G4Media.ro

Timișoara așa cum nu ai mai văzut-o: Spotlight Heritage/Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara…

Timișoara așa cum nu ai mai văzut-o: Spotlight Heritage/Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara (P)

Timișoara își ia în serios rolul de Capitală Culturală Europeană în 2023. Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală care suprapune patrimoniul fizic în format digital, prin utilizarea de tehnologii ca web, mobil, AR, VR și XR.  

Spotlight Heritage/Patrimoniul sub Reflectoare te invită într-o lume complexă, real-virtuală, îm care poți descoperi sau redescoperi un oraș fascinant sub toate aspectele. Prin intermediul acestui proiect unic în România poți vizita virtual sau in-situ cartierele istorice ale Timișoarei, inclusiv cele marginale și neglijate. 

Proiectul se bazează pe povești digitale în expoziții cu trei componente: pavilion (Muzeul Național al Banatului), stradal (in situ-cartier), și digital (pagina web www.spotlight-timisoara.eu și aplicațiile mobile și de realitate augmentată).

Iată ce poți descoperi in cadrul acestui proiect:

Expoziții muzeale și stradale

Expozițiile fizice din Muzeul Național al Banatului, experimentele și inovația din Muzeul Tehnic UPT și ExperimentariumTM din anul 2022, cu expozițiile stradale în diferite spații publice din cartierele vizate, toate sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor” și „lumi” diferite în fiecare an, prezintă cultura și moștenirea Timișoarei într-o perspectivă nouă.

Vizitatorii din acest an au putut testa în premieră instalația video din camera obscură, aflată la Muzeul Național al Banatului pe durata expoziției. Aceștia au putut explora cultura și patrimoniul cartierului Cetate de altădată în senzații vizuale speciale, prin animații 3D cu imagini vechi și imagini cu obiectele de patrimoniu în 3D, imagini filmate din drona, dar și detalii de pe clădirile din Cetate, combinate cu extrase din poeziile și literatura dedicate Timișoarei.

Vizitează și descoperă Timișoara de oriunde ai fi prin aplicații web, mobile și de realitate augmentată

Te-ai întrebat vreodată ce comori arhitecturale și culturale, dar și ce povești personale ascund cartierele istorice ale Timișoarei, Cetate, Fabric, Elisabetin și Iosefin? Acum le poți descoperi pe toate într-o platformă online și două aplicații mobile, deschise și participative. 

Descoperă cele patru cartiere sub formă de date și informații de patrimoniu cultural și istoric, mapate geografic, cu povești personale, articole de ziar, fotografii și filme, cu recunoașterea clădirilor și monumentelor istorice prin realitate augmentată (cu informații și poze vechi suprapuse), imagini 360, dar și fragmente de poezii și literatură. 

Toate artefactele digitale sunt în limbile română – engleză, iar conținutul site-ului web și al aplicațiilor mobile sunt publicate sub o licență internațională standard Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0, care permite reutilizarea textului, imaginilor și elementelor multimedia pe tot cuprinsul lumii, conducând la generarea de noi conținuturi și forme artistice, iar cele mai importante sunt propuse spre includere în Europeana (Biblioteca Digitală Europeană).

Ai o poveste personală despre unul dintre aceste cartiere? Adaug-o în secțiunea „Povestea ta”, pe care o vei găsi la fiecare reper în aplicațiile web și mobile.

Spectacole de teatru și dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de AR (Realitate Augmentată)

Ai ratat spectacolele de teatru și dans care îmbină elemente clasice cu tehnologia digitală și realitatea augmentată? Le poți revedea pe https://spotlight-timisoara.eu/.

Cele opt spectacole de teatru și dans realizate de Spotlight Heritage Timișoara, Asociația Magnum Team, Asociația culturală Diogene și Teatrul Studențesc Thespis aduc la viață povești ale orașului de odinioară. Istoria, arhitectura, stilul de viață, personalitățile sau oamenii simpli, comunitățile trecute și prezente sunt toate prezentate într-o manieră inedită,

Timișoara în lume: expoziții fizice, digitale și concursuri studențești internaționale

Spotlight Heritage Timișoara s-a lansat internațional în acest an, prin expozițiile digitale de la Kaunas (Lituania), Novi Sad (Serbia) și Varșovia (Polonia), dar și prin concursul studențesc International Spotlight Heritage Student Contest 2022. 

Scopul acestor proiecte a fost de a celebra multiculturalismul orașului, dar și de a atrage cât mai mulți vizitatori în Capitala Culturală Europeană 2023. 

Anul 2022 a marcat un an de creștere și diversificare la scară largă a proiectului de cultură digitală Patrimoniul sub Reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara, încununat de două premii importante. Proiectul a primit Aurul în Excelență pentru secțiunea “Comunicarea în sectorul public” și distincția specială “PR Innovator of the Year” în cadrul galei de premiere Romanian PR Award 2022, cea mai importantă competiție națională de recunoaștere a excelenței în domeniul promovării.

Descoperă și tu Patrimoniul sub Reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara pe:

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează