G4Media.ro

Tătarii din lumea întreagă au marcat 79 de ani de la deportarea…

Foto: Instagram Crimeea Solidară

Tătarii din lumea întreagă au marcat 79 de ani de la deportarea strămoșilor lor din Crimeea de către Stalin/ Tătarii din România au protestat în fața Consulatului Rusiei de la Constanța

Autoritățile ruse au avertizat minoritatea etnică tătară din Crimeea să nu protesteze cu prilejul comemorării deportării lor în timpul lui Stalin, a declarat grupul de susținere Crimeea Solidară, citat de Moscow Times.

Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 15% din populația de 2 milioane de locuitori ai peninsulei, s-au opus în mare parte anexării Crimeei de către Rusia din Ucraina în 2014. Ei spun că acum se confruntă cu persecuții din partea oficialilor instalați de Moscova.

La 18 mai 2023, tătarii din Crimeea au marcat 79 de ani de la deportarea lor sub regimul dictatorului sovietic Iosif Stalin, care i-a acuzat de colaborare în timpul ocupației naziste a peninsulei între 1941 și 1944.

Potrivit Crimean Solidarity, agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și ofițeri de poliție au vizitat personal mai mulți activiști tătari din Crimeea pe parcursul zilei de miercuri.

Aceștia au fost avertizați cu privire la interdicțiile de a participa la „reuniuni, mitinguri, demonstrații, marșuri și pichetări” și la „inadmisibilitatea de a încălca legea”.

„Activiștii consideră aceste acțiuni drept presiune și o altă încercare de intimidare a poporului tătar din Crimeea în ajunul zilei de 18 mai”, a declarat Solidaritatea Crimeei.

Autoritățile ruse au interzis tătarilor din Crimeea să comemoreze deportările din epoca stalinistă de la anexare.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că situația drepturilor omului în Crimeea s-a „deteriorat semnificativ” după ce Rusia a ocupat peninsula de la Marea Neagră.

Kievul a acuzat Moscova că a supus sute de tătari din Crimeea la persecuții politice și că a torturat până la moarte numeroase alte persoane.

Aproximativ 30.000 de tătari din Crimeea, inclusiv liderul lor Mustafa Djemilev, au părăsit peninsula migrând în Ucraina continentală după anexarea rusă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a marcat aniversarea de joi, declarând: „Acum 79 de ani, în această zi, autoritățile sovietice au început deportarea tătarilor din Crimeea. Un popor pe care doreau să îl distrugă. Să îi priveze de casele lor, să îi priveze de dreptul la viață. Dar poporul a supraviețuit. Și va trăi liber!”

Tătarii din România protestează în fața Consulatului Rusiei de la Constanța

Și tătarii din România au marcat deportarea din 1944.

Foto: Facebook/ UDTTMR

“ ‘Să nu uităm!’ este motto-ul zilei de 18 mai pentru noi, tătarii, indiferent în ce colț de lume trăim. La această dată în anul 1944 a avut loc cel mai tragic moment din istoria noastră: din ordinul direct al lui Stalin, întreaga populație tătară a Crimeii, tineri, bătrâni, femei, copii, a fost acuzată de trădare și a fost deportată în Asia Centrală, Urali și Siberia de către autoritățile sovietice. Într-o singură noapte strămoșii noștri au fost urcați în vagoane pentru transportul animalelor și trimiși la mii de kilometri distanță de patria lor, Crimeea.” se spune într-un comunicat al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).

“Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a organizat și anul acesta, așa cum se întâmplă începând din anul 2014 când a avut loc anexarea ilegală a Crimeii, un protest comemorativ în fața Consulatului General al Federației Ruse la Constanța, eveniment la care au participat peste 500 de etnici tătari din mai multe filiale din județ. În timpul protestului, care a fost unul pașnic, au fost arborate steagurile Uniunii Europene, al României și al tătarilor crimeeni și bannere cu mesaje referitoare la semnificația zilei de 18 Mai. Delegația tătarilor a fost condusă de președintele Uniunii Democrate a Tătarilor turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep, care a dat citire unui mesaj de protest, deputatul Varol Amet și muftiul Muurat Iusuf.” se mai spune în comunicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează