G4Media.ro

Tenis: A murit Nick Bollettieri, celebrul antrenor care a pregătit zece jucători…

Sursa foto: Pixabay

Tenis: A murit Nick Bollettieri, celebrul antrenor care a pregătit zece jucători care au ajuns numărul unu mondial

Legendarul antrenor de tenis Nick Bollettieri a murit la vârsta de 91 de ani. În academia sa californiană, a antrenat o mulțime de campioni și a schimbat profund modul în care este predat tenisul, potrivit Le Figaro.

Nick Bollettieri, zvelt, cu veșnicii ochelari de soare pe fața zâmbitoare și bronzată, a petrecut cincizeci de ani în lumea tenisului, contribuind la dezvoltarea și influența acestui sport. Americanul a devenit una dintre cele mai influente figuri din tenisul modern. În 2008, Wall Street Journal îl numea pe acest self-made man „cel mai prolific antrenor din istoria tenisului”.

„Clive Davis este pentru muzică ceea ce este Nick Bollettieri pentru tenis. Clive are un simț pentru talente, fie că este vorba de Aretha Franklin, Steve Wonder sau Mariah Carey. Nick a creat mai mulți jucători de tenis decât oricine altcineva. Este greu de rezumat Nick. Este un mare motivator. Știe cum să te preseze, să te facă să faci ceea ce trebuie să faci. El a creat o industrie. Imaginează-ți că talentul vine la tine, și nu invers”, a declarat Jim Courier, unul dintre numeroșii săi studenți, pentru Espn în urmă cu câțiva ani.

Nick Bollettieri s-a născut în Pelham, New York, la câțiva pași de centrul de tenis. Absolvent de filozofie, s-a alăturat echipei de tenis a colegiului. După ce a servit într-o unitate de parașutiști a armatei americane, a predat la Facultatea de Drept din Miami înainte de a se dedica definitiv tenisului. „Pentru a câștiga câțiva dolari, a început să predea tenis pe terenurile din North Miami Beach pentru 1,50 dolari pe o lecție de o jumătate de oră”, precizează International Hall of Fame.

Prima sa școală a fost în Wisconsin, la Academia Wayland. A devenit apoi director de tenis al unui hotel din Puerto Rico. Apoi, în 1978, animat de o viziune, și-a înființat academia, o viitoare fabrică de campioni, în Bradenton, Florida. „Când Nick Bollettieri a sosit pe coasta de vest a Floridei, în urmă cu mai bine de 35 de ani, a adus cu el multă bravură, energie nelimitată și vise în devenire”, amintește Herald Tribune. „A transformat 40 de hectare de câmpuri de roșii într-un epicentru de renume mondial al sportului și al performanței”, după cum rezumă Espn. Biografia sa din 2014 se va intitula „Changing the game”.

Nick Bollettieri a revoluționat modul de antrenament cu un joc agresiv, condus de forehand-uri largi, violente și devastatoare de pe linia de fund. Primul dintre elevii săi care a făcut carieră a fost Brian Gottfried. Printre primii aspiranți care i-au urmat s-au numărat Jimmy Arias și Aaaron Krickstein. Înainte ca tinerii minunați să apară pe scenă: Boris Becker, Monica Seles, Jennifer Capriati, Anna Kournikova, Martia Hingis, Andre Agassi, Jim Courier, Marcelo Rios, Maria Sharapova (care a venit la Academie la vârsta de nouă ani) și Jelena Jankovic. Tommy Haas și Kei Nishikori s-au numărat, de asemenea, printre elevii săi. Pe aici au trecut și Pete Sampras sau Michael Chang.

Academia, lansată în Florida cu aproximativ treizeci de tineri jucători, a fost luată rapid cu asalt și a produs numeroși campioni și zece numere 1 în lume, devenind un model de referință care este copiat și astăzi.

IMG a cumpărat academia în 1987 (campusul vast include terenuri de fotbal, golf și baseball), dar Nick Bollettieri nu s-a mutat îndepărtat niciodată de visul său.

A fost fidel unei metode dovedite: un amestec de muncă asiduă (detractorii săi îi reproșau severitatea, metodele sale militare extreme), sacrificiu de sine și determinare.

Succesul academiei sale a fost o sursă de inspirație pentru Patrick Mouratoglou, Justine Henin, Rafael Nadal, Sergi Bruguera, Juan Carlos Ferrero, Spartak din Moscova…

Nick Bollettieri, căruia îi plăcea să se autointituleze „Michelangelo al tenisului”, a fost inclus în Hall of Fame în 2014. Odată, într-un interviu, a rezumat astfel: „Secretul succesului meu este să le mulțumesc criticilor și să fac ceea ce mi-au spus bunica și tatăl meu: să las rezultatele să vorbească de la sine și să nu mă cert niciodată cu un critic. Am avut atât de multe critici încât ar fi putut scufunda o navă de război…”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...