G4Media.ro

SURSE UDMR i-a transmis președintelui Iohannis că nu va susține viitorul guvern…

Sursa: presidency.ro

SURSE UDMR i-a transmis președintelui Iohannis că nu va susține viitorul guvern dacă se va modifica legea alegerilor locale și se va reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin

UDMR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis în timpul consultărilor de la Cotroceni că nu va susține viitorul guvern dacă se va modifica legea alegerilor locale și se va reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

PNL, USR și PMP au depus fiecare partid câte un proiect pentru revenirea la vechiul sistem de vot, care a fost schimbat de PSD pentru a-și maximiza scorul electoral la locale iunie 2016.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar mai fi cerut în timpul întâlnirii de vineri ca liberali considerați anti-maghiari din cauza unor ieșiri publice, gen Rareș Bogdan sau Florin Roman, să nu facă parte din viitorul cabinet.

De notat că proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi a fost respins în urmă cu două săptămâni de Comisia de administraţie din Senat. La cele şapte voturi „împotrivă” a contribuit şi un senator UDMR, după cum relatează adevărul.ro

Pentru respingerea iniţiativei legislative au votat senatorii PSD Florin Cârciumaru, Eugen Dogariu, Carmen Dima, Liviu Mazilu, Lucian Trufin şi Roxana Paţurcă, dar şi senatorul UDMR Cseke Attila. În favoare, au votat doar senatorii Florina Presadă (USR) şi Cătălin Toma (PNL).

Luna trecută preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat că în Parlament există cinci astfel de iniţiative legislative şi a făcut un apel la Opoziţie pentru a se uni.

Context.

În primăvara anului 2015, majoritatea PSD, UNPR, ALDE și UDMR a votat modificările la legea alegerilor locale, astfel că președinții Consiliilor Judeţene sunt aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii într-un singur tur.

Liberalii au anunţat la vremea respectivă că au votat legea, dar că își menţin rezervele faţă de alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis promulgă legea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Nu ar fi cel mai corect sa mergi tu/ voi in ungariia si chiar in Mongolia rasistilor ai poporului roman

  2. Astia de c and ii stiu numai cu santaje au umblat. Ce ar fi sa dispareti voi de pe esicherul politic ca nu sunteti un partid politic, sun teti o asociatie etnica?!

    • Marele avantaj al preluarii guvernarii de catre opozitie era alegerile in doua tururi, UDMR pune conditii de genul celor de la PSD. Insa PNL a sustinut in trecut alegerile intr-un singur tur si acum au o scuza buna de a zice ca nu a fost vina lor ca nu s-a putut. Singurii care vor reformarea statului cu adevarat si alegeri in doua tururi sunt USR-PLUS.

  3. Scarbele astea trebui scoși în afara legii,arestați pentru atentat la siguranța națională și averile confiscate.

  4. bagati in sparlamentul romaniei cu ajutorul p$d cu legi cu dedicatie plus voturi ca astia nu mai intrau acum se si infoiaza nesimtitii…

  5. Dar daca un om are la un moment dat niste remarci la adresa unor extremisti, nu inseamna ca e antimaghiar.
    Kelemen Hunor a avut destule declaratii care i-au nemultumit pe romani. Oare el e antiroman?
    Heeee…tot mai bine cu hotii de la psd…

  6. Bun. Putem bifa U.D.M.R.-ul, trei sferturi din PSD, trei sferturi din PRO-Pontache și jumătate din A.L.D.E. Fac repede socoteala…Orban e ca si respins.
    Domnu’ Kelemen,
    Ne putem baza pe domniile voastre că o veți respinge și pe Codruță sau pe nea Traian, că cei de la PSD spun că in niciun caz nu vor vota cu Dracu’…urcat pe Pământ?
    PS. Dom’ Presedinte, o punem și noi de niște anticipate…?

    • Daca guvernul Orban e respins poate mai resping o data si un alt premier si organizam rapid alegeri anticipate sa scapam de mafia PSD, ALDE, UDMR si Pro Romania.

  7. Daca nu voteaza guvernul nici UDMR nici PRO nici PSD nu este bai , cad cele doua guverne propuse , se fac alegeri anticipate parlamentare ,PNL cistiga totul si chiar daca UDMR isi securizeaza mandatele de primari in viitoarele alegeri , vor fi supusi unei dileme numita neoptinerea voturilor necesare pt intrarea in parlament (ma refer la UDMR) Ce vor alege,posibila neintrare in parlament sau alegerea primarilor intr-un singur tur ?

    • Domnu’ Nae,
      Usurel cu vagonul pe scari! De unde ati scos-o pe asta cu „PNL castiga tot”?
      Ati uitat de USR sau va e atata teama ca va feriti sa-i pronuntati pana si numele…?

    • Teama ca de …Dracu’..?!

    • Nu am uitat de USR-PLUS, dar nici DRACU- cit e el de drac ,nu se mai incurca cu ei . Mefistofeles nu mai imbirliga oamenii .

    • @ Nae, la europarlamentare USR-PLUS au luat aproape la fel cat PNL asa ca mai usor cu PNL o sa ia tot, ca nu va fi cazul. Eu nu m-as mira ca PNL sa vrea de fapt alegeri intr-un singur tur desi este o actiune profud nedemocratica si acum au si pe cine da vina. Sa nu uitam ca eu au sistinut PSD cand au dat legea cu alegerile intr-un singur tur.

  8. Iata o veste buna. Nu sustine guvernul? So what. Poate sustine anticipatele. Pai ce, la investiture, exista vreu singur govern care sa le puna la dispozitie intreg programul de guvernare cu masurile concrete? PNL sper sa nu fie prosti sa rateze ocazia de a marca cu poarta goala

  9. …Toata lumea-mi zice lotru, c-am furat juma’ de codru…Chel El Lemn si organizatia ISIS a padurilor romanesti…Voi meritati a fi extradati, nu ascultati…

  10. se complica viata lui Iohanell 🙂 #Fick dich doch ins Knie, Klaus!

    • poate viata UDMR, ca la 2 tururi se va reveni, ca asa e firesc. nu sa iesi cu 15% primar. udmr o va lua in bot, nu iohannis.

    • @Pisi,
      Stai linistit, totul e calculat…pas cu pas…
      PS. Acesta e avantajul cand ai un Presedinte priceput la calcule, nu lasa nimic la voia intamplarii si nu face nimic dupa ureche…

  11. Daca la alegerile parlamentare(la termen sau nu ) se prezinta un numar mare de alegatori cu un procentaj apropiat de 75 % atunci UDMR nu intra in parlament . PNL face cel putin 40 de procente daca nu mai mult si jocurile politice sunt incheiate pentru viitorii 5 ani . PNL impreuna cu ALIANTA USR- PLUS depasesc usor 55 % din procentele puse in joc si guverneaza impreuna cu PMP fara probleme . Miza este insa programul de guvernare acceptat de cei trei coparticipanti plus minoritati .

    • 75%? LOL, unde crezi ca esti, in Anglia?

    • ce prostie…udmr nu e votat de un anumit segment de varsta/analfabeti ca psd-ul ci de maghiarii de toate categoriile, si daca se prezinta 75% la vot, udmr ia tot cei 5% ca inainte…atat timp cat nu apare un partid romanesc care sa se ocupe si de problemele minoritatilor, udmr continua sa isi ia procentele…

    • UDMR este votat si de analfabeti si de „alfabeti” maghairi, insa cu o participare mare la vot nu prea are cum sa ia 5%. Cu toate astea legea prevede ca daca nu iau 5% tot intra in parlament pentru ca e suficient sa ia cel putin 25% din voturi in 4 judete, ceea ce orcium vor lua: Covasna, Harghita, Mures si Satu Mare.
      UDMR s-a asigurat ca oricum va fii intodeauna in parlament. Insa la alegerile europarlamentare nu exista aceasta prevedere si fara ajutorul fratilor din PSD nu ar fi intrat in Parlamentul European ca sa sustina FIDESZ acolo.

  12. Cred ca johannis nu propune din prima guvernul Orban (dar premierul propus va fi un anti comunist convins si adevarat ) pentru a arata tarii impotrivirea unor partide cenu vor sa accepte o guvernare noua .

  13. UDMR = PSD cu alt accent.

    „președinții Consiliilor Judeţene sunt aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni” – asta e evident o ticalosie. De ce e secret votul? Ca sa nu vedem cine sunt lichelele?

  14. Nici nu contează ce susțin sau nu acești oportuniști de la udmr. Dacă nu susțin guvernul PNL, numai bine, înseamnă că va pica de două ori, urmând să fie declanșate alegeri anticipate. Nu ne cramponăm acuma de ce vrea sau nu udmrul. Alegerile în două tururi trebuie să fie unul dintre primele acte adoptate, mi se pare bătaie de joc să fie aleși primari cu câteva procente, doar că au obținut mai mult decât al II-lea clasat. O enormă prostie alegerea într-un singur tur. Nu înțeleg de ce partidele nu au făcut front comun, cele de dreapta, să vină în județele controlate de udmr cu un singur candidat la primărie. Dacă nu se reușește revenirea la alegeri în două tururi, deși nu aș vedea de ce nu s-ar putea acest lucru, partidele de dreapta să se coalizeze și să propună un candidat comun. Alegeri în două tururi, indiferent de ce vrea sau nu udmrul. La viitoarea revizuire a Constituției, care trebuie să fie cât mai repede cu putință, să fie prevăzute și alegerea autorităților locale în două tururi, să nu mai vină cine știe ce deștept să modifice legea după cum îi convine lui.

  15. Pamflet
    Citeam pe pagina de fb a doamnei wring faptul ca la CNSAS verdictul se da prin vot, iar dumneaei credea ca adevarul acolo e stabilit de istorici, de specialisti. Domnia sa nu stie ca pana in 1989 ca sa te poti inscrie la facultatea de istorie, trebuia sa fii membru PCR. Ori ca sa fii la 20 de ani membru PCR, trebuia sa fii comunist convins si sa ai relatii puternice in PCR. Deci astia sunt istoricii care au intrat la facultate pana in 89. Iar cei care au intrat la facultate dupa 89, i-au avut ca profesori ce cei mentionati mai sus. Si profesorii i-au promovat pe studentii asemanatori lor. Deci, despre ce specialisti vorbim la CNSAS?
    CNSAS e securitatea comunista, adaptata vremurilor noi. Ei erau pregatiti pentru caderea comunismului inca de la instaurarea comunismului. Orice sistem represiv se pregateste pentru o asemenea eventualitate.
    Astfel, orice om care avea o atitudine potrivnica regimului, era hartuit, abuzat si in final obligat sa semneze un angajament de colaborare cu securitatea incat, dupa o eventuala cadere a guvernului, sa il poata bloca si santaja. La fel si cu declaratiile, daca erai intru-un post, venea un tovaras, pe care ti-l prezenta directorul sau rectorul sau decanul sau comandantul iar tovarasul care iti cerea declaratii. Daca nu ii convenea ce scrii, le arunca, te certa, te acuza ca esti impotriva sistemului si ca vei suferi consecinte, iar in final ca sa scapi, ajungeai sa scrii ce iti dicta tocarasul, ca sa se teemine odata. In timpul revolutiwi chiar, au fost arestati demonstranti si li-sa dat drumul doar in urma unor angajamente de colaborare cu securitatea. Demonstrantii aia erau pro comunisti? Nu, dar securitatea s-a asigurat ca ii are la mana. Tot la revolutie s-a deturnat cu ajutorul televiziunii oprobiul public de pe comunisti si ofiteri de securitate pe colaboratori. Multi colaboratori au fost semnat angajamentele, poate au dat una dou declaratii sub constrangere dar apoi s-au dat la fund, unii chiar au plecat din tara, ca doamna wring, ca sa scape. In plus, comunistii si ofiterii se cunosteau intre ei si s-au putut organiza. In schimb, colaboratorii nu se cunosteau intre ei, astfel neputandu-se organiza impotriva securitatii. Iar securitatea a avut grija sa arunce oprobiul public in prima secunda a revolutiei asupra lor, prin mesajul in care s-a adresat ,,aveti grija informatorilor”. De securisi si comunisti, nimic.
    Am pus 2 intrebari si lw repet.
    1) De ce avea nevoie securitatea de un angajament de colaborare scris de mana? desi era fara valoare juridica, nu era nicio lege in sensul acesta si oricum ofiterii de securitate puteau face absolut orice cu cetateanul.
    2) De ce si-ar fi pierdut cineva timpul sa dea declaratii la securitate daca nu ar fi fost constrans de ofiterii de securitate, nu ar fi primit foloase materiale si erau declararii despre persoane cu care nu aveau nimic de impartit? In cazul doamnei musca declaratiile erau despre studenti iar in cazul doamnwi wring despre turisti. S-a spus ca informatorii ar fi fost platiti si de asta dadeau declaratii. Atunci, CNSAS sa faca publice statele de plata atunci cand da verdictul de colaborator pentru cineva.
    Sau daca nu, sa raspunda la intewbarile de mai sus.
    Raspunsul meu e ca angajamentele scrise erau necesarw ca sa poata fi folositw in caz de cade regimu, ce s-a si intamplat si astfel sunt folosite de CNSAS, care este defapt securitatea comunista in ziua de azi.
    Ca sa nu mai vorbim de salariile si facilitatile pe care lw au istoricii (comunistii) de la CNSAS.
    Imi cer scuze ca nu respect subiectul articolului, dar vad ca presa evita subiectul acesta, ori atata timp cat nu scapam de securitatea comunista (CNSAS) romania nu va fi o tara libera.
    Iar CNSAS face jocuri politice muradare, vezi cazul lui basescu, pe care l-au declarat necolaborator can interesele securistilor cereau asta si acelasi basescu a fost declarat colaborator cand nu a mai raspuns santajului.
    Scuzele lor ca atunci nu au gasit niste documente si acum le-au gasit nu tine. Asa, oricand pot declara pe cineva colaborator cu probe contrafacute si despre altcineva sa spuna ca e curat, in functie de cum sunt interesele loe, astfel influentand decisiv mersul politic al tarii

    • Foarte pertinent comentariul. Lipseste concluzia care ar fi cam asa:

      Cei care trag ponoasele asa ziselor „deconspirari” sunt ostracizati de doua ori. Mai intai, atunci cand au colaborat cu securitatea, au fost victimele santajului securitatii, de regula, pentru ca erau cetateni liberi cu coloana vertebrala, altfel decat majoritatea docila a populatiei.
      Dupa revolutie, tot ei sunt cei supusi oprobiului public, fara sa stim dupa ce criterii sunt selectati, in ce ordine si cine ordona deconspirarea. Ca doar nu e o intamplare, sa I-o spuna lu’ Mutu. Ne putem astepta ca aceiasi concetateni sa fie santajati pentru a doua oara cu deconspirarea si sa nu fi cedat. Adica oameni integri, curajosi, din care avem prea putini.

      In acest timp, sunt supusi si expusi linsajului mediatic tocmai victimele securitatii, in timp ce securitatea insasi, ofiterii implicati, stau bine merci in umbra si „anonimat” cu pensii si afaceri, cu odraslele in functii, in sinecure sau la studii in strainatate.

    • @Franclin,
      Ai dreptate, lipseste concluzia. Concluzia ta e corecta, asa este cum spui.
      Ar trebui sa stie asta cat mai multa lume, dar se vede ca presa, scrisa sau vorbita nu au interesul asta, in mare masura si ei sunt parte a fostei securitati.
      Ar trebui profitat de povestea asta cu doamna wring, basescu, mona musca pentru a se afla adevarul adevarat si a se face dreptate

  16. Vai, dar de ce va e frică??
    Daca vă gândiți la popor, așa cum vă bateți toți cu pumnii peste piept, de ce nu ar fi doua tururi, asta însemnând ca probabilitatea ca cetățenii să fie mulțumiți dupa alegeri să fie mai mare??
    De ce nu vreți că cetățenii să fie mai puțin nemulțumiți și mai liniștiți cu rezultatul?
    Insistați voi cu asta, poate își dă seama până la ultimul tâmpit că e cazul sa iasă la vot!
    La o prezență mare la vot ( mai mare de 40 %) nu mai contează ce va doriți voi și ce manevre faceți!

    • E normal ca atunci cand nu obti peste 50% din voturi sa se tina si turul doi de alegeri…Dar in aceasta situatie ar pierde UDMR-ul multe primarii ceia ce nu le convine ,iar tradatorii corupti si incompetenti politicieni romani le face jocul…asta am semănat la vot , asta culegem….

  17. Aceasta poziție certifica, dacă mai era nevoie, ca UDMR-ul este PSD-ul minorității maghiare din România. Ca si PSD-ul majorității, UDMR-ul nu dorește o concurenta reala la urne. Partidele si organizațiile NON-UDMR ale maghiarilor s-ar putea alia impotriva UDMR un turul 2 si UDMR ar pierde multe ciolane de ros (sau păduri de tăiat la negru, după caz).

  18. Foarte bine! PNL at trebui sa spuna sus si tare ca asta va fi prima masura pe care o va lua dupa ce vor ajunge la guvernare. Si neaparat Florin Roman si Rares Bogdan trebuie sa ajunga in guvern… viceprim-ministri!!!! Atacati si Codul Administrativ la CCR! Sa cada guvernul, sa mai cada inca o data si mergem la anticipate.
    Daca UDMR nu voteaza guvernul, avem anticipate!

  19. Normal ca nu vor alegeri in 2 tururi, ok este dreptul lor, asa este in democratie.

    Alegerile in 2 tururi este prioritatea maxima pentru un guvern liberal !!!
    Atentie PNL: Iohannis a dat un semnal clar sa nu gresiti .Daca incepeti sa veniti cu obiceiuri marca psd,pdl, romanii nu o sa va ierte !!!

  20. Pai se știa dinaintea moțiunii că urmează trecerea la 2 tururi pt alegerea primarului, ăștia de la UDMR abia acum au aflat??

  21. Hai UDMR ! Mai zi-ne ! Spune tot !

  22. UDMR….. acest „Gica contra”al vietii parlamentare romanesti… Nu au nici un beneficiu, nu voteaza…..

    La eurosparlamentare au primit plocon voturi de la pzd pe unde nici nu te asteptai….. Dar la urmatoarele sparlamentare nationale de unde or sa mai ploconeasca>? Ca nici pzd-ul nu mai are de unde….. 60% prezenta la vot si UDMR-ul….. va cere azil la grupul minoritatilor… Sau poate nu intra deloc ca sa vada si ei cum este sa stai pe „uscat”!!!!

  23. Vaaai,sa vezi ca presedintele uite acusica o sa accepte santajul tau! kelemen crede ca are de aface cu puscariadul dragnev! TE asteapta si pe tine,pesedist ungur,un esec la alegeri de o sa tii minte toata viata colaborarea ta cu hotii anii astia 3!

  24. Păi de ce,”szomszeyd”? K ai voștri se prezintă toți pentru candidatul unic UDMR iar ai noștri sunt împărțiți în 5-6 candidați (puțin spus) !! De fapt nouă așa ne trebuie,nu învățăm din greșeli niciodată!! Eu sunt pentru două tururi! Măcar în al doilea tur ne-ar veni mintea c la cap și ne aducem aminte că suntem romani!

  25. Here it goes again!

  26. Dece va temeti de corectitudine „dragi concetateni ? Doua tururi si toata lumea-i multumita.

  27. E normal ca atunci cand nu obti peste 50% din voturi sa se tina si turul doi de alegeri…Dar in aceasta situatie ar pierde UDMR-ul multe primarii ceia ce nu le convine ,iar tradatorii corupti si incompetenti politicieni romani le face jocul…asta am semănat la vot , asta culegem….

  28. de cand au „aparut” pe scena politica (NU UITATI : SUNT O ADUNATURA PE CRITERII ETNICE – NU SUNT UN PARTID POLITIC !!!) au mers numai la santaj …cine le-a „dat” a fost „sprijinit” ba s-au mai ales si cu ceva carnita de pe ciolanul puterii … dar is ca raia … oricine a guvernat , hop si ei ….si te gandesti ca sunt votati de 6% din electorat … cine draq u sa-i pipetene, ii baga pe astia in parlamentul ROMANIEI … nu inteleg … sa mearga in Ungaria, sa-si faca ce uniune vor ei …sa vedem ii alege careva acolo ? … dar aici sa participe la vot ca oricare si fara alte drepturi decat exact cele pe care le au si cetatenii romani … ca doar nu noi suntem minoritari, ci ei … si ca cetateni romani :
    1. sa respecte insemnele statului roman : limba, steagul si imnul.
    2.sa faca politica pentru romani si Romania si nu cardasii si trocuri politice in interesul lor personal.
    3.sa nu mai sustina aberatii ideologice si politice : autonomie, independenta, drepturi mai multe si mai „altfel” decat ale tuturor romanilor, etc.
    parerea mea …