G4Media.ro

Tigru de carton? UE ridică tonul în primul ei raport privind statul…

sursa foto: Comisia Europeană

Tigru de carton? UE ridică tonul în primul ei raport privind statul de drept

Comisia Europeană (CE) și-a publicat miercuri prima evaluare a justiției, libertății presei, corupției și mecanismelor de control și echilibru din statele membre UE.

Raportul anual privind statul de drept a evidențiat deficiențe la diverse state membre, dar în special a criticat Polonia, calificând independența judiciară din țară un motiv de „gravă îngrijorare”.

A condamnat totodată Ungaria, Bulgaria, România, Croația și Slovacia pentru că nu asigură suficientă independență instanțelor.

CE a subliniat și scandalurile de corupție și deficiențele în materie de luptă anticorupție din Bulgaria, Slovacia, Croația, Cehia, Ungaria și Malta.

Vicepreședinta CE Vera Jourova a declarat că raportul va servi drept mecanism preventiv pentru detectarea timpurie a problemelor legate de statul de drept. Ea a subliniat că dacă statul de drept e compromis într-un stat membru atunci întreaga UE este în pericol.

„Când statul de drept e absent sau când există un risc, există un efect concret asupra fiecăreia dintre viețile noastre”, a declarat ea presei.

Comisarul ceh a apreciat că deficiențele legate de justiție, lupta anticorupție, libertatea și pluralismul presei și mecanismele instituționale de control și echilibru „se contopesc adesea într-un cocktail nepotabil, chiar dacă ingredientele lui individuale par a fi în regulă”.

Raportul nu va duce însă la măsuri concrete împotriva vreunui stat membru – deși poate servi drept bază a unor investigații ulterioare privind anumite state membre.

CE a declarat că pentru violări concrete ale normelor UE își va folosi celelalte instrumente legale, cum sunt anchetele privind probleme sistemice pe baza Articolului 7 sau procedurile de infringement pentru anumite nereguli.

De asemenea, nu pe baza raportului se vor lua decizii de suspendare a fondurilor UE atunci când un stat încalcă dreptul comunitar, a precizat Jourova.

Comisarul justiției, Didier Reynders, a admis că raportul nu conține informații noi, dar oferă în schimb un tablou general al situației statului de drept în UE.

Problemele identificate la statele membre vor fi discutate de miniștrii de externe ai UE, președinția germană a UE intenționând să programeze anul acesta discuții privind situația din Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca și Estonia.

Procedura va dura doi-trei ani, a afirmat Reynders.

„Tigru de carton”

Europarlamentarul liberal slovac Michal Simecka a declarat că e important ca CE să monitorizeze acum încălcările statului de drept cu o atenție la fel de mare ca aceea acordată verificării nivelurilor datoriei și deficitului în UE, dar și că chestiunea „ultra-delicată” a statului de drept a încetat să mai fie tabu pentru țările UE.

El a declarat totuși pentru EUobserver că raportul riscă să rămână un „tigru de carton”, dacă rezultatele lui nu vor duce la consecințe.

„Slăbiciunea acestei monitorizări constă în faptul că ea nu duce la nici o acțiune. Suntem într-un punct extrem de important al crizei statului de drept, iar lucrul de care avem nevoie pe lângă monitorizare este acțiunea”, a afirmat Simecka, a cărui inițiativă de combinare a instrumentelor UE privind statul de drept, similar cu cele din sfera monitorizării economice, va fi supusă la vot luna aceasta în Parlamentul European (PE).

Raportul a fost publicat a doua zi după ce premierul ungar Viktor Orban ceruse demisia lui Jourova din cauza unor afirmații referitoare la guvernul său făcute de ea într-un interviu acordat presei germane.

Deși nu demult Ungaria era cea care cerea o evaluare a statului de drept pentru toate țările membre – după ce Polonia și Ungaria fuseseră investigate în premieră pentru încălcarea normelor și valorilor UE -, Budapesta a respins miercuri raportul ca fiind „absurd”, „nefondat” și „dezechilibrat”.

Într-un comunicat, cabinetul ungar a susținut că raportul a fost „scris de organizații care fac parte dintr-o rețea internațională cu finanțare centralizată, implicată într-o campanie politică coordonată împotriva Ungariei” și a arătat cu degetul Fundațiile pentru Societate Deschisă având legături cu miliardarul american George Soros.

Raportul UE afirmă că „există o lipsă sistematică de acțiuni ferme pentru investigarea și trimiterea în judecată a cazurilor de corupție implicând demnitari ori cercul lor imediat apropiat” de către autoritățile ungare.

El avertizează totodată că pluralismul presei este în „mare pericol” în Ungaria, și presa independentă se confruntă cu obstrucții și intimidări sistematice, în vreme ce publicitatea de la stat îi permite guvernului „să exercite influență politică indirectă”.

Blocaj bugetar

Problema statului de drept a devenit un obstacol politic major în calea deblocării bugetului UE de 1,85 trilioane de euro și a fondului de redresare în urma pandemiei.

O majoritate a statelor membre a sprijinit miercuri propunerea președinției germane a UE de suspendare a fondurilor europene în caz de violări ale statului de drept.

Ceea ce înseamnă că acum pot începe negocierile cu PE, care trebuie să aprobe bugetul UE pe termen lung.

E însă crucial faptul că acest compromis german nu a fost susținut nici de țările care resping condiționarea fondurilor de statul de drept (Ungaria și Polonia), nici de acelea care, din contră, doresc un instrument și mai puternic (Olanda, Finlanda, Danemarca, Suedia, Belgia și Luxembourg).

Sursa: Euobserver / Articol de Eszter Zalan / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ceea ce stânga europeană numește stat de drept este de fapt șantaj

    https://www.cotidianul.ro/viktor-orban-statul-de-drept-este-legea-santajului/

    Tovarasul liberal slovac Michal Simecka este mai exact vice presedinte al partidului Slovacia Progresista – partid progresist, social-liberal(liberalism de stanga precum a lui Clinton/Obama in State)

    • “-La mine acasă nu-mi apui tu mie ce să fac, ca nu tu m-ai ales și nu tu răspunzi de demnitatea și viitorul cetățenilor țării mele”. La fel a facut președintele slovac când ambasadorul USA a vorbit de rău guvenul, i-a transmis imediat public: -“ De azi pentru tine ușa mea este închisă!, și în trei săptămâni americanii l-au retras. Cum la noi la vârful politicii și la vedere în media și spațiul public au loc numai gunoaie, slugarnici sau anti români?

    • @BPS _ “-La mine acasă nu-mi apui tu mie ce să fac, ca nu tu m-ai ales și nu tu răspunzi de demnitatea și viitorul cetățenilor țării mele”

      Corect! Asta încerc și eu să-mi imaginez, oare cum ar suna aceste cuvinte spuse de către Greg Abbott la adresa Congresului. Britanicii s-au întrebat și ei ceva asemănător și au găsit împreună cu reprezentanții Uniunii Europene răspunsul.

      Activarea Articolului 7 se vede că nu este suficientă pentru a ajuta Ungaria și Polonia să găsească răspunsuri asemănătoare Marii Britanii, dar dacă vor căuta puțin, spre regretul meu, vor afla până la urmă o cale pentru ca autocrații „să răspundă de demnitatea și viitorul cetățenilor țărilor lor” în afara Uniunii Europene.

      Dar asta ar fi, la fel ca în cazul Regatului Unit, o pieredere pentru toate părțile implicate.

  2. Trebuie conditionate fondurile europene de statul de drept astfel incat Mafia instaurata in Romania sa nu beneficieze de aceste fonduri.

  3. Acest plan de ajutor economic propus de 1850 mld euro va duce la inflatie in zona euro. Fiecare stat sa se descurce cum poate ( cum si-a asternut ).
    Nu bani dati aiurea tarilor cersetoare ( sudul si estul continentului) ci reforme, cumpatare si munca ca in nordvest