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex SRL (care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale) şi lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale. A rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante. Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex SRL Mazilu Petre”, preciza DNA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Cred ca se prescrie deja acest caz. Doar pe latura civilă vor fi obligați să achite despăgubiri

    • Este caz de ucidere, nu se va prescrie. Dar se poate ca pe generalul izmana sa-l spele instanta.

    • Dacă procesul în prima instanță a durat aproape opt ani, recursul va fi dublu.
      Asta-i „justiție” a la Românika, făcută de „judecători” cărora le plătim pensii speciale începând cu vârsta de cinci zeci de ani.

  2. Au trecut 7 ani…

    • Ce atata graba? Mai incet, sa se prescrie.

    • „Tribunalul Bucureşti a amânat, vineri, pentru 27 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă”.
      27 februarie, în ce an? „Anii trec ca apa” scria Topârceanu în, ce sa vezi, Balada Mortii. HAI PRESCRIPTIE !

  3. Si ce daca s-a amanat inca o data, si inca o data, si inca o data etc pronuntarea?
    Intrebati pe Predoiu sau la PSD si PNL care va fi sentinta, sigur e „de achitare”, ca Oprea e baiat „bun”, de-al lor! 🙂

  4. 8 ani ,cineva merita pensia speciala la 45 de ani !

  5. Doctorul analfabet, Generalul Izmană, acest Mario Iorgulescu al MAI, geambaş de terenuri în Ilfov şi ospătar personal al puşcăriaşului Miron Cozma, cunoscut în mediile de specialitate şi cu numele de turnător „Paul”. Indiferent de sentinţă va rămâne pe veci un 💩

    • Bravo pentru ceea ce spui,daca oameni nu ar uita toate relele facute de indivizi ca Oprea ,iar justitia ar fi corecta poate ca alta ar fi fost viata in Romania dupa 1989 , altfel traim in minciuna si mizerie din cauza lor si uneori a noastra.

  6. Generalul Izmana mergea acasa sa se ca ce , trebuie pedepsit drasnic acest tradator si kkacios Basescian . Omul asta a participat la toate marile jafuri , date statului roman si poporului roman , de acea cred ca nu va fi pedepsit ,el avand un pedigri bun pentru cei care ne controleaza astazi destinele .

  7. Pentru a intari increderea in justitie ar fi bine sa fie scapat, doar au fost inchise 99% din dosarele in care erau politicienii …

    • Ai mai auzit ca pasagerul dintr-o mașină neimplicată în accident să fie vinovat de ucidere? E un proces politic! Apropo, Plicușor și-a dat demisia? Nu așa cereați voi când era vorba de alții?

    • Da. Dacă pasagerul din maşină a dat un ordin şi din cauza acelui ordin cineva a murit, există cauzalitate. Adică există culpă. Nici parchetul, nici instanţa şi nici opinia publică nu l-au acuzat niciodată pe Oprea că a pus el gaura în drum sau că şi-a dorit moartea poliţistului Gigină.

      Cu toate acestea, Bogdan Gigină a murit din cauză că a executat un ordin de a merge cu o anumită viteză pe un carosabil ud. Putea să nu îl execute şi a doua zi era şomer. Omul a mers în acea zi la serviciu şi a ajuns în coşciug, pentru că a executat ordinul ministrului.

      Sigur, o să vină nişte miliţieni cu mult creier, care vor spune că nu e vina lui Oprea că ploua afară, dar la şcoala de şoferi te învaţă că în oraş mergi cu o anumită viteză şi acea viteză scade în funcţie de condiţiile meteo. Generalul ministru Oprea a călcat în picioare Codul Rutier, pentru că era mare şmecher. Uneori şmecheria se mai şi plăteşte.

    • Nicuşor Dan nu are nicio calitate legală ȋn niciun dosar penal. Ȋmpotriva lui s-a formulat doar un denunţ penal, dar niciun procuror nu-l are de „client”. Tu ce calitate penală ai avea dacă, ȋmpotriva ta, s-ar formula un denunţ penal, acuzându-te că l-ai ucis pe Aldo Moro?

      Aceleaşi manevre murdare au aplicat PNL şi PSD şi ȋmpotriva lui Dan Barna, şi ȋmpotriva lui Clotilde Armand.

      Lăsaţi, tată, şopârlele astea ieftine!

  8. Nu uitaţi că şi dl general Izmană dormea! Bancheta din spate te trage la somn.

  9. Ce bine era daca amana decesul!