G4Media.ro

Premierul Cîțu le-a spus liderilor PNL că ia în calcul suspendarea voucherelor…

Sursa foto: Guvernul României

Premierul Cîțu le-a spus liderilor PNL că ia în calcul suspendarea voucherelor de vacanță în 2021, bugetarii putând în schimb să le folosească pe cele din 2019 și 2020

Premierul Florin Cîțu le-a spus liderilor PNL, reuniți luni în ședința Biroului Executiv (PNL) al partidului că ia în calcul, ca măsură pentru încadrarea în deficitul de aproximativ 7%, să nu mai acorde vouchere de vacanță bugetarilor în 2021, subliniind că vor putea fi folosite cele din 2019 și 2020 care au rămas neutilizate, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședință.

Impactul bugetar estimat în acest an pentru eliminarea voucherelor de vacanță este de circa 1,73 miliarde de lei. Guvernul lucrează acum cu mai multe scenarii privind suspendarea în acest an a voucherelor, potrivit surselor G4Media.ro – fie eliminarea lor pentru toți angajații din sistemul public, fie doar pentru salariații din administrația centrală, urmând ca la nivel local fiecare instituție (primărie, consiliu județean etc.) să decidă în funcție de propriul buget.

Potrivit surselor G4Media.ro, Cîțu s-ar fi arătat nemulțumit și de faptul că ministerele nu au venit cu propuneri de restructurare pentru reducerea cheltuielilor și a precizat că va forța practic miniștrii, prin bugetul alocat fiecăruia, să restructureze companiile aflate în pierdere.

De asemenea, șeful guvernului le-a mai precizat liderilor PNL că va tăia din cheltuielile ineficiente ale statului.

Referitor la voucherele de vacanță, la finalul anului trecut, pe 30 decembrie, Cîţu a anunţat că în 2021 acestea vor fi acordate în cuantum de 1.450 de lei, măsura fiind cuprinsă în ordonanţa de urgenţă privind măsuri fiscale iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice.

„În această ordonanţă, care este o ordonanţă foarte mare, tot în ordonanţă, bineînţeles, menţionez acordarea în 2021 a voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei. V-am spus din primul moment că pentru noi sectorul HoReCa este un sector important. În 2020 au existat IMM Invest, şomajul tehnic, susţinerea a celor care… plata a 41,5% din salariu pentru angajaţii care revin din şomaj tehnic, scutirea impozitului specific, care şi astăzi a fost aprobată, măsura este prelungită până în martie 2021. Toate acestea au ajutat sectorul HoReCa. În continuare susţinem sectorul HoReCa şi pentru 2021 rămân voucherele de vacanţă pentru personalul plătit din fonduri publice”, a precizat Cîţu, după şedinţa de Guvern din 30 decembrie 2020.

Înainte de debutul ședinței BEX de azi, premierul Cîțu a declarat că legea bugetului este finalizată şi va fi făcută publică marţi sau miercuri dimineaţă cel târziu, precizând că ţinta de deficit rămâne asumată la „7 – 7,1%”.

„Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu”, a afirmat Florin Cîţu la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.

Premierul a precizat că ţinta de deficit asumată prin proiectul Legii bugetului este între „7% şi 7,1%”.

Cîţu a spus că, deocamdată, nu a primit planurile de restructurare de la companiile de stat cu pierderi.

„Şi v-am spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare”, a explicat Cîţu.

Întrebat despre sporurile din sectorul bugetar, Cîţu a menţionat: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”.

Cîţu a confirmat că va exista o ‘reducere’ a sumelor alocate partidelor, întrebat dacă aceste fonduri vor scădea cu 30%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Am o intrebare:Se mai dau vouchere de vacanta la privat?Ai mei chiar muncesc si cate 16 ore pe zi,iar acele vouchere erau bine venite.

    • De ce nu s-a gandit sa :
      – desfiinteze sau sa impoziteze cu 90% pensiile speciale, nemeritate si nesimtite ?
      – desfiinteze sau sa suspende finantarea partidelor de la buget ?
      – desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii ?
      – desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari ?
      – desfiinteze finantarea asa-zisei case regale ?
      – desfiinteze Institutul Tapului Levantin ?
      – sa reduca salariile nesimtite ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc ?
      – sa reduca sumele acordate prin programul PNDL, din care primarii fac cheltuieli inutile, doar pentru a lua comision si a plati clientela politica ?

  2. Daca se renunta la voucherele de vacanta permanent cred ca va fi cea mai buna solutie pentru o revenire a turismului romanesc. Sa supravietuiasca cine ofera servicii de calitate, nu toti ruptii care platesc la negru angajati si ofera mizerie pe bani multi.

    • N are nicio treaba ce zici tu acolo

    • Amice, ești idiot! Exact cei ce muncesc la negru au de câștigat, pensiunile ilegale. voucherele mergeau la firmele în regula, acum se bucura aia ilegali…

    • @Robert.
      Este exact invers Robert.
      E de rau, beneficiau de vouchere doar hotelierii ce lucrau legal si plateau taxe.
      Eu, ca angajat la stat am doua optiuni.
      1) primesc tichet si sunt fortat de tichete sa fac vacanta cu familia in Romania si raman banii in Ro.
      2) nu primesc tichete si atunci din banii de salariu clar aleg Bulgaria/Grecia sau Turcia si banii raman in tarile astea in dezavantajul Romaniei.
      Inteleg ca e ura mare pe angajatii la stat dar tichetele erau facute ca un ajutor pt privatii.

    • Daaa ,este o mare realizare adusă la bugetul vostru ,dacă scoateți tichetele de vacanță cred că Domnule Cîțu vă deranja pe plajă populația cu venituri mai mici adică cum să-ți permiți tu ca premier să vii cu familia lângă oameni de rând ? Ți ar fi Rușine ….DAR NU ȚII RUȘINE SĂ FACI NEVĂZUTE PENSIILE SPECIALE ??? SĂ-ȚI FIE RUȘINE ȚI-E ȘI LA TOATĂ PLEADA ASTA DE HOȚI !

  3. La viitoarele alegeri,din cauza taierilor salariale, PSD o sa ia 45% iar AUR 20 %….pnl si usr o sa dispara ca su pdl….

    • Mureșene, ce să pricep, ești unul dintre ostașii de gherilă din haita coruptă a ciumei roșii? Stai liniștit băiețică, nici holera roșie nu va avea ce să ofere, că împrumuturile la infinit nu prea merg… Numai pomenile vă caracterizează pe voi ăștia iubitori de ciuma roșie, numai sinecurile și posturile călduțe la stat, dar fără muncă și pe salarii babane, prime, vouchere, sporuri etc. Aș vrea să vină ciuma roșie, hoitul corupt de ciorapu cu ifose de macaragiu, și să bage țara în incapacitate de plată, apoi să vă văd, distinse Mureșan, să ajungem în situația Greciei, atunci ce ai mai zice? Într-adevăr, ai perfectă dreptate, dacă ăștia nu vor face nicio reformă, peste 4 ani nu vor mai fi votați, va veni ciuma roșie la guvernare cu haur-olacii și ne vor băga în faliment, vor duce România exact în Evul Mediu, atunci să te văd domnule pesedache și pe ăia ca dumneata, vezi că a trebui să lucrezi atunci… E greu dacă nu ești obișnuit cu munca! Baftă acolo la psdeu, ăia nu te țin degeaba în preajma lor!

    • A zburat puiu’ cu ața…

  4. Catule, doar de bugetari si speciali militari iti pasa!

    Nu te-am auzit sa te ingrijorezi cu ceva de cei din mediul privat, adica de cei 80% care va tin pe voi acolo in jilturi! Stai linistit, nu te apuca pastele in functie! Nici pe tine, nici guvernul asta de licurici!

  5. Fără vauchere de vacanță, au destui bani să-și plătească singuri vacanțele. Dar biletele de călătorie pentru pensionari, care n-au fost folosite, n-ar putea fi folosite anul acesta, și în continuare ?

    • Biletele de tren pentru pensioanri se DECONTEAZA de Stat ul roman numai DUPA ce sunt FOLOSITE de pensionari!
      Deci, CFR primeste Banii in final de la Statul roman(ca la biletele de calatorie ale studentilor), dupa ce Biletele de tren ajung de la pensionarii plimbareti la CFR… daca Biletele de tren sunt NEFOLOSITE(noi nu le-am folosit in 2020), ele raman la pensionari iar Statul roman NU plateste nimic CFRului!!
      Majoritatea pensionarilor, din pacate, NU le folosesc…
      Am citit in anii anteriori, chiar a existat o cerinta a asociatiilor de pensionari sa fie dati BANI in schimb celor care nu le folosesc, dar evident ca nu e posibil…

  6. Doamne ajuta’ sa intre in parazitii de la buget si sa inceapta sa taie din beneficiile lor nemeritate: vouchere, prime etc.

    Sa primeasca prime doar cei cu adevarat performanti.

    • Crede-ma ca nici asta cu spor dupa performanta nu e bine. Asa politai, inspectorii, etc o sa dea amenzi oricui ca sa primieasca sporuri.

    • Lucrez la stat, performanta o faci din pix… depinde ce intelegi prin performanta…
      Voucherele erau ok, mai am ceva de anul trecut..

      Comparand cu anii mei cand lucram la multinationala la stat e miere si parfum dpdv al salarizarii.

      acum sa vedem

  7. Intrebare: nu cumva in mediul privat salariile sunt mai mici si din cauza evaziunii fiscale generalizate?

    • In mediul privat salariile sunt mai mici pentru ca acestea nu se acorda in functie de PCR (pile cunostinte si relatii) sau de interesul politicienilor de a culege voturi.

      Maririle se fac pe criterii de performanta, nu pt ca partidul X a hotarat din pix dublarea salariilor tuturor bugetarilor fara o analiza serioasa a rezultatelor muncii acelor oameni.

      Pana una alta Basescu a fost singurul cu cojones care a taiat din salariile bugetarilor. Restul doar dau din gura.

    • Nu cumva tu iti iei salariul de bugetar fara sa analizeze nimeni cat de bine iti faci treaba?

    • ANAF-ul ce păzește? Că salarii astronomice și vouchere de vacanță știu să incaseze, dar controale obiective nu sunt in stare să organizeze, ci doar unde spune șefu’, ca să nu deranjeze…

    • In mediu privat salariile sunt mici pentru ca acolo sunt legate inevitabil de productivitate. Nu le poti creste prea mult salariile, ca bagi firma in faliment. La o tara cu un PIB/capita de 14.000 de dolari e imposibil sa dai salarii ca in Germania in mediul privat, ca Germania a depasit 50.000/dolari pe lucuitor. Babeste vorbind, nu poti sa ii dai salariul net de 1000 de euro unui om care face gogosi pe care le vinzi cu 0,4 euro bucata. Sau unui om care spala masini, cu pretul de 6,5 euro interior si exterior. Nu poti vinde pe preturi de Germania, ca nu te lasa piata.

      Salarizarea din mediul bugetar in Romania a luat-o razna, am ajuns tarile vestice in destule situatii, daca nu chiar am depasit tari de genul Portugalia. Repet, cu un PIB/capita de 30%-40% din ce produc acele tari vestice. Nu exista tari in UE in care salariul mediu la bugetari sa fie cu 70% mai mare decat media pe economie, acolo discutam de +/- 15% (da, exista tari si cu minus)

      Dar am mai vazut acest film, a rulat in Grecia la inceputul anilor 2000. Salarii uriase in mediul bugetar, angajari peste angajari, al 13-lea si al 14-lea salariu si asa mai departe. Nota de plata a venit in nici zece ani. Si noi nu avem norocul lor, nu suntem in zona euro, dementa asta bugetara ne va ustura mult mai tare daca nu ne oprim la timp.

    • FELICITARI! AI PUS UN DEGET , EXACT PE RANA!…IN MEDIUL PRIVAT VOI ASTIA CE TOT AGATATI…PRIMITI SALAR DECLARAT, MINIMUL PE ECONOMIE SI RESTUL AI PRIMITI PE ASA ZISELE MERITE ALE VOASTRE…OARE UN PAZNIC, OR..O FEMEIE DE SERVICIU ANGAJATA LA PRIVAT AR VENII SA MUNCEASCA PE SALAR DE 1600 DE LEI LUNAR LA. ..STAT? NU SPUN CA IN SISTEMUL BUGETAR NU SUNT SALARII NEMERITATE ! SUNT, E ADEVARAT DAR .. NU TREBUIE SA GENERALIZAM..O FEMEIE DE SERVICIU CARE LUCREAZA SPRE EXEMPLU INTR.O SCOALA, MUNCESTE! PAREREA MEA ESTE CA ACELE VAUCERE AR TREBUII DATE CELOR CE MUNCESC SI AU SALARIILE MICI. UN FUNCTIONAR O SA .SI PERMITA % SA MEARGA O DATA IN CONCEDIU PE AN, AVAND SALAR MEDIU DAR..UN BIET MUNCITOR DIN AMARATII LUI DE 1450 DE LEI …HADETI SA GANDIM OMENESTE

  8. La mine in privat daca firma se hotaraste sa imi dea o prima (nu este cazul dar ca ex) trebuie sa plateasca si impozit sa taxa pe sanatate, la bugetari in schimb nu se plateste nimic legat de taxe totul este din pix. Sporurile de fapt sunt o evaziune fiscala facuta de stat ca sa nu plateasca taxe mai mari la salariu, se plateste la negru legal. Daca in privat faceai asa ceva erai inchis.

    • sporurile nu sunt neimpozabile, mai bine taceai

    • Hai lasă-mă cu privatul tău că se fac în privat numai scheme că să se ocolească plata impozitelor la stat. Angajații sunt trecuți cu salariul minim pe economie, angajații își cumpără autoturisme și diferite consumabile și obiecte pe firmă că să-și recupereze TVA-ul. Nu te mai căca pe tine că în România, firmele își fac de cap din punct de vedere al evaziunii fiscale și nu îi trage nimeni la raspundere. Revenind la vouchere, din punctul meu de vedere ar fi bine sa fie tăiate, dar măsură aceasta ar dăuna mai mult celor din Horeca decât bugetarilor care au salarii decente în comparație cu unii sclaveți de la privat, iar industria Horeca este deja în moarte clinică de aproape un an. Ar fi bine ca banii de vouchere să se ducă în sprijinirea industriei Horeca.

    • @Eugen Ti-ai recitit comentariul inainte sa-l postezi? Dupa tine, privatul (unde intra si horeca) face „scheme” sa evite plata taxelor si impozitelor, iar solutia ta este arunci si mai multi bani in horeca, unde e de notorietate evaziunea fiscala. Deci cum facem?

    • @alazor, da, se fac niste ”sheme” de se sparie gandul. Mai intreaba si tu un contabil uns cu toate alifiile.
      Da un goagal se vezi la ce suma ajunge anual evaziunea fiscala la noi.
      (Cu mentiunea ca nu statul face evaziune fiscala.)

    • @ovi Stiu deja, la fel ca multi altii, nu este necesar sa intreb pe nimeni.

  9. nu au curaj sa facă nimic concret. se rezuma sa pastreze votanții care tot ies la vot, nu fac nimic pt a arăta și celorlalti ca sunt importanti.
    pt clasa politica (psd,pnl , iar,etc) nu conteaza restul indecisilor. au in bugetarii si pensionari baza de vot de 35% -40% . daca nu se schimba constituția ( 50%+1 din cei cu drept de vot) vom avea conducători si parlamentari aleși cu 10-30%

  10. Așa băieți, luați de la bugetari că oricum sunt niste lepre . Chiar li se dau prea multi bani și au prea multe beneficii. Sa nu mai zic de programul de gravide pe care îl au .

  11. Imi place cum PSD poate sa castige alegerile fara sa faca nimic. Poate sa manance pop corn si sa capitalizeze.
    Pensiile marite cu 40% nu sunt bani. Alocatii marite – nu sunt bani.
    Achizitii la supra pret de specula – sunt bani.
    Angajari pe pile si relatii de la partid sunt bani.
    S-a colectat ceva in plus la buget din marea evaziune fiscala din Romania? Nu am vazut vreo stire.
    Ni se spune ca nu sunt bani, ca nu se colecteaza, dar angajatul cu forme legale da cel putin 43 de lei din 100 castigati prin munca lui la stat, si ni se spune ca nu avem taxe destul de mari.
    Astept noul guvern.
    Nici o masura de a colecta taxele in mod eficient de la cei care nu platesc, de la cei care ascund veniturile, nici o masura de a colecta banii de la cei cu sentinte judecatoresti definitive

    • PSD a fost la putere aproape 9 ani, intre 2012 si 2019.

      Ce a rezolvat PSD din tot ce ati enumerat mai sus? Ca mie mi se pare ca au bifat absolut tot ce ati avut pe lista: achizitii umflate pana au plesnit, pensii marite anual cu procente intre 4% si 15% (da, cu atat a marit PSD-ul punctul de pensie, cu 4%! De ce nu au marit ei in 2018 cu 40%, de exemplu?), impozitul pe forta de munca foarte mare, mai ales pentru cei cu salariile foarte mici, angajari pe pile cat a cuprins, evaziune fiscala din greu (sefii ANAF au fost numai incompetenti, pusi acolo de oameni gen Valcov, ca sa inchida ochii)

      Deci, ce a facut PSD-ul in cei 9 ani de guvernare ca sa merita votul?

      Si nu spun ca astia de acum sunt neaparat niste lumini. Dar trebuie asteptat macar 2-3 ani pentru a vedea ce fac. Ca acum nu prea e loc de multe giumbuslucuri fiscale, odata ce ai un deficit in carca de 10% din PIB.

  12. Fenomenul corupției este atât de generalizat în această țară și cuprinde atât de bine toate domeniile de activitate, inclusiv mass-media, încât orice tentativă de reformă care ar șubrezi existența fenomenului, sunt sigur de acest fapt, va fi sortită eșecului. Mass-media, în marea sa majoritate, este parte din fenomenul corupției, se hrănește din el, are beneficii cu nemiluita din el, având tot interesul ca lucrurile să nu se schimbe și să intimideze orice tentativă de schimbare. Credeți că presa, având în vedere toți „jmekerii” care sunt posesori de trusturi vor accepta vreo reformă de modernizare a statului și de diminuare a corupției și a privilegiilor generate de acest fenomen??? Să fim serioși… cine crede așa ceva este un mare naiv. Așa că… „Votează maică psdeu, ăla fură, da ne mai dă și nouă măcar de o pâne”! Pe regula asta, omul simplu și prost este tot mai sărac, iar hoarda de bandiți psdistă este tot mai bogată și mai avută. Mergeți și votați ciuma roșie, ea vă va veni de hac, cum a tot făcut-o de 31 de ani. Baftă, nu vă lăsați slugi umile de clan pizdist!

  13. Din pacate nu va fi suficient … Si da, desi nu sunt fanul lor asta mi se pare ca e solutia cea mai buna: taieri de la bugetari. Alternativa ar fi fost majorari de taxe care ar fi lovit puternic in mediul privat si in angajatii din privat. Daca sunt nemultumuiti ca li se taie tichetele (si deocamdata raman cu salariile intregi), sa se angajeze in mediul privat, unde vor lucra pana la ora 18-19, se vor ruga de patroni sa primeasca doua saptamani legate de vacanta, nu vor avea deloc sporuri si vor avea salarii cu 70% mai mici in medie.