G4Media.ro

Trebuie România să recunoască genocidul armean?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Un fapt e un fapt si gata. Genocidul a fost genocid si trebuie recunoscut ca atare.
    As face o corectie, o nuanta de fapt: rusii si-au arogat titlul de aparatori ai crestinilor ortodocsi din Imperiul Otoman, asta nu ii face automat si aparatori. Am vazut cum au inteles ei sa apere romanii, de exemplu…

  2. Daca mai vrem un dusman in plus sa recunoastem atunci.

  3. Da, trebuie recunoscut, insa momentul si felul in care va fi recunoscut sunt importante. Ar putea incepe intr-adevar cu o recunoastere din partea BOR si a altor organizatii, iar recunoasterea la nivel de stat sa se faca intr-un moment cat mai favorabil. Ne place sau nu, relatia cu Turcia este importanta, insa de asemenea daca vrem sa intram in randul statelor democratice si civilizate n-ar trebui nici sa fugim nici de responsabilitatile morale pe care le avem.

    • Nu stiu daca momentul si modul sunt chiar atat de importante. Mi se pare cumva ca si cum un procuror ar investiga un caz, ar aduna probe, declaratii de martori si la sfarsit ar spune: „bine, dar acum nu e momentul sa trimitem dosarul in instanta, ca inoportunam faptasul”.

      De fapt, daca te uiti cu atentie, constati ca un „secret” al tarilor civilizate e tocmai faptul ca, la un moment sau altul, si-au asumat trecutul. Fie ca a fost vorba de comert cu sclavi, de sclavie in general, de tratamentul indigenilor, al evreilor, al femeilor, al minoritatilor sexuale, tarile civilizate au avut la un moment dat taria sa spuna „da, pana acum am gresit vizavi de asta”. Dupa care au depasit momentul si toata lumea a avut de castigat (chiar daca ranile nu au disparut sau, in unele cazuri, nici nu s-au inchis complet). Prin contrast, regimurile autoritare au o retorica de genul „voi nu intelegeti/lucrurile nu sunt clare, daca luati o pozitie transanta, vor exista repercursiuni”. Genul golanului de curtea scolii: „daca spui cuiva ca ti-am luat banii, vezi tu ce patesti”.

      Mie recunoasterea/afirmarea unor adevaruri mi se pare imperios necesara, chiar cu riscul unor pierderi pe termen scurt.

  4. Mermeleala romaneasca. A fost genocid, trebuie recunoscut.
    Ce sa spun, punem in pericol marea (si traditionala) alianta a romanilor cu turcii. Nu punem in pericol nimic, sintem in NATO.

    • Atat Grecia cat si Turcia sunt in NATO.Ambele au aderat in 1952. Dar Turcia are o pozitie geografica atat de sensibila, iar Erdogan se aseamana atat de mult in gandire si fapte cu Putin, incat oricand ar putea schimba tabara.
      Pana vine americanul sa ne apere, rusul si turcul sunt deja pe Dorobanti, isi beau cafeaua, incluzand si o oprire la Constanta sa manance un kebap.

  5. Rusii apărătorii creștinismului… 😅 N-aș vrea sa ma apere rușii, cand ostașii lor si-au demonstrat primitivismul cu fiecare ocazie.

  6. Dacă ar exista speranța că omenirea a invățat din ororile pe care le-a făcut și nu le va mai repeta, toate aceste grozăvii comise de un popor sau altul ar putea să fie trimise în cărțile de istorie. Adevărul este, că nu numai că nu am învățat nimic, le mai și repetăm în diferite părți ale Globului, pe diverse motive, sub diferite forme. Întretimp diplomații au inventat actul ”recunoașterii”, în chip de mesaj foarte serios, de la care, cel vizat ar trebui să sucumbe de remușcare sau măcar să procedeze la un mic exercițiu de reevaluare sufletească. La care adresantului îi sare câteodată muștarul ( și întreabă : voi… vorbiți ?), sau este ”adânc mâhnit” de deteriorarea relațiilor . Totul este un circ dizgrațios, ipocrit și mincinos.

  7. Recititi strofa 8 din Imnul Romaniei! Noi trebuie in primul rand sa constientizam ca am fost sclavii otomanilor timp de 400 de ani si sa calculam exact de cate sute de tone de aur ne-au jupuit in cele 4 secole de dominatie ( 200, 300,350 tone ?) Nu pentru vreo compensatie istorica fantezista ci pentru ca poporul roman sa realizeze ce insemna sa nu poti sa te dezvolti atunci cand altii iti sug sangele.
    Alianta noastra e cu SUA si cu o Turcie democratica nu cu dictatorul Erdogan care isi persecuta propriul popor.

  8. recunoasterea vine de la sine nu trebuie sa o trimbitam Asta ar aduce o tensiune in plus in zona. Istoric se pare ca nici armenii nu au fost sfinti ci i-au lucrat pe la spate pe turci dar oricum nu justifica genocidul Nu poti vorbi de o turcie democrata atita timp cit poporul voteaza pe erdogan -deci ii impartasesc politica

  9. Simplu. Fără vorbe multe.
    DA.
    Genocidul a milioane de oameni nu e subiect de taclale.
    Iei act si gata.
    Oricum e o rușine că a durat 100 de ani sa se ia o decizie si aia politică antiErdogan.
    Mai bine mai târziu decât niciodată.
    Sa vedem acum ce se întâmplă cu cel de la Fântâna Albă.

    • Ca sa scapi basma curata, ai putea sa pui genocidul in carca odiosului sultan si gata.
      Ce-a fost a fost! Siktir sultan! Numai ca in fapt poporul a participat activ si benevol.
      Poate cam la fel cum germanii au aderat la nazism, convinsi fiind ca sunt un popor superior.
      Probabil ca trebuie sa fii cu adevarat un popor superior ca sa recunosti ca, intr-un anumit moment al istoriei, ti-ai pierdut umanitatea si apoi sa mergi inainte. Turcii nu pot. De la mic la mare…
      Ce au pierdut germanii daca s-au dezis de holocaust? Ce avantaj au turcii daca se tot cramponeaza ca nu au vrut sa-i extermine pe armeni? Nici unii nici altii nu au reusit exterminarea totala, e clar.

  10. Se pare ca au primit in plic ordinele si se pregateste terenul pentru recunoastere, ca tot vad articole in sensul asta. Nu trebuie recunoscut nimic momentan si ar trebui sa ne vedem interesele economice, cum face Germania cu NS2.

  11. Dacă ai coloană vertebrală, recunoști adevărul oriunde ar fi!

  12. intai de toate cifrele vorbesc de 1, 5 milioane de morti!

    apoi ca argumentul ca Turcia va inchide stramtorile este fantezista….

    si apoi, daca nu recunosti acest lucru, de ce sa ai pretentia ca Rusia Sovietica sa recunoasca Pactul Ribbentrop-Molotov? daca nu te implici in respectarea adevarului istoric, de ce ar trebui ca altii sa-l respecte!

    la fel si polonezii….daca nici ei nu au curajul sa sustina acest lucru, de ce sa solicite Rusiei sa recunoasca crimele de la Katyn?

    statele trebuie sa urmareasca sa respecte principii si valori….

    avem exemplul Belgiei care a recunoscut genocidul din Congo, soldat cu un milion de morti….

    Turcia nu va putea fi acceptata in UE atata timp cat nu-si asuma trecutul si nu va avea o guvernare democratica…….iar daca noi dorim ca Turcia sa fie in UE, trebuie sa o ajutam in acest sens….

    Turcia nu va putea nega la infinit genocidul….va veni o generatie care va recunoaste faptul putem vorbi de ani pierduti inutil….

    • Si daca turcia recunoaste genocidul armean, ce se intampla? Situatia ramane la fel. Nu vad de ce ar trebui romania sa recunoasca sau nu ceva in care nu este parte. Morala in politica? Sa fim seriosi. Unde ati vazut asa ceva?