G4Media.ro

Tehnologia 5G intră în atenția Academiei Române. Forul cere, pe ton alarmist,…

Foto: Wikipedia

Tehnologia 5G intră în atenția Academiei Române. Forul cere, pe ton alarmist, o analiză detaliată a impactului 5G asupra sănătății publice

Academia Română a emis, joi, un comunicat prin care își „manifestă preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice”. Instituția consideră că „aceasta este o temă de maxim interes în contextul în care România analizează aprobarea strategei de implementare a rețelei 5G la nivel național”. Intervenția Academiei vine în condițiile în care impactul 5G asupra sănătății este în continuare obiectul multor cercetări, dar până acum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), între alte foruri, a constatat că „niciun efect advers asupra asupra sănătății nu a fost asociat expunerii la tehnologiile wireless”.

La OMS, ca de altfel și la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități internaționale face trimitere Academia, în comunicatul său de azi, când afirmă că acestea „clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om. În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice.”

Pe de altă parte, poziția oficială a OMS, cu privire la impactul 5G asupra sănătății, este că în condiții normale nu sunt anticipate efecte:

  • „până în acest moment și după multe cercetări, niciun efect advers asupra sănătății nu a fost pus în relație de cauzalitate cu expunerea la tehnologii wireless. Concluzii legate de sănătăate sunt trase din studii realizate pe întreg spectrul radio, dar, până acum, doar puține studii s-au desfășurat asupra frecvențelor ce vor fi folosite de 5G”
  • „Încălzirea țesuturilor este principalul mecanism de interacțiune între câmpurile de radiofrecvență și corpul omenesc. Nivelul de expunere la radiofrecvență al tehnologiilor actuale determină o creștere neglijabilă a temperaturii în corpul uman.”
  • „Pe măsură ce crește frecvența, pătrunderea în țesuturile umane se diminuează, iar absorbția energiei ajunge să se limiteze la suprafața corpului (piele și ochi). Dacă expunerea generală rămâne sub recomandările internaționale, nu sunt anticipate consecințe asupra sănătății publice.”

Citește articolul complet, inclusiv ce spune Institutul Național de Sănătate Publică, pe EduPedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Bine ca traiti cu routerul de pe birou de vreo 10 ani si inca nu ati dat in cancer. Cuptorul cu microunde e de 100× mai rau daca stai langa el cand merge. Si telefonul numarati minutele consumate si wifiul din leptop. Daca pe bune va intereseaza puneti un leu pentru ateneu angajati cei mai buni biologi medici si transmisionisti sa faca un studiu neinfluentat asupra efectelor radiofrecventelor 5G.

  2. Atunci cand Academia Româna isi va exprima, pe un ton la fel de alarmist, sau si mai alarmist, ingrijorarea privind impactul diseminarii in societate, in România, a pseudostiintelor, (promovate inclusiv de membri ai academiei) atunci va castiga ceva din credibilitatea pe care o pierde prin astfel de enunturi publice. Cel mai inalt for academic, stiintific, din țara, devine tot mai mult o cloaca infestata de nonstiinta.
    Ar fi interesant de aflat ce spun fizicienii care sunt, daca mai sunt, membri ai academiei, privind acest comunicat? Si-l insusesc? Ar trebui musai intrebati cativa! G4Media…aveti legatura…

  3. Noroc cu prostia. Asta nu interfereaza decat cu bunul simt.

  4. Pai cand a fost ultima data cand academia romana a avut un punct de vedere diferit de RT?

  5. Dacă mai era nevoie de vreo dovadă că academia română e doar o trupă de eleni ceaușești la care prinde propaganda kremlinului, o avem acum.

    • Nu uita de dacopati si protocronisti – din aceasta ultima specia face paret insusi marele Aurel POP.

  6. Acum ca veni vorba, rugam efectuati si un studiu metempsihotic asupra influentei sarmei de la masca de protectie Covid, ca antena emitatoare in spectrul 5G, asupra chakrelor si evolutiei spiritului uman.
    Conform opiniei specialistilor in chilli, rezultatul studiului va intari concluziile celorlalte studii efectuate, deja publicate in prestigioase reviste de specialitate, privind Efectul razelor de luna asupra papucilor de guma.

  7. Este sinistru ca aceasta asa-numita Academie sa emita asemenea abetarii pseudo-stiintifice combinate cu propaganda ruseasca standard, si sa le mai faca si publice.
    Este sinistru ca un protocronist notoriu, un dacopat sinistru ca Pop sa o conduca.
    Dar dat fiind ca este un fel de parcare de cadre PCR expirate, poate ca e chiar potrivit.

  8. Sunt multiple studii stiintifice pe aceasta tema, publicate inca din 2018.

    Cel mult se poate face o traducere in romana a acestora, nu vad de ce sa se mai risipeasca noi resurse si fonduri.
    Oricum, academicienii nostri nu vor reinventa roata la caruta.
    Timpul pe care il factureaza ei pentru „cercetare” este cum noi, astia cu >5 ani studii superioare peste MBA (deci mai multi ani de educatie decat echivalentul doctoratele lor), ne educam zilnic pe timpul si cheltuiala noastra, ca sa ne mentinem inteligenta actualizata.
    Multa risipa in tara asta si niciun rezultat notabil.

  9. Asta da mostră de prostie din partea „academicienilor”. Trecând peste aberație, se pot instrui citind literatura științifică deja publicată in jurnale internationale serioase. Poate se luminează și capetele lor.

  10. Tot comunicația cu porumbei e mai sănătoasă.

  11. Cu mai mult de-un veac în urmă, Academia Franceză de Științe ii răspundea românului Traian Vuia că e imposibil ca un aparat mai greu decît aeru’ să zboare prin forțe proprii. Păi cam pe-acolo e și onor Academia Română. Și tot românilor le răspunde.
    Vorba @ Alinei M: ce să ceri celor care-au pupat-o-n cur de zor pe coana Leana?! Iar pe eminentul om de știință Nicolae Ceaușescu și l-au pus președinte de onoare?
    Scîrbă pînă la vomă și un regret: că nu pot să-mi fac drum pîn’ acolo…

  12. Asta de mai sus e citat din Ceausescu N. Am citit comentariile cu groaza, ati pus si AR la pamant, ati redus-o la un mop. Categoric trebuie sa contribuie mai mult la bunastarea noastra dar nici incompetenti nu sunt, nu toti.
    Eu am o intrebare, retorica: Ce nevoie avem de 5G? In tara dornica sa dea si altora aceasta tehnologie este evident necesara. Ei traiesc 10 000 intr-un bloc, bloc langa bloc si e clar ca au probleme cu semnalul. Noi suntem o tara cu o populatie mai mica decat populatia unui oras de-al lor. Shanghai are peste 20 milioane de locuitori. Ce nevoie avem noi de 5G? Nu s-a inventat ciorapul inteligent ca sa avem nevoie de semnal pentru fiecare ciorap.
    Sa fim pragmatici, n-avem ce pune pe masa, avem scoli cu wc in curte in care mai cade cate un elev amarat si ne luam mertzedes, audy si jeguar.

  13. Da’ elena ceausescu mai e membru?