G4Media.ro

Transnistria s-a răzgândit și vrea dialog cu Chișinăul: războiul din Ucraina a…

Foto: G4Media.ro

Transnistria s-a răzgândit și vrea dialog cu Chișinăul: războiul din Ucraina a blocat aprovizionarea dinspre est. Cum va juca Republica Moldova această carte

Regimul separatist de la Tiraspol s-a răzgândit și vrea să reia dialogul cu Chișinăul, pe fundalul în care Ucraina, stat aflat în război, a tăiat toate legăturile comerciale și de aprovizionare cu regiunea separatistă transnistreană.

Diplomația din regiunea separatistă transistreană anunță că o întâlnire între reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului este programată miercuri, a anunțat șeful pretinsei diplomații transnistrene, Vitali Ignatiev.

Ședința anterioară a lui Ignatiev cu viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a avut loc pe 28 februarie. Atunci, părțile au convenit să mențină un contact constant și să facă toate eforturile pentru a preveni întârzierile în importul bunurilor necesare în Transnistria.

De atunci, pe 4 martie, Tiraspolul a condamnat vehement cererea depusă pe 3 martie de către Republica Moldova de aderare la UE și a anunțat că va rupe orice dialog în dosarul transnistrean cu Chișinăul. Cu toate aceste, retorica lui Ignatiev este că Republica Moldova este cea care ar obstrucționa dialogul.

„Mi-am informat colegii despre situația din negocieri. Din păcate, dinamica este foarte scăzută. Partea moldovenească refuză dialogul. Până acum, nicio problemă care să facă parte efectiv din agenda noastră de lucru nu a fost rezolvată. Dar, în orice caz, suntem în contact cu toți participanții la procesul de negociere, facem totul pentru a rezolva problemele urgente pas cu pas. Și în viitorul apropiat vom mai ține o întâlnire la nivelul reprezentanților politici pentru a merge mai departe în cadrul dialogului. Deși nu vedem pregătirea pentru un dialog serios din partea Republicii Moldova, există, în opinia noastră, o anumită tactică de a mima dialogul”, a spus Vitali Ignatiev.

El a spus că, în condițiile granițelor închise cu Ucraina, livrarea bunurilor necesare în regiunea transnistreană se poate face numai prin Moldova și acest lucru „poate deveni și o mare problemă”.

Provocările Rusiei via regiunea separatistă transnitreană

Pe de altă parte, Alexei Arestovici, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat marți într-un interviu pentru portalul Nord News, din Republica Moldova că la nivelul de conducere al Ucrainei, nu sunt idei paranoide legate de regiunea transnistreană.

„La nivelul de vârf al Ucrainei nu sunt idei paranoide legate de regiunea transnistreană. Ceea ce confirmă încă odată că toată propaganda despre presupusele eforturi de a atrage Republica Moldova în război nu sunt altceva decât campanii de dezinformare ale Kremlinului”, a spus Alexei Arestovici.

Anterior şi ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Marko Șevchenko a declarat că autorităţile de la Kiev au o poziţie înţelegătoare legată de vulnerabilităţile Republicii Moldova, constrângeri politice şi economice pe chestiunea nealinierii la sancţiunile impuse Rusiei de către Occident.

Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Mujici vor dialog,, îi roade la ramadan 😄

    • Să mănânce bombele rusești și să bea motorina din tancurile rusiei. Că tare s-au bucurat mizerii când le-a trimis putin orci. Acu trebuie să îi hrănească și ar fi bună o colaborare cu occidentul ăla nasol.

  2. Le-aș lăsa Transnistria, doar să scap de ei si să ader la UE!!!

  3. Cu condiții de neacceptat!

    • Pentru tine. Pentru altii nu.

  4. Cand pierd razboiul le piere cheful. Rusii au cea mai mare tara de pe pamant. De ce nu merg acolo?

  5. Veti ajunge la mila UE transnistrenilor. Primul lucru inainte ca orice dialog sa incapa ar fi sa trimiteti forta de ocupatie rusa acasa.

  6. Vine Puthler si ia Transnistia cu Moldova la pachet,asta in timp ce Dementia Joe se screme sa faca ceva!

    • @kk m.a-t.a. marsh la 💩

    • nu te-ai spalat bine cu … vodca in dimineata asta…

  7. Luati-le banii oligarhilor de la Tiraspol.

  8. Da’ ce, Transnistria e vreo tara si nu stiu eu?
    Daca mor de foame, le trimitem ajutoare, in niste cutii mari si albastre, pe care scrie „UE”. Ca sa stie cine-i ajuta.

  9. Pai sa-i hraneasca mama Rusie. Eu nu le-as da niciun pahar cu apa. Regimul ilegal sa fie eliminat, trupele rusesti date afara, sau sa faca foamea. Tactici rusesti.

  10. Dim ce traiesc jigodiile astea daca toate granitele sunt blocate pt ei ?
    Doar daca nu sunt trolli in dreapta Nistrului care-i alimenteaza

  11. Un semn foarte bun. Considera ca rusia a pierdut cu certitudine altfel ar mai fi asteptat.

  12. Awwww! N-au reușit orcii să captureze Odesa să facă joncțiunea și se termină păpica? Ghinion.

    Trimiteți acasă la ei în rusia orcii de acolo că vă mănâncă mâncarea. Ș-apoi vorbim.

  13. Trebuie ajutați dacă au nevoie. Oricum rusii vor veni in Transnistria si se vor razbuna. Mai bine este sa fim prevăzători.

  14. Asta este rusia . Petrol . Gaz si propaganda in rest nica nica nimica

  15. Experimentul s-a terminat odată cu conectarea sistemului electric moldovenesc la cel european. Moldova va cumpăra curent din România iar la Tiraspol nu vor mai fi bani pentru salarii.

  16. Este o strategie,dar mulți văd puțini cunosc! Fără Transnistria Moldova se poate uni oricând cu România. Transnistria este cuiul lui Pepelea,bomboana otrăvită ,
    și i se cere să rămână cu Moldova pentru a bloca unirea sau aderarea la UE!

  17. Vrem:
    Denaționalizarea așa zisei Trasnistrii!
    Dezarmarea armatei a 14-a!
    Trecerea moldovenilor de pe un mal pe alt mal al Nistrului!

  18. Dialogul ar trebui pornit de la renuntarea statului de independenta in Transnistria, si asa sunt mai multi ucrainieni si romani acolo, practic numai au majoritatea sa fie independenti si sa subjuge zona intereselor moscovei.

    Oricum Moldova/Romania, nu a fost o amenintare pentru rusi in ultimi 77 de ani, practic si prezenta NATO nu a fost ca sa amenintam rusi, ci mai degraba sa ne aparam noi de o posibila amenintare militara venita din exterior.

    Poate se mai trezesc si ce care cred in spiritul rusesc din Rep.Moldova, ca nu suntem chiar asa cum ne descriu frati lor din Rusia.