G4Media.ro

Timișoara va avea timp de 10 luni o grădină urbană în centrul…

Sursa foto: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș

Timișoara va avea timp de 10 luni o grădină urbană în centrul orașului / „Instalaţia asta nu are în sine viaţa ei, ci trăieşte prin relaţiile vizuale pe care le are cu oraşul”

Timişoara va avea timp de zece luni o grădină urbană în Piaţa Victoriei, cu plante produse după catalogul unui mare grădinar de la începutul secolului XX, anunță News.ro.

Trecătorii se vor bucura din instalaţie de perspective asupra oraşului: turnul primei bănci din Timişoara, balconul Operei, de la etajul cinci se vede Catedrala, acolo unde au murit primii oameni din decembrie 1989, Palatul Lofler – cu calcanul ce poartă încă urme de gloanţe, axa cu Alba Iulia sau locul unde se afla magazinul de desfacerea al dinastiei de grădinari Mühle.

„La Muzeul de Artă Timişoara, noi am găsit catalogul comercial al grădinarului Mühle, mare producător, şi în baza lui am ales o parte din compoziţiile astea. Unele se produc. Am pus doar straturile perene şi venim cu un strat de specii anuale, atât legume, flori, plante târâtoare, plante căţărătoare, plante plângătoare, vom avea o succesiune de tot felul de scenografii, ea va creşte constant, probabil că vom avea peste 200 de specii şi soiuri”, a povestit peisagistul Alexandru Ciobotă.

Instalaţia va fi „hrănită” în fiecare sezon cu noi plante. „În aprilie vor veni cam 400 de bucăţi de răsaduri produse cu Universitatea de Ştiinţele Vieţii şi grădinarii independenţi de la Greenfield”, a precizat acesta.

„La începutul secolului XX, Mühle a iniţiat această Societate horticolă timişoreană mai precis în 1902, care este horticultura actuală. „Cred că un oraş trebuie să aibă grădinarii pricepuţi ai oraşului”, spune specialistul.

Un telescop va fi instalat pe partea de nord-est şi „cu acesta se va citi acest skyline şi vom avea o aplicaţie de realitate augmentată care va indica clădirile, pornind de la Biserica Milenium, hotel Continental, Biserica Ecaterina, turnul primei bănci din Timişoara, o să fie o serie de informaţii citite, practic din turn se va relaţiona cu restul oraşului”.

„Instalaţia asta nu are în sine viaţa ei, ci trăieşte prin relaţiile vizuale pe care le are cu oraşul”, a concluzionat Alexandru Ciobotă.

Pepiniera.1306 plante pentru Timişoara invită trecătorii să se oprească pentru câteva momente şi să observe Piaţa Victoriei printr-o experienţă nouă, de la înălţime.

Instalaţia temporară, realizată dintr-o structură metalică, modulară, şi care adăposteşte o pepinieră a oraşului, este deschisă publicului larg pentru o perioadă de 10 luni, până la finalul anului 2023.

Fiecare platformă oferă un punct de belvedere, cu perspective inedite asupra unor clădiri şi spaţii iconice, precum şi loc pentru multiple activităţi culturale. Instalaţia poate fi văzută ca un test pentru noi posibilităţi de a folosi, imagina şi percepe spaţiul public. Având în vedere viitoarele transformări urbane ale zonei, propunerea urmăreşte să pună în discuţie diverse funcţiuni şi temporalităţi ale oraşului şi implicarea diferitelor comunităţi şi instituţii în procesul de regenerare. Odată încheiată perioada sa de viaţă, Pepiniera va pune structura, arborii şi plantele înapoi în circuit, respectând logica de refolosire totală a resurselor.

Structura a fost realizată de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiş.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu stiu ce au fumat arhitecții aia… Nici curtea de conturi nu are probleme cu aberația asta in care pot i tra doar 50 de persoane.
    Ce se mai aude de multiplexity, centrul pentru care timisoara a cistigat titlul de capitala culturala?

  2. Din câte înțeleg e o realizare excelentă în care horticultura, urbanismul și istoria sunt alăturate și se sprijină reciproc. Felicitări.

  3. Un concept multifunctional interesant! Va merita vizitat!
    Asteptam criticii cu expertiza lor in medicina, fotbal, urbanism si arhitecura sa isi dea cu parerea lor contructiva.