G4Media.ro

Trei asociații ale magistraților solicită CSM și Guvernului să amâne desființarea SIIJ…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Trei asociații ale magistraților solicită CSM și Guvernului să amâne desființarea SIIJ până la publicarea avizului Comisiei de la Veneția/ CSM se reunește vineri pentru a da un aviz consultativ

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Consiliului Superior al Magistraturii și Guvernului României să amâne avizarea respectiv adoptarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ până la publicarea avizului Comisiei de la Veneți, se arată într-un comunicat transmis vineri.

„Comisia de la Veneția a fost sesizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei referitor la noul proiect de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, urmând a publica Avizul nr. 1079/2022 în luna martie 2022, așa cum reiese din mențiunile aflate pe site-ul acestei autorități, recunoscute pe plan internațional drept o instanță de reflectare independentă și care contribuie diseminarea și dezvoltarea patrimoniului constituțional comun, jucând un rol unic în acordarea promptă a unor soluții constituționale pentru statele în tranziție, conform standardelor și bunelor practici în domeniu. Potrivit art.11 din Constituția României, Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern. România a aderat la Consiliul Europei (CE), ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulată prin Rezoluția nr. 37/1993 a Comitetului de Miniștri al CE. Aderarea la Consiliul Europei, organizație fondată pe principiile respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, pentru valorile democrației și ale statului de drept, a constituit o etapă obligatorie în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeană (UE) și la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Prin urmare, în vederea respectării obligațiilor Statului român ca membru al Consiliul Europei, solicităm Consiliului Superior al Magistraturii și Guvernului României să amâne avizarea respectiv adoptarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ până la publicarea avizului Comisiei de la Veneția”, se arată în comunicatul transmis de cele trei asociații.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să ia în discuţie vineri şi să dea un aviz consultativ pe proiectul privind de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, pe 21 ianuarie, că a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Predoiu a explicat, într-o conferinţă de presă, că, după desfiinţarea SIIJ, competenţele acesteia vor fi preluate de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru şi 30 în teritoriu.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Catalin Predoiu pentru noi este Tudorel 2.

  2. Ar fi normal să aștepte răspunsul Comisiei de la Veneția! Mare lichea acest P.r.e.d.o.i.u! În complicitate cu celălalt g.o.l.a.n de la Cotroceni.

  3. Comisia de la Veneția nu are treaba cu traficanții de droguri, traficanții de carne vie, spalarile de bani, corupția instituțională, etc.