G4Media.ro

Tendință pe piața imobiliară: Orăşenii din Buzău migrează la sate, unde-şi cumpără…

Sursa Foto: Adevărul/ I.Bunila

Tendință pe piața imobiliară: Orăşenii din Buzău migrează la sate, unde-şi cumpără case bătrânești ieftine și le restaurează

În ultimii ani, repopularea satelor cu orăşeni sătui de caniculă şi poluare a devenit un adevărat fenomen mai ales în zona dealului Istriţa, din judeţul Buzău. La Bădeni, sat aflat aproape de culmea dealului Istriţa, nicio casă bătrânească nu mai este disponibilă. Pe ultima au cumpărat-o soţii Lupu, din oraşul Buzău, care şi-au propus să o renoveze în următoarele luni şi să o transforme în locuinţă sezonieră, relatează Adevărul.ro

De fapt, Aurel Lupu a răscumpărat casa care a aparţinut străbunicilor săi şi trage tare pentru a o face din nou locuibilă. „Am găsit în beci nişte capete de pat foarte vechi, pe care vreau să le restaurez şi să le păstrez. Scrie pe ele că sunt din 1903. Casa e şi mai bătrână”, ne spune Aurel, noul proprietar al imobilului vechi de la sfârşitul anilor 1900. De când s-au apucat de refacerea locuinţei, soţii Aurel şi Flori vin frecvent la curte, unde găsesc liniştea, răcoarea şi aerul curat care le lipsesc atunci când serviciul îi obligă să locuiască în apartamentul din Buzău.

Casa în stil muntenesc a familiei Lupu, cu prispă, beci şi fundaţie din piatră, este construită din materiale care se găsesc şi acum în zonă. De aceea, renovarea ei nu este extrem de costisitoare, mai ales dacă lucrările sunt făcute cu meseriaşi din rândul localnicilor. „Cu balegă de animale şi pământ vrem să o refacem. Cu materialele pe care le avem şi cu multă răbdare se rezolvă să aducem cât mai mult la ce a fost odată această casă frumoasă”, declară Pompiliu Marin, meşter din Bădeni. La Bădeni, în ultimii doi ani, mai bine de zece case bătrâneşti au fost cumpărate şi renovate de orăşeni. Ele au devenit case de vacanţă, în care proprietarii lor se refugiază la sfârşit de săptămână sau în concedii.

Ca soţii Lupu, orăşeni care decid să lase confortul din Bucureşti, Buzău sau alte centre urbane, pentru traiul într-o gospodărie de la ţară, sunt din ce în ce mai mulţi. Îi găsim chiar şi în comuna Cozieni, satul Pietraru, unde este o comunitate izolată şi îmbătrânită. Într-o casă construită cu peste o sută de ani în urmă şi abandonată de peste două decenii este iar viaţă de patru luni încoace. „Am venit, văzut, plăcut şi cumpărat. A fost atracţia aceea ca atunci când te îndrăgosteşti. Noi am vrut o viaţă simplă, din foarte multe puncte de vedere”, ne mărturiseşte Steluţa David, noul proprietar al imobilului din Pietraru.

Case bătrâneşti, părăsite de foştii lor proprietari, sunt cu sutele în zona de munte a judeţului Buzău. Pot fi cumpărate cu sume ce pornesc de la 2.000 de euro. În Lopătari, frecvent vin persoane din afara comunei să caute case vechi de vânzare sau terenuri pe care să-şi ridice locuinţe.

Cei interesaţi să cumpere şi să restaureze vechi locuinţe pot descărca gratuit un ghid al caselor din Subcarpaţii de Curbură, oferit de asociaţia care administrează Geoparcul Ţinutul Buzăului.

Sursa: Adevărul.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Si dau faliment „dezvoltatorii”? E de noaptea mintii preturile imobilelor si a materialelor de constructii.

  2. Deja au inceput taranii sa se arunce la pret. Pe pandemie te rugau cu 5 euro metrul, acum fara 40-50 nu mai vorbeste nimeni cu tine la tara! Cred ca de-aia le si zice „tarani”. Sa vezi cand o veni marea resetare cu somaj din ala ca in 1930 ce o sa vanda pe 3 paini si-un mar!

    • o sa razi, dar la marea resetare cu somaj urias, tu o sa plangi in genunchi langa tarani sa iti vanda ce le prisoseste prin gospodarie…

  3. pentru un orasean, o astfel de casa poate fi cel mult o casa de vacanta pe perioada verii. dar si atunci e dificil, cand esti obisnuit cu apa curenta, cu sistem de canalizare si cu electricitate. daca vrei sa stai si iarna, atunci musai vrei si gaz.

    pe coclaurile buzaului e mai greu cu toate astea. in general casele batranesti sunt facute din piatra sau chirpici, acoperite cu stuf sau tigle de lemn sau placi de azbest. mutatul definitiv la tara va fi si mai dificil, cand nu ai supermarket, farmacie, medic de familie, internet decat la cateva zeci de kilometri. ai nevoie de masina automat.

    mancare din natura? nu e asa usor sa cultivi morcovi, salata, rosii, castraveti, cartofi. de ciocolata, inghetata si banala paine, nu mai zic.

    credeti ca rezistati? ma indoiesc.

    nu vad prea multi oraseni sa vina sa stea in astfel de conditii.

  4. Li se spune „tarani” pentru ca locuiesc la tara, adică în localități rurale, iar faptul ca solicita un preț mai mare nu face decât sa respecte condițiile pietii, respectiv cererea si oferta. Gica folosește sintagma „tarani” ca și cum ei ar fi inferiori, când de fapt , dacă ne studiem arborele genealogic peste 90 % dintre noi ne vom găsi rădăcinile la tara. Din păcate va trebui ca toți sa încercăm sa ne întoarcem rata către tara!

  5. „Cu balegă de animale şi pământ vrem să o refacem.“ Români bătuți în cap! :)))))

  6. In Provincie sunt Case Parasite , si nu pot fi Vandute , deoarece Nu mai sunt Urmasi , ori Urmasii sunt Plecati la Oras , Ori Urmasii sunt Plecati , in Strainatate . Numai Urmasii pot Stabili Pretul de Vanzare al Caselor . Iar din Calele Batranesti , nu mai ai ce face cu ele , Casele Batranesti trebuiesc Demolate ! si de facut Case Noi , numai prin Firme de Constructii , ca sa fie Aprobat Cadastrul . Iar cu Firmele de Constructii , Casele sunt Scumpe , mai mult de 1 Miliard !