G4Media.ro

Traficanţii de droguri s-au adaptat la restricţii, criza generată de pandemie ar…

Sursa Foto: http://thehigherlearning.com

Traficanţii de droguri s-au adaptat la restricţii, criza generată de pandemie ar putea favoriza consumul

În Europa sunt disponibile la scară amplă droguri tot mai puternice, iar pandemia a intensificat „dematerializarea” traficului şi a livrării stupefiantelor la consumatori, a atenţionat miercuri Observatorul european al drogurilor şi toxicomaniilor (OEDT) în raportul său anual, care este însoţit şi de un studiu privind impactul pandemiei de COVID-19, transmite AFP.

„Piaţa narcoticelor este extrem de dinamică şi rezilientă, nu a avut de suferit în profunzime, în pofida carantinei”, a rezumat Alexis Goosdeel, directorul observatorului.

În pofida unor penurii locale şi temporare, traficanţii au dat dovadă de adaptabilitate şi, în faţa restricţiilor şi a închiderii frontierelor, au recurs în mai mare măsură la transportul maritim şi mai puţin la „cărăuşii” care transportă de regulă cantităţi mici de droguri cu avionul.

Pandemia a accelerat în special „uberizarea” pieţei, a subliniat Goosdeel. Astfel, restricţiile de circulaţie au dus la întărirea unor tendinţe deja constatate pe piaţa narcoticelor înainte de apariţia noului coronavirus, şi anume publicitate pe reţelele sociale, comenzi prin intermediul mesageriei criptate şi chiar livrare la domiciliu.

Şi întreruperea vieţii de noapte a provocat unele schimbări. Interesul pentru MDMA, principiul activ al ecstasy, folosit frecvent în context „festiv”, a scăzut temporar pe parcursul perioadelor de carantină.

Autorii raportului sunt în schimb preocupaţi de o creştere a consumului de benzodiazepine, folosite în medicină ca anxiolitice şi imitate de unele droguri de sinteză, ceea ce ar putea reflecta „probleme de sănătate mintală antrenate de pandemie”.

Totodată, potrivit raportului, pandemia a avut un efect de „sabie cu două tăişuri” în rândul europenilor, utilizatorii ocazionali având tendinţa să scadă consumul, iar cei care le consumau în mod regulat l-au crescut.

Raportul evocă de asemenea riscurile unui „efect de hiperdisponibilitate a tuturor drogurilor” în Europa, cei mai afectaţi fiind tinerii şi cei aflaţi în situaţii precare. Potrivit lui Goosdeel, pe termen lung, criza născută de COVID-19 ar putea favoriza consumul şi i-ar putea împinge pe unii la trafic de droguri.

Pe lângă efectele pandemiei, OEDT atrage atenţia asupra evoluţiilor de pe piaţa canabisului, care rămâne de departe cel mai utilizat drog din Europa, cu peste 22 de milioane de consumatori anuali la categoria de vârstă 15-64 de ani.

Mai mult, acest drog este din ce în ce mai puternic, concentraţia de THC (substanţa psihoactivă tetrahidrocanabinol) din răşina de canabis confiscată de forţele de ordine oscilând între 20% şi 28%, adică dublu faţă de acum zece ani, a notat Goosdeel, avertizând asupra „potenţialelor riscuri pentru sănătatea mintală” a consumatorilor.

Traficanţii încearcă să-i cucerească pe amatorii de canabis cu noi produse extrem de puternice, ca lichidele pentru ţigări electronice cu „95% THC, detectate în Suedia”, sau folosirea tot mai frecventă a canabinoizilor de sinteză, care imită efectele THC şi sunt pulverizate pe „iarbă” uneori fără ştiinţa consumatorului, dar care au dus şi la decese.

Raportul subliniază şi accesibilitatea fără precedent a cocainei în Europa, confiscările ajungând la 213 tone în 2019, conform ultimelor date disponibile. Şi în cazul cocainei, obţinută din frunze de coca, puritatea substanţei interceptate a crescut cu 57% faţă de acum zece ani.

Abundenţa cocainei a dus şi la creşterea, în unele ţări, a consumului de crack, un derivat care se fumează şi produce o puternică dependenţă. La Paris, traficul cu crack face ravagii, notează AFP.

Raportul a mai constatat că drogurile de pe piaţa europeană sunt produse în tot mai mare măsură chiar pe continent, în 2019 fiind confiscate 3,7 milioane de plante de canabis şi desfiinţate 370 de laboratoare clandestine. Unele dintre acestea produceau metamfetamină cu ajutorul unor carteluri mexicane, a menţionat Goosdeel.

Directorul OEDT a amintit „importanţa de a combina eforturile pentru securitate şi pentru sănătate”, în contextul în care Uniunea Europeană s-a dotat cu o nouă strategie antidrog pentru perioada 2021-2025. Potrivit lui Goosdeel, „mulţi care lucrează în domeniu se tem de o reducere a bugetelor pentru structurile care se ocupă de toxicomanie, odată cu reducerea programată a ajutoarelor financiare decise în timpul pandemiei”.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Pt. o viata sanatoasa, evitati consumul de zahar in orice forma.”

    Cel mai abuzat drog, global. + ca pt. ‘empty calories’ cam distrugem planeta, lasand sanatatea dependentilor la o parte(pt. ca se presupune ca ai liber arbitru deci esti responsabil, doar ca drogurile umbla in timp real la ‘arbitru’ …) si ignorand tot raportul intre zahar si flora microbiana, cunoscuta ca ‘The Second Brain’.

    • P.S. : Vedeti ca articolul este o mare ciorba. Faceti greseala sa le puneti pe toate in aceeasi oala pt. ca muritorul de rand sa n-aiba nici-o sansa sa discearna si sa le vada pe toate otrava.

      De ex, ‘etnobotanicele’ SRI-iste erau de fapt otrava de sobolani, ceea ce mentionati mai sus si evident n-au nici cea mai mica treaba cu ‘THC’-ul, efecte total ‘non-similare’.

      + ca ar fi fost frumos sa amintiti ca ONU a decriminalizat canabisul pe 2 decembrie, lasand fiecarei tari libertatea de a decide pt. legalizarea in scop recreativ, incomparabil mai putin nociva decat alcoolul, sau cel putin decriminalizata pt. ca este efectiv cretin in a pedepsi penal tot felul de amarati ca fac evaziune fiscala, creand ‘gauri negre’ in sistem …

      Cocaina e prea pt. pr*sti, orice pr*st poate s-o traga si intr-adevar cam ia mintile(nici nu va imaginati consumul real in Romania) iar crack-ul este aceasta ‘imputernicita’, cu efecte pe masura … Intr-adevar, chiar mai periculoasa. E vasoconstrictor, pan’ la urma … Din pacate, extrem de nestudiate efectele medicinale … (Doar in Bolivia ai voie frunze, si-s niste oameni minunati, arhifurati, abuzati, dar minunati).

      Dar, intotdeauna mai este ceva ce nu se spune vreodata: Calitatea. Si aici avem total alta discutie.

      Luati lectia Portugaliei, le-a decriminalizat in 2002 si in 10 ani s-a potolit mai toata lumea …

      Pt. unii e un ‘hype’ sa faci lucruri interzise … Copii lasati slobozi pe maidan … Scoala, Zero Educatie(in special pe subiect).

      Intr-un final, n-ai cum sa le interzici sa manance ‘cioco’ daca e buna si le place … Asa a evoluat natura, ganditi-va ca n-aveti cel mai mic habar care-i legatura intre otrava numita ‘nicotina'(perfect legala) si restul sistemului parasimpatic, incluzand tot ce inseamna receptori de ‘acetilcolina’, iar daca vreti sa aveti o idee, cititi ‘The Second Brain’.

    • P.P.S.(in caz ca se posteaza ‘P.S.’-ul): Ar fi cazul sa folositi referinte. In era lui HTTP n-a fost vreodata mai simplu.