G4Media.ro

Transportatorii amenință cu proteste în stradă / Cer plafonarea prețurilor la asigurările…

Sursa foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Transportatorii amenință cu proteste în stradă / Cer plafonarea prețurilor la asigurările RCA

Trei organizaţii patronale ale transportatorilor rutieri se pregătesc să organizeze proteste de stradă în cazul în care Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţurilor la asigurările de răspundere civilă auto (RCA), potrivit unui comunicat remis vineri de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), preluat de Agerpres.

Alături de COTAR, demersul este susţinut de Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi de Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier „APULUM”.

Cele trei organizaţii solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA.

„Într-o situaţie mai puţin dezastruoasă decât cea de acum, în anul 2017, patronatele din transporturile rutiere au solicitat Guvernului şi au obţinut emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, pentru a se evita un blocaj iminent la acea vreme. Astăzi este mai mult decât necesară plafonarea urgentă a tarifelor RCA, pentru a evita colapsul economic”, se menţionează în comunicatul COTAR.

Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a atras atenţia că majorarea preţurilor la RCA va avea ca efect intrarea firmelor de transport rutier în faliment.

„Oamenii au început să plătească poliţe RCA mai scumpe decât maşinile pe care le conduc. Ne vor aduce pe toţi la sapă de lemn şi se va prăbuşi economia. Firmele nu-şi mai permit costurile, în general, pentru că totul s-a scumpit, iar transportatorii vor fi nevoiţi să renunţe la afaceri. Nu se poate transfera totul în costurile clienţilor, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Dacă în continuare vor creşte preţurile, de la o zi la alta, închidem firmele, iar asta va însemna că se blochează România. În aceeaşi situaţie sunt toţi plătitorii, cei peste 8,5 milioane de plătitori de poliţe RCA, captivi în Legea 132/2017. Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere Guvernului plafonarea de urgenţă a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înţeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu preţul carburantului şi al energiei, deja devine o problemă de siguranţă naţională”, a declarat Vasile Ştefănescu, citat în comunicat.

Conform sursei, COTAR solicită măsuri concrete de limitare a preţului RCA din partea Guvernului, Parlamentului, ASF şi Consiliului Concurenţei.

Organizaţia patronală aminteşte că în ultimii ani Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a descoperit de mai multe ori la firmele de asigurări încălcări ale prevederilor legii, creşteri de tarife practicate şi după plafonare, tarife netransparente în care erau incluse toate costurile de operare ale firmelor de asigurări, deşi aceste firme au mai multe linii de afaceri.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România atrage atenţia că Guvernul are baza legală de a limita tarifele RCA.

„Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale (situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei) Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri. Cerem Guvernului României să plafoneze tarifele RCA, în baza prevederilor Legii Concurenţei. În caz contrar, transportatorii vor protesta în toată ţara”, se precizează în comunicatul COTAR.

sursa foto: Inquam Photos/ Tudor Costache

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ok, yes patronii in strada… pentru ca… profit mic.
    Dar pe angajati ii platesc pentru ziua de munca in stradă?

  2. Oricum cresterea tarifelor nu e justificata. Dupa primul an de pandemie eu unul am platit mai mult la RCA in conditiile in care asigurarea am facut-o la acelasi asigurator si clasa de bonus a fost mai mare. In acelasi an Petrom a raportat o scadere a vanzarilor de carburanti, implicit lumea a circulat mai putin deci statistic vorbind au fost mai putine accidente si despagubiri.
    Cred ca protestele ar trebui indreptate care ASF, ei aproba aceste cresteri. La fel cu cresterile din Energie, protestele ar trebui indreptate care ANRE si impotriva partidelor care au oameni numti in aceste agentii. As fi curios sa vad ce coloratura politica au aceste agentii, sa fie clar cine ia decizii.

  3. Numai plafonari peste tot, si in stanga si in dreapta. Asta e statul comunist, cel care ofera ce pret vrea fiecaruia, plafonat. Practic pomana pentru unii dar doar nu vine de sus, e luat tot de la noi.

  4. Hai sa plafonam preturile pentru ca atat ne duce capul. Hai sa salvam profiturile transportatorilor in detrimentul asiguratorilor. Asigurarea nu se calculeaza ca o taxa si ca un cost de risc. Eu, asigurator, trebuie sa ma asigur ca incasez destul de multi bani ca sa acopar daunele probabile (calculate statistic). Interesul meu e sa cer bani mai putini ca sa atrag clienti pe piata dar destul incat sa imi acopar cheltuielile si sa imi iasa si un profit. Apoi, daca limitezi preturile, cel mai probabil un asigurator o sa zica stop la RCA. Apoi ramai cu o piata stricata: calitate slaba, oligopol/monopol, etc. Eu unul prefer o piata functionala chiar daca e mai scumpa. Pentru ca ultimul lucru pe care il vreau e sa fiu lovit in trafic de cineva care are un RCA ieftin si sa raman cu paguba neacoperita. Lasati pietile sa functioneze, comunistilor!

  5. Camionagiilor, daca vreti reducere la RCA nu mai provocati accidente

    De ce nu va aliati voi si sa faceti impreuna o societate de asigurari ca sa va luati RCA ieftin? Cine va opreste? Si o sa faceti si profit, ca asa zbierati incontinuu si peste tot, ca asiguratorii fac profit din RCA.

    „Oamenii au început să plătească poliţe RCA mai scumpe decât maşinile pe care le conduc”. Rationament gresit, camionagiule! RCA-ul nu se compara cu valoarea harbului condus de tine, ci cu valoarea autovehiculelor pe care le avariezi cand produci un accident

    Din cauza voastra, camionagiilor platim toti ceilalti RCA-ul mai scum, ca faceti voi accidente fara numar. Ai inteles, „Kolega”?