G4Media.ro

Sute de fermieri din Harghita își pierd subvențiile APIA, pentru că au…

sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna

Sute de fermieri din Harghita își pierd subvențiile APIA, pentru că au incendiat miriștile / ”Unde găsim scrum, s-a dus subvenția!”

Doar în ultima săptămână au fost identificați în județ peste 100 de astfel de cultivatori de pământ, dar numărul lor este mai mare însumând sute de hectare de pământ unde vegetația a fost incendiată intenționat, anunță Agenția de presă Rador.

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a avertizat că toţi cei depistaţi că îşi curăţă prin ardere terenurile de vegetaţie uscată, rămân fără subvenţie pe întreaga suprafaţă solicitată, chiar dacă au incendiat doar o parte.

„Rolul nostru este să identificăm fermierul care cultivă aceste suprafețe incendiate. Desigur, nu toate suprafețele incendiate sunt subvenționate. Acum, noi vom fi foarte drastici, oamenii își vor pierde în totalitate subvenția. Deci trebuie făcut ceva, nu mai merge cu o amendă sau cu o pierdere de 5-6 la sută a subvenției, oamenii își vor pierde subvenția și nu numai pentru suprafața care este arsă ci, indiferent câte hectare are omul, nu va primi niciun leu subvenție dacă suprafața este arsă. Unde găsim scrum, s-a dus subvenția!”, spune directorul APIA.

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Unul din putinele lucruri bune pe care le poate face statul.
    Ar trebuii sa faca reclamatie si la pompiri sa ii amendeze sa sara in sus…

  2. Bravo! Apar si in Romania legi. Ca sa vezi si sa nu crezi!

  3. In sfârșit se mișcă ceva și în direcția asta!

  4. Arderea câmpurilor înainte de arat ajuta la îngrășarea terenului, curățirea acestuia și se făcea înainte de UE. Toți strigă să se aplice legea, dar la Sintești ce lege se aplică, unde degajarea de fum este toxică?

    • Arderea „ajuta” si la distrugerea microorganismelor precum si a vietii din sol. De exemplu – bacterii folositoare, ramele, diverse insecte. Daca pui in balanta rezulta ca arderea solului face mai mult rau decat bine !

    • Pai sa cultive si fara subventii atunci, ca inainte de UE.

    • Subvenții sunt adevărate ajutoare sociale bani nemunciti care încurajează falsul în declarații. Statul nu face diferența dintre un fermier performant serios cu unul care vânează subvenții.

  5. Arderea miriștilor degradează fertilitatea solului pentru că râmele care îl afânează și îl îngrașă mor. Nu mai spun de pericolul incendiilor colaterale. Foarte bine că îi penalizează. Să respecte și românii legea.

  6. Ar trebui sa le dea cu bate-n cap, gorbace pe spinare, rangi de fier date cu sete peste genunchi pana le sare osul afara si zburat capul de pe umeri cu macete. Sa-i vezi cum se racoresc rapid si nu mai au chef de dat foc la miristi aiurea, sa polueze aerul si sa puna in pericol mediul inconjurator.

  7. Arderea vegetației este o infracțiune . Dar sa nu loviți tocmai în talpa țării ( taranul român) care a moștenit din tată în fiu metoda . Și nu era un lucru rău . Distrugea dăunătorii și larvele diferitelor insecte care diminuau semnificativ recolta agricola . In plus cenușă reducea aciditatea solului . Sa nu devenim mai catolici decât papa . Incepi metodic . Ii înștiințezi sub semnătură , ii avertizezi daca continua și după aceia adopți masuri coercitive pentru cei care continuă . Este drept că și degajările de fum fac mult rău , dar a scoate din ciclul de producție un lucrător agricol , mi se pare o mare nesăbuință .
    Și oare statul român a rezolvat problema arderilor extrem de nocive ale deșeurilor ? Sau banii din aceste operațiuni deosebit de grave ajung acolo unde trebuie? Și acolo nu e voie ! Ordin de la guvernanți .

  8. Statul nu e în stare să explice și convingă țăranii că aceasta metoda strămoșească nu mai este bună, aia e!

  9. Trebuie aplicate sancțiuni drastice de la amenzi imense pana la eliminarea de la plata subvențiilor. Este inadmisibil ce fac fermierii . Subvențiile au atras ca un magnet toți mafioții care vânează doar subvenții și beneficii din bugetul statului în rest nimic munca la negru și evaziune fiscală.

    • @luis

      Ce treaba are ce spui tu cu articolul de fata ? Cam generalizezi , pari USR ist la fibra

      La subiect , metoda arderii miriștilor nu e buna ca apoi nu mai cumpara agricultorul îngrășăminte chimice . Ca alea sunt Sanatate curată si trăiește rama mult si bine. Nici bălegarul nu mai e bun ca se ofensează de la miros orice pensat care trece prin zona . Soluția de urmat in acest caz e sa mai dam o stropeală doua de chimicale

    • Abc, cand arzi terenul se duce drace azotul din sol, produci eroziune -adica iti ia vantul solul de sub culturi – si ramai cu desertul, solul devine pamant ars. Cu cat arzi mai mult cu atat mai mult azot trebuie sa adaugi in sol. Scuze, dar pari ceapist la fibra.
      Daca am fi avut senzori de fum si alte particule nu mai faceati traditie din arsul campurilor si deseurilor.