G4Media.ro

Tăriceanu evită să vorbească despre amnistie și grațiere. În ceea ce privește…

Tăriceanu evită să vorbească despre amnistie și grațiere. În ceea ce privește suspendarea președintelui Iohannis a spus că există în PSD oameni care se opun

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a evitat marți să vorbească despre oportunitatea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere, dorită de liderul PSD Liviu Dragnea, explicând în schimb că ar fi utilă ordonanța privind revizuirea sentințelor judecătorești, anunțată de ministrul Tudorel Toader.

”Sigur că problema amnistiei nu este o problemă nouă, este un instrument juridic care se utilizează în mod frecvent, s-a utilizat și în România, și în străinătate. În momentul în care constați că, datorită unor deficiențe legislative, deficiențe de aplicare a legii, a unor încălcări grave se petrec abuzuri în baza cărora, probabil, oameni nevinovați au ajuns să fie condamnați, îți pui problema cum remediezi aceste lucruri. Am văzut din partea ministrului Justiției o inițiativă pe care am salutat-o, și anume un proiect de OUG care să permită revizuirea tuturor hotărârilor judecătorești care s-au bazat pe ascultarea ilegală de telefoane și a utilizării protocoalelor în faza de urmărire penală și, probabil, de judecată (…) Aici este o mare problemă pe care ministrul Toader încearcă să o rezolve, dând posibilitatea tuturor celor care se consideră nedreptățiți, afectați de existenața acestui sistem de ascultare a telefoanelor, de protocoalele ilegale, cred că aceasta este o măsură prin care sper să putem rezolva o bună parte din aceste cazuri și să dăm poosibitatea tuturor să aibă un proces corect. Chiar și o persoană care este vinovată are dreptul la un proces corect. Cred că măsura propusă de minsitru este extrem de necesară”, a declarat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus și că are informații că mai mulți lideri din PSD se opun suspendării președintelui Klaus Iohannis, lucru pe care și-l dorește Liviu Dragnea.

”Din câte știu, UDMR nu subscrie și sunt numeroși membri PSD care au rezerve, ca să nu spun mai mult. Cred că trebuie făcută o evaluare”, a susținut Tăriceanu.

Pe 22 august, la o zi după ce Liviu Dragnea a declarat că își dorește suspendarea președintelui Klaus Iohannis, ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și partenerul de coaliție al PSD, a precizat că suspendarea șefului statului presupune o evaluare atentă a riscurilor și consecințelor deoarece poate avea urmări imprevizibile.

”Suspendarea președintelui Klaus Iohannis – tot mai depășit de cerințele și demnitatea funcția pe care o ocupă – este o decizie de maximă responsabilitate, care presupune o evaluare atentă a posibilelor riscuri și consecințe. Declanșarea procedurii de suspendare, într-o societate profund divizată, instigată la fanatism și violență de lideri politici lipsiți de scrupule, poate avea urmări imprevizibile. Cu alte cuvinte, decizia de extirpare a unei părți bolnave din  trupul statului român trebuie făcută numai în condițiile în care suntem convinși că respectiva operație nu va perturba funcționarea statului, precauție cu atât mai mare cu cât, în prima jumătate a anului viitor, România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Doar în urma unei astfel de evaluări și a asumării concluziilor sale putem să exprimăm, în deplină cunoștință de cauză, o opțiune sau alta în privința declanșării procedurii de suspendare”, se arată în punctul de vedere al ALDE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Acest curvar batran le tot da cu oamenii nevinovati inchisi si care trebuie eliberati printr-o ordonanta de revizuire a sentintelor jugatoresti. Sa ne arate care sunt acesti oameni inchisi pe nedrept,caci eu nu am vazut pana acum nici unul.

    • Pe Tariceanu nu il intereseaza sa se dea nici o Ordonanta pt amnistie si gratiere ( (pt ca lui personal nu ii mai trebuie) si nici o Ordonanta care sa reglementeze cazurile de revizuire a unor hotarari judecatoresti penale ( nici asta nu-i face trebuinta). A invocat-o pe aceasta din urma doar ca sa nu-i reproseze Dragnea ca ii este dusman si ca isi doreste sa-l vada in inchisoare.
      De ce a optat Tariceanu pt cea de-a doua ordonanta ? Pt ca nu se aplica automat ci presupune ca revizuirile urmeaza sa faca obiectul unor actiuni in justitie.

      Din felul in care se misca pe ogorul politicii romanesti este evident ca Tariceanu va candida la Presedintia Romaniei din afara coalitiei aflata acum la putere, pt a nu contabiliza minusurile imense care se tot aduna in dreptul lui Dragnea si a-l PSD !

      PS. Cum isi mai zambesc cei doi sefi de partide cand se intalnesc la sedintele coalitiei, cand in realitate unul l-ar sfasia pe celalalt daca ar putea iar celalalt l-ar „ucide” cu dispretul sau superior, aristocratic pe taranul parvenit de langa el ! 😉 😉 😉

  2. mie imi place la nebunie cum face prostul asta slalom printre ce vrea el si ce vrea dragnea. ba vrea suspendare, ba nu vrea. cu argumente care se schimba de la zi la zi. cum ajunge el sa se incurce singur in minciuni si explicatii. acum a bagat-o pe aia cu reviziurea sentintelor, o elucubratie cum nu s-a mai pomenit. e atat de prost ca nu realizeaza ca e imposibil ce vrea el.

    • @Andrei, nu vrea sa se revizuiasca nicio sentinta !

      PS. Am explicat mai sus care e „jocul” lui ! 😉

  3. Eventuala negociere… dar, pentru a obtine cat mai mult si neconditionat, are nevoie sa fie presiunea cat mai mare pe ‘spanzurat’. In cazul in care ipoteza e valida, va sustine proiectul dar doar atunci cand funia va fi suficient de stransa pe gatul ‘dictatorului’. Varianta nr. 2 ar fi: un contra-candidat in inchisoare si acapararea controlului asupa ‘baronilor’ (negociere pe baza – ‘individul’ nu a reusit sa se sustina nici macar pe el, cum ar putea sa va sustina pe ‘voi’? dar eu, eu am fost intotdeauna deasupra situatiei, eu va garantez).

  4. Astia parca ar juca toti in echipa adversa… Ce incredere sa aiba cineva intr-o tara in care un ministru anunta ca lucreaza la o modalitate de revizuire a sentintelor judecatoresti definitive? Sau in care presedintele Camerei Deputatilor (al treilea om in stat) declara public ca n-a reclamat nimanui o tentativa de asasinat de care ar fi fost vizat, pentru ca n-are incredere in institutiile propriei tari (parchet, politie, justitie)? Sau in care acelasi ministru (al Justitiei) spune ca Parchetul s-a indepartat de la rolul lui constitutional, doar pentru ca vrea sa schimbe procurorul general?
    Sa ne mai miram ca o tara ca Serbia, candidata la UE, refuza sa-l extradeze pe Ghita catre justitia romana? Iar acelasi ministru sinistru gaseste tot felul de explicatii elucubrante si nu doar ca sta cu mainile in san, ci discrediteaza si mai mult justitia din propria tara. Situatia cu Serbia ar trebui sa fie tratata cu gravitatea necesara – reprezinta chiar un motiv de blocare a negocierilor de aderare la UE, dar cine sa faca asta daca cei responsabili au cu totul alte interese, de a discredita institutiile propriei tari?
    Make no mistake: cand actele de justitie din Romania nu vor mai fi recunoscute ca valabile in UE, abia atunci romanii vor fi cetateni de mana a doua in Uniune (daca nu iesim cu totul).
    O stire de acum o luna si ceva a trecut neobservata in Romania, ma intreb de ce: un tribunal irlandez a refuzat onorarea unui mandat european de arestare emis de Polonia (pe numele unui resortisant polonez), pe motiv ca justitia poloneza nu mai ofera garantii de independenta. Se pare ca unii vor sa aduca Romania cat mai rapid intr-o situatie similara.

    • 100% de acord cu tine. Exista principiul „justice must not only be done; it must also be seen to be done” consacrat in legatura cu impartialitatea judecatorului. Dar cum poate justitia sa mai aiba aparenta justitiei cand actul de justitie si judecatorii sunt denigrati si acuzati de partialitate in toata impunitatea de catre inculpati, condamnati, lideri politici (sau o combinatie ale acestor categorii) si chiar ministrii (chiar si de resort)? Cand se accepta organizarea (prin trafic de persoane, dar asta e alt subiect) unei manifestatii contra „abuzurilor” din justitie, nedefinind (si cu atat mai putin demonstrand) care sunt acestea? Cand documente administrative sunt declarate „ilegale” cu foarte multa lejeritate de aceleasi persoane indicate mai sus, cand ele nu au fost declarate ilegale de singura autoritate care are competenta de a le declara cu adevarat ilegale (oricare ar fi ea instanta administrative sau judecatoreasca)… din pacate probabil o intrebare retorica sau fara raspuns…

    • Sustin extradarea lui Ghita de catre Serbia, iar daca nu vor sa blocam negicierile de aderare in UE.

  5. Ipocritul asta e uns cu toate alifiile.

    • Dacă e deja…uns, atunci poate fi cazat direct in celulă cu domnii Mătărângă și Babardilă, cunoscuți ca fiind foarte…dotați.

  6. Cea mai nenorocita Justiție avem in romania asta spurcata… sa fc odată dreptate si sa se judece corect cum sunt in țările civilizate…

  7. Sa se facă draw odată dreptate in justiția asta mizerabila din romania, ca in țările civilizate dk tot suntem in Europa cu numele…

    • Banuiesc că ati avut de gând să-mi invocați numele și din cauza asta ma bag să vă explic: Ca să avem o Justiție ca in țările occidentale, e musai să se respecte Principiul Separației Puterilor in Stat, adică ref la Justiție, aceasta să fie INDEPENDENTĂ. Ce presupune să fie independentă? In primul rănd să existe o structură de conducere si verificare (CSM) care să fie aleasă din randul magistratilor pe principii de competența și fară intervenția politicului. Acest CSM, odată ales, să propună și să numească absolut toți factorii decizionali din Justiție: Sefi de Parchete; Inaltă Curte; Inspecție Judiciară, etc…
      Repet, Justitie Independentă și ne putem vindeca în 20 de ani, altfel nici copiii copiilor noștri nu vor trăi intr-o „țară ca afară”….!

  8. „oameni nevinovați au ajuns să fie condamnați”… Cu cata lejeritate e lasat sa spuna chestii de genul asta… Care oameni nevinovati? Nu stiu de foarte multe cazuri rezolvate in care sa se fii constatat nevinovatia si care sa-i permita juridic sa faca o asemenea declarative. Dar sa trecem peste…

    1. Hai sa facem in primul rand distinctia intre „oameni nevinovati condamnati” si „oameni vinovati condamnati”.
    Pentru prima categorie nu vad cum protocoalele au cea mai mica relevanta. Vorbim (sa presupunem) despre abuzuri, despre probe construite, marturii false, tortura fizica sau morala, etc. Nimic de a face cu protocoalele in sine. Deci nu lor li se adreseaza acest proiect de OUG.
    Deci OUG-ul se adreseaza DOAR „oamenilor VINOVATI care au fost condamnati”.

    2. Hai sa facem si distinctia si intre „oameni vinovati condamnati pentru coruptie” si „oameni vinovati condamnati pentru alte crime” (la fel de, sau mult mai, grave) gen omor, viol, trafic de arme, de droguri, etc..
    Deci pentru a salva cativa „oameni VINOVATI condamnati pentru coruptie” acest guvern e gata in acelasi timp (prin consecinta directa) sa salveze si sa repuna pe strada „oameni VINOVATI condamnati pentru alte crime” care prezinta un pericol grav pentru societate.
    4. PROTOCOALELE SUNT LEGALE, ATATA TIMP CAT NU AU FOST DECLARATE ILEGALE de autoritatea competenta pentru a le declara ilegale. Nici domnul citat in articol nici ministrul de justitie nu sunt competenti pe aceasta tema (si poate nu numai) deci nu pot sa le declare ilegale din propria lor vointa.

  9. E doar cinema ,!
    In realitate cred ca se inteleg si se apara f bine.
    In rest face pe independentul desi stie bine ca oamenii de langa el sunt mai aproape de Dragnea
    Spectacol pt prostime

  10. dacă nu sti cum e cu justitia
    vrei sa ai soarta lui mustață ?
    arestat în instanță nevinovat
    și omorît
    acum sti cum e cu justitia?

  11. Mare barbat! scarbiceanu aista.
    La fel de tare si acu ca si atunci cand defila in chilotei (probabil mov)

  12. TARICEANU ESTE CEL MAI BUN PESEDIST!

  13. SI UN MARE LASH! CAND E DE SEMNAT… NU-L GASESTI. E SUB FUSTELE NEVESTELOR.