G4Media.ro

Surse: Universitățile vor da titlurile de doctor și vor verifica plagiatele. CNATDCU…

Foto: Pixabay.com

Surse: Universitățile vor da titlurile de doctor și vor verifica plagiatele. CNATDCU ar urma să fie o comisie controlată de o Direcție condusă de 6 ani de o apropiată a lui Cîmpeanu – Proiectul Deca al Legii educației

Forul-cheie în verificarea acuzațiilor de plagiat în cazul doctoratelor – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – reapare în proiectul Legii învățământului superior – varianta Deca, după ce, în versiunea din vară a proiectului realizat de Cîmpeanu, fusese desființat, reiese din cea mai recentă versiune a proiectului legislativ, consultată de Edupedu.ro. În această versiune, însă, rolul pe care acest for îl avea în verificarea doctoratelor plagiate e preluat în bună măsură de universități, așa cum prevedea și versiunea inițială a proiectului de lege, pusă în dezbatere în vară. Iar Consiliul – devenit Comisie – își păstrează doar un rol de “backup” în verificarea mai degrabă administrativă a plagiatelor. El ar urma să își piardă autonomia și să fie coordonat de un departament din Ministerul Educației.

  • Departamentul care ar urma să coordoneze CNATDCU așa cum prevede varianta legii Deca este condus astăzi de Daniela Burghilă, o apropiată a fostului ministru Sorin Cîmpeanu care i-a și coordonat lucrarea de doctorat, potrivit catalogului Bibliotecii Naționale a României.
  • Spre deosebire de Legea în vigoare, în noul proiect de lege Deca titlul de doctor este acordat de universitate, nu de către ministru, ceea ce are efecte și asupra procedurilor în cazul constatării unor abateri precum plagiatul.
  • Proiectul de lege consultat introduce prevederi separate pentru reacția autorităților în cazul doctoratelor plagiate, dacă acestea au intrat sau nu în circuitul civil.

CNATDCU reapare în proiectul Legii învățământului superior Deca, după ce, în versiunea din vară a proiectului realizat de Cîmpeanu, fusese desființat, reiese din cea mai recentă versiune a proiectului legislativ, consultată de Edupedu.ro. În această versiune, Consiliul – devenit Comisie – își păstrează un rol de “backup” în verificarea mai degrabă administrativă a plagiatelor, rolul principal revenind universităților, așa cum prevedea și versiunea inițială a proiectului de lege pusă în dezbatere în vară.

  • Spre deosebire de Legea în vigoare, în noul proiect de lege Deca titlul de doctor este acordat de universitate, nu de către ministru, ceea ce are efecte și asupra procedurilor în cazul constatării unor abateri precum plagiatul.
  • Proiectul de lege consultat introduce prevederi separate pentru reacția autorităților în cazul doctoratelor plagiate, dacă acestea au intrat sau nu în circuitul civil

CNATDCU, a cărui desființare a fost încercată în mai multe rânduri pe parcursul ultimilor ani, revine astfel pe “traseul” verificării plagiatelor în versiunea de proiect elaborată sub noul ministru Ligia Deca și consultată de Edupedu.ro. Și aceasta, în condițiile în care rolul CNATDCU în verificarea plagiatelor a fost subminat anul trecut în două rânduri – întâi prin intervenția abruptă a premierului Nicolae Ciucă, pentru prevenirea verificării acuzațiilor de plagiat care i se aduceau, apoi printr-o decizie a Curții Constituționale, care a determinat-o chiar pe Ligia Deca să respingă propunerea Consiliului de a analiza plagiatul ministrului de interne, Lucian Bode.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Și părea in regula doamna aceasta….Dar, cine se însoțeste cu hotii…

  2. România e pe moarte, ați votat PSD 30%, PNL 25%.

  3. No comment…….😔

  4. deca pare sa fie un zero absolut, iar plecaciunea aia de supunere totala nu a fost deloc un accident.

  5. jefuitorii acestei tari, zisi ‘speciali’, au o nevoie bolnava sa-si acopere analfabetismul evident cu cartoane falsificate.

  6. Noul PCR (PSD+PNL+UDMR) politizeaza tot: si doctoratele, si conducerile universitatilor, si CNATDCU, si CCR, si justitia etc, asa ca romanii cinstiti sunt invitati sa paraseasca rapid tara, iar ultimul sa stinga lumina, pentru ca hotii ramasi sa poata fura in liniste!

  7. Klaus a rezolvat una din problemele fundamentale ale invatamantului romanesc. Acum fiecare politician va putea avea atatea doctorate cat il va tine buzunarul, la mai multe universitati.

  8. Ce j…..i!
    CNATDCU reapare(sa nu ziceti ca l-au desfiintat!), dar nu are nici un rol, e un fel de n-ar mai fi!
    Bravo, dle Haos!!!

  9. Legea Deca solicita comisiilor de etica din universitati sa dea verdicte de plagiat pentru teze intrate in circuitul civil. Asta incalca decizia CCR din 2022.
    Apoi legea Deca le solicita rectorilor sa ceara in instanta anularea diplomelor de doctor pentru care comisiile de etica au dat verdict de plagiat. Dar decizia CCR din 2022 spune clar ca diplomele nu pot fi retrase/anulate in instanta decat pentru motive de procedura, si pentru plagiat.
    Deci legea Deca arunca o pisica moarta in curtea universitatilor pe care le obliga sa incalce deciziile CCR si in curtea instantelor, car nu pot anula diplomele de doctor.
    Deci legea Deca propune solutii neconstitutionale.