G4Media.ro

Totul despre ”legea sclaviei” și despre scandalul instanțelor paralele înființate de Orban…

sursa foto: Facebook

Totul despre ”legea sclaviei” și despre scandalul instanțelor paralele înființate de Orban pentru a controla procesele dintre stat și cetățeni. Cum au ajuns ungurii la săptămâna de lucru de șase zile sau la ziua de lucru de 10 ore

Parlamentul Ungariei a adoptat, în această săptămână, o serie de proiecte de legi controversate, care au creat tensiuni în societate și au generat critici dure. G4Media.ro vă prezintă detaliile legii sclaviei, care a provocat ample proteste de stradă la Budapesta, dar și legea privind înființarea unor noi instanțe administrative subordonate direct Guvernului Orban, populate cu soldați fideli partidului de guvernământ, FIDESZ. Cu acestea noi gesturi politice, Viktor Orban mai face un pas hotărât către autoritarism și în afara valorilor UE.

Cel mai contestat proiect de lege a fost cel referitor la modificarea Codului Muncii. Potrivit noului text de lege, numărul orelor suplimentare care pot fi lucrate într-un an, crește de la 250 la 400. Dispare condiția ca aceste ore suplimentare să fie incluse în contractul colectiv de muncă. Practic, prin eliminarea rolului sindicatelor, angajatorul poate solicita 400 de ore suplimentare pe an.

Angajatul devine foarte expus în noile condiții unor eventuale abuzuri din partea angajatorului. Chiar dacă la stabilirea orelor suplimentare pe an se încheie un nou contract de muncă, deci este necesar acordul angajatului, în practică angajatul dacă este pus să aleagă între majorarea orelor suplimentare pe an la 400 și concediere în caz de refuz, va alege în marea majoritate a cazurilor prima soluție.

Norma de bază este de 40 ore pe săptămână la care e pot adăuga încă 8 ore suplimentare. Modificarea va conduce la zile de lucru de 10 ore sau 6 zile pe săptămână. Legiuitorul a avut ca bază de calcul 50 de săptămâni de muncă pe an, 8 ore suplimentare pe săptămână, care la 8 ore de muncă pe zi, înseamnă 50 de zile de sâmbătă lucrate.

O altă modificare privește cele două zile libere de odihnă pe săptămână, care pot fi acordate în mod fracționat.

Cadrul privind programul de muncă ce se stabilește prin contractul colectiv de muncă s-a majorat de la 4 luni la 36 de luni. Cadrul de muncă de 3 ani poate fi stabilit doar dacă există justificări obiective, tehnice sau de organizare a muncii. Condițiile enumerate sunt subiective, deci angajatorul poate să impună facil perioada de 3 ani privind programul de muncă.

De ce este important cadrul privind programul de muncă? Pentru că angajatorul are dreptul să plătească orele suplimentare la finalul cadrului programului de muncă, adică după 3 ani. Angajatorul nu are obligația să plătească un spor pentru orele suplimentarea și poate să compenseze orele suplimentare cu zile libere.

Instanțele administrative sau “instanțele de casă ale FIDESZ”

Tot în această săptămână, Parlamentul Ungariei a adoptat legea privind înființarea instanțelor administrative, în temeiul căreia pe viitor “soldații de partid ai FIDESZ” vor decide în litigiile dintre stat și cetățeni. Guvernul transferă la “instanțele de casă – noile instanțe administrative autonome – toate litigiile legate de autoritățile statului, cele care au ca obiect: impozite și taxe, autorizații de construcție, litigii electorale, orice decizie a unei autorități de stat centrale sau locale, cereri de informații publice, licitații, procese de presă etc.

Pericolul măsurii constă în faptul că o mare parte a corpului judecătorilor va fi constituit pe de o parte din persoane care sosesc din administrația publică, respectiv din rândul judecătorilor care sunt în instanțele care au secții de contencios administrativ. La selecția judecătorilor se va avea în vedere în procent de 80% experiența în administrația publică și în procent de 20% experiența de judecător, în consecință cei mai mulți judecători vor rezulta din administrația publică, adică oameni ai FIDESZ.

La candidaturile pentru funcția de judecător la noua instanță se va lua în considerare experiența în administrația publică într-un procent de 80%.
Caracterul de “instanță de casă” este întărit de faptul că noul sistem de instanțe ce intră în funcțiune de la data de 1 ianuarie 2020, va fi administrat de ministrul de justiției, în prezent de Trócsányi László, care a semnat și legea. Ministrul justiției va decide în privința selecției candidaților pentru funcțiile de judecător, în privința bugetului noului sistem de instanță și în toate celelalte chestiuni de fond.

Sistemul instanței administrative are două jurisdicții, pe lângă tribunalele administrative se va înființa și Curtea Supremă administrativă, care, ca și Kúria în cazul instanțelor judecătorești (în Ungaria Curtea Supremă), va avea, pe lângă dreptul de instanță de cale de atac, și atribuția de a adopta decizii de unificare a jurisprudenței. Pentru funcția de președinte a noi Curți Supreme administrative va ales Patyi András, un apropiat al FIDESZ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. vai de curu lor, tot am zis si am sa tot repet, ungurii is mai prosti ca noi. Il voteaza pe cacatul asta in nestire de nu stiu cati ani incoace. merita cu varf si indesat ceea ce li se intampla !

    • Si romanii care voteaza psd de ani zile sau nu voteaza deloc sunt mai buni ? Sa moara si capra vecinului. Daca ei merita cu varf si indesat, romanii de merita? un nou Ceausescu?

    • ungure… romanii is prosti ca nu merg la vot, dar ungurii au avut o prezenta de 70% la alegerile parlamentare de anul acesta, si tot pe orban l-or ales. Asta spune multe …

    • catre @ Asistat. Faci o dezinformare ca ungurii au votat cu Victor Orban in majoritar. Fidesz a lui Orban a luat numai 49 % din voturi la Alegeri. Dar prin diverse smecherii a Legii electorale a primit 2/3 din mandatele de parlamentar.
      In plus toti tiganii din Ungaria au votat cu Victor Orban (1 milion in Ungaria) pentru ca Orban are radacini tiganesti dupa mama.
      In plus au fost si rusi-ruteni ca tine plus slovaci, care sunt aliati cu tiganii, pentru inca vreo jumate de milion de electorat, si iata cum s-a reusit astfel sa se stranga pana al urma cei 49 % necesari celor 2/3 din mandate.

  2. Ceea ce face noua legislatie este sa flexibilizeze normarea muncii si sa permita orele suplimentare. daca salariatul nu accepta asta e , pleaca sau se modifica propunerea. Sclavii sunt aia de muncesc adesea fara contract si sunt in totalitate la mana angajatorilor. Cam ca in Romania.
    Eu zic ca si din punctul asta de vedere sunt diferente mari intre Romania si Ungaria.
    Campania asta de diabolizare a lui Orban ia accente atat de grotesti incat devine rizibila.

    • gelule…vezi ca ai luat prea mult antigel la bord

    • Gelu, mai lasa antigelu… Limita de 40 de ore pe saptamana fix de aia e pusa, ca sa nu poata angajatorul sa te preseze. In domeniile cu deficit de firta de munca, in general inalt calificate, nu va fi nici o problema, dar la munca de jos, umde in general e usor de gasit inlocuitor, patronul poate oricind sa spuna ca cone nu vrea 48 de ore zboara.

      Oricum, infinit mai grava e masura cealalta, cu instantele adminisrative. E inadmisibil in orice democratie ca guvernul sa controleze instantele care judeca litigiile guverrnului cu restul lumii.

    • Tu de ce stai sa comentezi acum pe net si nu bagi niste „ore suplimentare” de-alea?

    • Gelule! Ce-ar fi sa te angajezi mataluta in Ungaria si apoi mai vorbim noi!
      Si nu uita sa-ti iei si alifia!

  3. Bine face Orban clasei muncitoare din Ungaria, o fugărește în România!
    PS Mîine-poimîine auzim că Gyula, de exemplu, vrea să se alipească la România! 🙂

  4. Hopaaa… uite-l pe luptatorul impotriva sclaviei UE… 🙂

  5. Dupa cum stiu toti cei care au lucrat pe cont propriu – PFA, liber profesionsti, microintreprinderi etc – saptamana de lucru are fix atatea ore cat este nevoie pentru a-ti termina treaba. Daca trebuie sa lucrezi 20 de zile non-stop ca sa termin proiectul, o fac. Apoi pot sa iau 2-3 saptamani libere. Programul normat de lucru este pentru sclavi.

    Legislatia muncii in sistemele socialiste (cum este si cazul Romaniei) este gandita sa protejeze clasa „prosti da’ multi”. Din pacate, nu-i poate proteja de ei insisi. Unde nu exista putere de negociere se lucreaza la negru si angajatul isi ia teapa de 2 ori – orele suplimentare sunt platite prost si angajatorul nu plateste nici taxe pentru ele.

  6. Dictatura 2.0 fara ifosele de egalitate din socialism

  7. Si mie mi se pare mai grava faza cu tribunalele fidesz, dar nici cealalta nu e de colea. Treaba e ca ungurii care l-au votat pe orban nu prea cred ca o vor mai face, insa din moment ce cumatrul isi aserveste sau distruge opozitia, se indreapta accelerat spre partidul-stat, dar unul capitalist, de tipul celui nazist. Da semne clare ca se duce in directia asta. Mai vrea el sa mearga si spre alta directie – Transilvania, dar dupa asa nemernicii, cred ca toti maghiarii din Romania vor fi impotriva masinatiunilor lui. De-altfel, cu aceste nemernicii, despre care udmr n-a zis niciodata ca sunt rele, s-ar putea sa-i indeparteze si pe maghiarii nostri de udmr, si-asta ar fi una! Realizati ce-ar fi la gura udmr daca n-ar mai trece pragul de 5%? Noi n-am ajuns chiar pana acolo, insa este evident ca psd-draknea vor sa ne duca in pas alergator spre zorii CIUMEI ROSII, dupa cum o arata prin tot ce fac de 2 ani. Daca ar trece motiunea, eheee…am avea sansa sa scapam de ei mai devreme, altfel, tot prin alegeri.