G4Media.ro

Președintele ultraliberal Javier Milei anunță primul excedent public al Argentinei din 2008

sursa foto: Facebook/ Javier Milei

Președintele ultraliberal Javier Milei anunță primul excedent public al Argentinei din 2008

În primul trimestru al anului 2024, statul argentinian a înregistrat un excedent de aproximativ 275 de miliarde de pesos (309.000 de dolari la cursul oficial), a declarat Javier Milei la televiziunea națională. „Acesta este primul trimestru cu excedent financiar din 2008 încoace”, a precizat el, referindu-se la primul an de guvernare al rivalei sale politice de stânga, Cristina Kirchner, potrivit boursorama.com.

Aceasta este „o realizare de proporții istorice la scară mondială”, s-a lăudat președintele, care a venit la putere în decembrie.

„Anarho-capitalistul”

„Dacă statul nu cheltuiește mai mult decât colectează și nu recurge la emisiuni (monetare), nu există inflație. Nu este magie”, a adăugat Javier Milei, un economist ultraliberal care se descrie drept „anarho-capitalist”.

Președintele a promis să reducă deficitul bugetar la zero, un obiectiv mai ambițios decât cel impus de Fondul Monetar Internațional (FMI), cu care Argentina are un acord de împrumut de 44 de miliarde de dolari.

În acest scop, el a lansat un program de austeritate draconic, care include paralizarea lucrărilor publice, concedierea funcționarilor publici, închiderea birourilor guvernamentale, reducerea subvențiilor și înghețarea bugetului, în condițiile în care inflația este de 290% pe an și jumătate din populație trăiește în sărăcie.

„Nu vă așteptați ca cheltuielile publice să ofere o soluție”, a avertizat Javier Milei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. La noi este dezmăț total .In plina criza ,in care avem cea mai mare inflație din Europa ,ficusul călătorește cu avioane de.lux și își construiește o vila de protocol de milioane de euro.

  2. Imi plac la nebunie titlurile „Președintele ultraliberal”, „Partidul extremist”, dau bine la citit.