G4Media.ro

BREAKING Premierul Ciucă anunță noi măsuri pentru scăderea prețului la energie și…

Foto: Pexels.com

BREAKING Premierul Ciucă anunță noi măsuri pentru scăderea prețului la energie și la gaze. Impact bugetar de 3 miliarde de lei / Un milion de facturi au fost trimise greșit

Update 22.25: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că guvernul va lua o serie de măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și curent prin OUG. El a explicat că, în urma unui acord al coaliției, plafonul la energie electrică şi la gaz va scădea, iar limita de consum va creşte.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a spus Ciucă, la Parlament, potrivit Agerpres.

”Se aplică de la 1 februarie la 31 martie. Impactul bugetar este de 3 miliarde de lei. Sunt 1 milion de facturi trimise greșit. Nu se renunță la liberalizarea pieței”, a mai spus Ciucă.

Update 22.13: Partidele din coaliție ar fi agreat să adopte măsurile prin OUG, cu începere de la 1 februarie, potrivit surselor G4Media

Una dintre măsuri: în perioada 1 februarie – 1 mai 2022 pentru consumatorii casnici se aplică următoarele măsuri:
a. Plafonarea prețului la energia electrica activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA rămas 195%
b. Plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5%

Update 20.06: Plafonarea prețului la energie ar urma să fie realizată până în luna aprilie, potrivit ultimelor discuții din coaliție. La ședință a ajuns și ministrul Justiției pentru a verifica dacă varianta agreată politic ar putea fi pusă în aplicare fără să încalce legislația europeană

Update 18.58: Discuții tensionate în ședința liderilor PSD-PNL-UDMR. “Este testul coaliției de azi”, a spus unul dintre lideri în timpul ședinței.

Update 18.31: Membrii coaliției au căzut de acord ca măsurile de sprijin pentru consumatori să fie luate începând cu 1 februarie, și nu cu 1 aprilie, cum propusese inițial premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, PSD, PNL și UDMR au convenit prețul reglementat maxim de 68 bani / kwh la consumatorii casnici la energie electrică, până la limita de 1.000 kw lunar.

Update 18.18: Dan Nica, vicepreședinte PSD, a dat exemplul altor 7 state europene care au redus prețurile facturilor

Update 18.15: Vicepreședintele ANRE (arbitrul pieței energiei) a spus în timpul ședinței că măsurile propuse de PNL nu pot fi aplicate pentru că România riscă să fie sancționată de Comisia Europeană, dat fiind că ar însemna, de facto, reversarea procesului de liberalizare a pieței. În replică, Rareș Bogdan i-a transmis oficialului ANRE să le explice oamenilor de ce au crescut facturile, potrivit surselor G4Media. Rareș Bogdan i-a spus lui Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, că actuala coaliție și-ar asuma politic decizia de plafonare a prețurilor printr-o ordonanță de urgență sau lege

Articol inițial: PNL a propus în discuțiile de luni seară din coaliția cu PSD și UDMR reglementarea pieței de energie pentru consumatorii casnici timp de 9 luni, cu stabilirea unui preț de 68 de bani / kilowat oră, au declarat pentru G4Media surse din coaliție. Potrivit statisticii unuia dintre furnizorii de energie, în cazul unei locuințe obișnuite consumul mediu lunar poate atinge 283 kWh.

De asemenea, liberalii mai propun și acordarea de vouchere pentru firme în valoare de 80% din facturile care depășesc 480 megawați, potrivit surselor citate.

Prezentă la ședință, Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a spus că impactul tuturor măsurilor propuse de partide pentru a ieși din criza gazelor este de circa 9 miliarde de lei.

Context. Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul PNL, declarase înaintea şedinţei că PNL propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie, iar pentru companiile mici şi mijlocii să fie o variantă de compensare a preţului de la buget. „PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru consumatorul companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a afirmat Cîţu.

(Foto: Pexels.com)

În curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Iar unul care are centrală și consuma 200 mc de gaz va avea un consum de 200×10.7kW/ora=2140 kW adică doar vreo 1200 lei fără TVA. Ieftin🙂🙃

    • E demența sa compensezi mai mult de 200kW la consumatorul vulnerabil.
      Nu-i convine – sa se mute.
      Firmele… cine are nevoie de ele? Importam!

  2. kWh de energie electrică sau kwh de gaz? energie activă sau cu toate taxele (transport, taxa verde, TVA) ?
    Vă rugăm, nu ne mai fierbeți cu știri date pe jumătate, că și așa am ajuns să încingem cazanul cu bricheta !

    • vere Scara, cineva auzii, ve-re. intrebarea in triplu.
      68 si nu 68+1 ca sa nu avem alte conotatiuni.
      de banuti.
      pentru kWh de energie electrica „produsa” sa citii daca ma tin bine ochii. ar fi bine de stiut un pret rotund, vere sa stim daca economisim dormind la 18°.

    • Sper că voi nu treversați coșmaruri comparabile ca intensitate !?

    • Masini electrice, autobuze electrice, trotinete electrice, aragaze electruce, etc.

  3. Daca Rareș Bogdan se ocupă și de asta…

  4. ANRE reglementeaza FURTUL, la fel ca ASF la RCA.

    JUSTIȚIA ar tb sa-si faca treaba si sa-i aresteze pe toți.

    Nu poti sa plangi furnizorii cand tu esti autoritate pt reglementare, adica tocmai sa-i potolesti pe furnizori nu sa le cauți in coarne.

    ROMANIA E UN JAF LA DRUMUL MARE PRIN AUTORITĂȚI!!!

    EXPLODEAZĂ MĂMĂLIGA HOȚILOR!!!

    • justitia ? DA, HA HA HA HA HA !
      IN CURAND MAI INDEPENDENTA DECAT ACUM O LUNA. tovarasul predoiu LE-A CRESCUT VENITURILE CU 40-50%.

  5. S-au intalnit hotii sa puna la cale hotiile.
    Cum se poate ca prin vest preturile au crescut cu pana la 50% iar in Romania au crescut de pana la 10 ori!!! Asta-i hotia care trebuie explicata. Si apoi masurile de protectie!!!

  6. Cam toate solutiile discutate azi au fost propuse inca din octombrie 2021, dar PSD, PNL si UDMR nu le-au acceptat pentru ca veneau de la USR:
    https://www.g4media.ro/masuri-pentru-reducerea-facturilor-la-energie-usr-propune-scaderea-temporara-a-tva-la-energie-eliminarea-accizei-si-exceptarea-de-la-plata-certificatelor-verzi-a-consumatorilor-casnici.html
    Dupa ce vor fi adoptate vor veni Ciolacu, Citu etc si se vor lauda ca ei au propus astea…

  7. PNL propune plafonarea pieței de energie? Ar trebui ca piața de energie sa propuna plafonarea PNL

  8. Noi azi traim momente de JAF LA DRUMUL MARE.

    ANRE e in mana PSD, iar ministerul la PNL si o scalda de la unii la alții, dar ei sunt guvernul, si guvernul ne fura cu tva si accize la ce fura furnizorii.

    PS: daca GUVERNUL PSD+PNL a dat drumul la robinetul cu inflație iar pensionarii sunt cat de cat saracii aparati cu puțină crestere la pensie, MAMELE IN CRESTERE COPIL DE CE TREBUIE FURATE DE GUVERNUL PSD+PNL ?!? COPII TREBUIE SA FACA FOAMEA CU CAT A CRESCUT INFLAȚIA sau cum?!?
    GUVERNUL PSD+PNL GENOCID NATIONAL!!!
    O mama in crestere copil, daca vrea sa faca al doilea copil ramane cu 85% din salariu din urmă cu 3 ani?!?
    Parlamentarii mai au salariu de acum 3 ani?!?
    Sa conduci o tara trebuie sa te duca si capul . .
    DUAMNA FIREAAA parca creșteați natalitatea, vai de capul vostru . .

  9. Capul lui Nica Dan încă la masa strategiei post pandemice, el promotor al strategiei ante pandemice.

  10. Dan Nica, PSD de ce ai distrus U.M. 411? Tot decide, tot el.

  11. Lectia de limba romana ptr jurnalisti: Dan Nica, vicepreședinte PSD, a dat exemplul altor 7 state europene care au redus prețurile facturilor? Facturile sint ieftine, energia e scumpa. Nu preturile se scumpesc, ci marfurile.

  12. PNL un partid de marionete … acum sa joace cum vrea PSD.

  13. Iubitul tău, unul adrian europarlamentar european, Dan Nica sluga lui Boc.

    youtube.com/watch?v=fCef1sLkkL0

    Despărtire destoinică!

  14. 68 de bani / kilowat oră energia activa ?
    Pretul total va ajunge pe la 1,4 lei /kwh, la nivelul din Germania – 30 centi.

  15. Pe scurt, aici e vorba despre Statul hoț, prost și eșuat!

  16. Atât timp cât productia internă nu acoperă consumul anual de energie electrică, normală este revenirea la preț reglementat de stat.
    Dacă producătorii, care sunt majoritar de stat, nu sunt interesați de dezvoltarea de noi capacități de producție care să acopere deficitul de max. 3000 de MWh, atunci să stea cu profit minim sau fără!
    Aceasta ar trebui să fie strategia normală a Statului.

  17. Corectati titlul, cum adica usr e in coalitie? ati scris usr in loc de udmr. nici nu e nevoie sa mi publicati comentariu, doar corectati titlul.

  18. Coalitia comunista a Republici Socialiste Romania seteaza pretul la energie/gaz ducand altfel la o productie de energie/gaz redusa si la un viitor mai urat pentru generatiile viitoare.

    Solutia este sa producem mai mult, ci nu sa plafonam preturile. Se aude, comunsitii mei?
    Daca statul ar seta pretul painii la 10 bani ati mai gasi ceva in raft? Aplicati aceeasi logica si la energie. In viitor o sa apasati pe intrerupator, iar becul va ramane stins.

  19. Coaliția PNL-PSD-USR. WTF?!

  20. Capitalism cu față haiduceasca.

  21. Un milion de facturi au fost trimise gresit: mai exact cu 1 leu in plus.
    Ăstia de la Guvernul PSD au uitat cum au bagat obligatoriu la toata lumea taxa Radio TV pe Facturile la electricitate iar banii aia nu au mai ajuns la TVRR…
    Intotdeauna spectacol fara vinOvatii care-si cheltuie banii in insule exotice

  22. Eu zic sa mergeți sa va vaccinați anti-covid – ca asta le rezolva pe toate si ne întoarcem la viata si preturile de dinainte de pandemie.

  23. Eu am contract până pe 07.02.2022 cu tariful de 0, 263 lei/ kw. Oferta pe care mi-a făcut-o ENEL pentru continuarea contractului este de 0,836.
    Guvernul mă ajută cu 0,036 lei pe Kw.
    Siktir Guvernelor Romaniei!
    Cred că producătorii români sunt imbarligati cu furnizorii si împreună au corupt tot statul roman!

  24. Ca sa fie foarte clar: toate aceste plafonari, ajustari, sprijin pentru cetateni…sau ziceti-le cum vreti, in echivalent buget de stat 3 miliarde, nu inseamna altceva decat mutarea sumei din buzunarul statului (adica al nostru, al tuturor) in buzunarul baietilor smecheri din energie!! Astia nu pierd nimic; nu doar ca-si umplu buzunarele prin complicitatea statului, ba mai supraliciteaza si cu facturi umflate, ca sa fie cu supraplin.
    Tov General, niciun comentariu pe chestia asta? Normal ca nu! Cum e sa te transformi din „eroul din Irak” in „papusa de la Cotro…??”

  25. De la 0.06 la 0.31 la gaz e de 5x mai mult. La energie electrică de la 0.255 la 0.68 e de 2.5x mai mult? Ce dreacu plafonare e asta?

  26. De aici inainte va fi „bine” , de la data X, draq stie care e aia.
    Problema e de natura juridica. O factura emisa inainte de data X este o obligatie de plata si se supune executarii silite in caz de neplata.
    Executare silita care iti ia si sufletul din tine in maxim 10 zile, pe asta cum o tratam ? La stat si intreprinderi mari va fi simplu, amnistie, rectificare bugetara, rahat si artificii, dar la omul de rand ???

  27. De aici inainte va fi „bine” , de la data X, draq stie care e aia.
    Problema e de natura juridica. O factura emisa inainte de data X este o obligatie de plata si se supune executarii silite in caz de neplata.
    Executare silita care iti ia si sufletul din tine in maxim 10 zile, pe asta cum o tratam ? La stat si intreprinderi mari va fi simplu, amnistie, rectificare bugetara, ra.hat si artificii, dar la omul de rand ???

  28. Prețul energiei include trei facturi; producătorul, distribuitorul si vânzătorul.

  29. Asta nici nu a citit legea compensarii si a plafonarii. Plafonarea preturilor se facea indiferent de consum, doar compensarea avea consum maxim.
    Limita la gaze nu este de o 1000kW, ci de 1000m cubi. 1000mc inseamna cam 10500kW.
    In fine, au mai dat un tun energie. Acum se pregatesc sa mai arunce niste firmituri.
    Pana la urma ce firmituri dau? 0.68 era pretul maxim obtinut in urma compensarii si in prezent.
    Am senzatia ca aventura asta a lot.se termina cu razboi civil si anarhie. S’or fi saturat si romanii sa-i tolereze.

  30. Sa vedem ce scheme si manevre mai fac pentru a f u r a mai mult, fara a fi deranjati.