G4Media.ro

Terapie de șoc în Argentina: Guvernul ultraliberalului Javier Milei anunță o devalorizare…

Photo by ALEJANDRO PAGNI / AFP

Terapie de șoc în Argentina: Guvernul ultraliberalului Javier Milei anunță o devalorizare puternică a monedei naționale și reducerea masivă a cheltuielilor statului

Guvernul argentinian al ultraliberalului Javier Milei a demarat, așa cum a promis, o terapie de șoc, anunțând marți mai multe măsuri, printre care o devalorizare de peste 50% a peso-ului și reduceri ale subvențiilor pentru transport și energie, pentru a stabiliza o economie afectată de datorii cronice și inflație, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Măsurile „de urgență” anunțate de ministrul economiei, Luis Caputo, au ca scop, în opinia sa, evitarea „catastrofei hiperinflației” care amenință a treia economie a Americii Latine. Printre acestea se numără încetarea proiectelor de infrastructură publică, care vor fi de acum înainte încredințate sectorului privat, nereînnoirea contractelor publice cu o durată mai mică de un an și reducerea drastică a numărului de ministere și de înalți funcționari publici.

Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional, principalul creditor al Argentinei, a descris măsurile de austeritate ca fiind „un pas important pentru restabilirea stabilității” în Argentina.

Iată care sunt principalele axe de acțiune ale planului de austeritate:

Peso-ul, devalorizat puternic

Peso-ul a fost considerat ca fiind notoriu supraevaluat, la un curs de aproape 400 pentru un dolar în ultimele zile ale guvernului de centru-stânga și a fost descris drept „excrement” de către candidatul Milei. Obiectivul său final este „dolarizarea” economiei argentiniene, deoarece consideră că argentinienii „au ales deja” dolarul pentru economiile și tranzacțiile lor.

De miercuri, peso-ul scade la 800 pentru un dolar. Această devalorizare va avea fără îndoială un impact major și imediat asupra puterii de cumpărare a argentinienilor, dintre care 40% se află deja sub pragul sărăciei, prin repercusiunile asupra prețurilor, la fel ca la ultima devalorizare (20% în august).

Această devalorizare este „mult mai mare decât se așteptau cei mai mulți, la 800 pentru un dolar, adică dublu față de cursul de schimb oficial, și va avea repercusiuni semnificative asupra inflației”, a declarat pentru AFP Nicolas Saldrias, analist la Economist Intelligence Unit.

Asanarea subvențiilor

Caputo a anunțat că statul „va reduce” subvențiile publice de lungă durată pentru transport și energie, fără a preciza un calendar sau un obiectiv minim. „Statul susține în mod artificial prețuri foarte mici prin aceste subvenții, pentru a-i face pe oameni să creadă că au bani, dar (…) nu este gratuit și oamenii plătesc pentru asta prin inflație”, a spus el.

De asemenea, această măsură va avea probabil un impact direct asupra vieții de zi cu zi a milioane de argentinieni, în special în zona metropolitană Buenos Aires, care au beneficiat mult timp de un transport public ieftin.

Încă de marți seară, măsura a provocat cele mai puternice reacții. „Nu cred că pot tăia subvențiile, cel puțin pentru transport, pentru că oamenii trebuie să se deplaseze”, a prezis Martin Carrascal, un student de 19 ani. „Oamenii nu vor lăsa să se întâmple asta”.

„Va fi mai rău decât înainte timp de câteva luni”, dar „aceasta este calea de urmat”, a pledat Luis Caputo.

Reducerea aparatului birocratic

Numărul ministerelor a fost deja redus de la 18 la 9, în timp ce numărul secretariatelor și al direcțiilor generale va scădea de la 106 la 54, ceea ce reprezintă „o reducere de 34% a numărului de posturi politice în stat”, potrivit ministrului Caputo.

„Rădăcina problemelor noastre a fost întotdeauna bugetară”, a afirmat el, precizând că, pentru prima dată, votând cu o largă majoritate pentru Javier Milei, care a promis austeritate, argentinienii au arătat că au înțeles „că nu mai sunt bani”.

În același spirit de austeritate, statul „nu va mai depune oferte” pentru proiecte de lucrări publice și va anula contractele „care nu au fost deja începute”. „Proiectele de infrastructură din Argentina vor fi realizate de sectorul privat, deoarece statul nu are nici banii, nici finanțarea necesară pentru a le finaliza”, a explicat el.

Același lucru este valabil și pentru publicitatea de stat, în special în mass-media, care a fost suspendată timp de un an. Acestea costă 34 de milioane de pesos în 2023, potrivit lui Caputo, care a insistat că „nu există bani pentru ceea ce nu este strict necesar”.

Amortizarea șocului

Pentru a amortiza șocul social inevitabil al acestor măsuri, Caputo a anunțat că vor fi menținute programele sociale, cum ar fi ajutorul pentru accesul la un loc de muncă, și că va „consolida politicile sociale primite direct de cei care au cea mai mare nevoie de ele, fără intermediari”, a insistat el.

De exemplu, „cardurile alimentare” (cupoane pentru cei mai defavorizați) vor crește cu 50%, iar alocația familială universală se va dubla, de asemenea.

În discursul său inaugural de duminică, Javier Milei a avertizat că „situația se va înrăutăți pe termen scurt” înainte ca economia, a treia ca mărime din America Latină, să culeagă roadele austerității bugetare prin ținerea sub control a inflației cronice, care se situează în prezent la 143% în ritm anual. În opinia sa, vor trece „18 până la 24 de luni” până când inflația va putea fi ținută sub control.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Interesant. Numarul ministerelor a scăzut la jumătate. Cred ca așa ar trebui sa facem și noi.

  2. Iată propunerile mele : parlament unicameral, din Republica semi-prezidențială sa ne întoarcem la monarhie constituțională ( practic sa copiem Spania ) , reorganizare administrativă , dispariția unor ministere absolut nefolositoare ( min. pt. Romanii de pretutindeni ) etc.

    • Cu ce ajută monarhia constituțională? Deja îl avem pe Prințul Paul al României în procedură de EXTRĂDARE din Franța (Franța a zis nu, deocamdată). Doamna Prințesă Margareta taie cu drujba copaci seculari din Parcul Bucegi (zonă protejată!). Asta cu monarhia îmi amintește de naivitatea cu care am votat noi președintele neamț Iohannis de rit GRIVCO.

  3. Asa se va ajunge si la noi daca avem presedinte si guvern PSD 4+ ani.

  4. Tăiați taxele! Reduceți aparatul de stat care a ajuns o caracatiță! Reduceți cheltuielile statului!