G4Media.ro

Țările UE vor revizuirea planului de reducere a consumului de gaze /…

Sursa foto: John MACDOUGALL / AFP

Țările UE vor revizuirea planului de reducere a consumului de gaze / Excepții pentru statele neconectate la rețelele de gaze ale Uniunii

Țările Uniunii Europene încearcă să relaxeze planul UE privind reducerea consumului de gaze, în timp ce Europa se pregătește pentru o iarnă cu aprovizionarea incertă cu gaz de la principalul său furnizor, Rusia, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus ca fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE să își reducă consumul de gaz cu 15% între august și martie anul viitor. Obiectivul ar fi voluntar, dar Comisia ar putea să-l facă obligatoriu în cazul unei situații de urgență în materie de aprovizionare.

Bruxelles-ul a îndemnat țările să reducă acum consumul pentru a contribui la refacerea stocurilor înainte de iarnă și a avertizat că este probabilă o întrerupere totală a livrărilor de gaz rusesc. Propunerea UE întâmpină rezistență din partea multor guverne, unele dintre ele opunându-se categoric reducerilor obligatorii, în timp ce altele nu doresc să lase Bruxelles-ul să le controleze consumul de energie.

Luni, diplomații din țările UE vor discuta o propunere revizuită. Propunerea, văzută de Reuters, ar păstra caracterul voluntar al reducerii consumului de gaze, dar ar stabili obiective obligatorii diferite.

Cea mai recentă propunere, elaborată de Republica Cehă, propune o serie de excepții.

Țările care nu sunt conectate la rețelele de gaze ale UE, cum ar fi Irlanda și Malta, ar fi exceptate. Țărilor cu stocuri mari de gaze și statelor care exportă către alte țări, cum ar fi Spania, li s-ar putea reduce țintele.

De asemenea, ar putea fi exceptate sectoare critice, cum ar fi cel al produselor chimice și al oțelului.

Noua propunere conferă guvernelor naționale, și nu Comisiei, responsabilitatea de a face obiectivul obligatoriu.

Miniștrii energiei vor încerca să aprobe proiectul marți. Pentru a forță de lege, propunerea trebuie să fie aprobată de o majoritate consolidată din cel puțin 15 țări ale UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. M-am liniştit! Ne reprezintă ministrul energiei virgil popescu