G4Media.ro

SURSE Un nou detaliu de procedură omoară dosarele de corupție/ Consecința: Fostul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Un nou detaliu de procedură omoară dosarele de corupție/ Consecința: Fostul primar Cristian Poteraș și Paul Stănescu, nașul lui Dragnea junior, scapă de dosarul Pasteur, cu prejudiciu de peste 26 de milioane de euro

Un nou trend începe să prindă contur în instanțe: judecătorii restituie la parchet dosarele de corupție pe motiv că au fost redeschise de șeful DNA, nu de procurorul imediat ierarhic superior procurorului care a dispus iniţial clasarea, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Instanțele aplică retroactiv un RIL – recurs în interesul legii, o decizie de interpretare a legii – dat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe 14 septembrie 2020, potrivit căruia dosarele pot fi redeschise doar de șeful imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea, nu de către șeful parchetului.

Cazul dosarului Pasteur. Pe 5 noiembrie 2021, un judecător de cameră preliminară al Curții de Apel București a anulat și restituit definitiv la DNA dosarul privind retrocedarea frauduloasă a unor terenuri ale Institutului Pasteur. Prejudiciul: peste 26 de milioane de euro.

În septembrie 2018, fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, Paul Sorin Stănescu, nașul lui Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, și Narcisa Georgescu, o apropiată a Elenei Udrea și fostă șefă a Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare, au fost deferiți Justiției pentru acuzaţii de corupţie privind retrocedarea frauduloasă a unor terenuri de 19 hectare ale Institutului Pasteur din București. Detalii aici.

Admite excepția invocată de inculpatul Poteraş Constantin Cristian, de nelegalitate a Ordonanţei nr. 276/C/2016 din data de 04.02.2016 emisă de Procurorul Şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupție prin care s-a dispus infirmarea în întregime a soluţiei de clasare (neînceperea urmăririi penale) dispusă la data de 02.12.2013 în dosarul nr.281/P/2009 a Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei.

Constată nulitatea absolută a Ordonanţei nr. 276/C/2016 din data de 04.02.2016 emisă de Procurorul Şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupție, precum şi a tuturor actelor subsecvente acestei ordonanţe, inclusiv a rechizitoriului nr.281/P/2009 din 26.09.2019 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia Naţională Anticoruptie, privind pe inculpaţii Poteraş Constantin Cristian, Grecu Lucian Viorel, Stănescu Paul Sorin, Georgescu Valentina Narcisa şi Georgescu Bogdan.

Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei. Cheltuielile judiciare efectuate rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 05 noiembrie 2021”, a fost decizia definitivă a judecătorului de cameră preliminară a Curții de apel București din 5 noiembrie 2021.

NOTĂ: Camera preliminară este faza procesului penal în care se analizează legalitatea administrării probatoriului înainte de judecata propriu-zisă, pe fond.

Judecătorul de cameră preliminară a anulat practic tot dosarul pe motiv că a fost redeschis în 2016 de șefa DNA Laura Codruța Kovesi, nu de către procurorul imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea în 2013. Adică, cererea de redeschidere nu a fost făcută de șeful Secției a I-a a DNA de Combatere a Corupției, ci de şefa DNA, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Instanța a aplicat retroactiv RIL-ul din septembrie 2020 al ÎCCJ care spune că dosarele pot fi redeschise doar de șeful imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea, nu de către șeful parchetului.

Mai mult – au explicat sursele G4media.ro – decizia lui Kovesi din 2016 de redeschidere a dosarului Pasteur a fost confirmată de o instanță. ”Prin decizia de anulare a dosarului și restituire la DNA din 5 noiembrie 2021, judecătorul de cameră preliminară al Curții de Apel București a nesocotit principiul neretroactivării unei dispoziții de drept procesual penal și autoritatea de lucru judecat. Parctic, a anulat o decizie a altei instanțe, din 2016, aplicând retroactiv o interpretare a legii din 2020”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Consecința: Inculpaţii au scăpat de dosarul cu prejudiciu de peste 26 de milioane de euro

De ce? Întrucât  – au explicat aceleași surse judiciare pentru G4media.ro – prin decizia de anulare a dosarului, a fost eliminată întreruperea prescripției speciale. Ca urmare, chiar dacă acum procurorii ar vrea să refacă ancheta, dosarul ar fi prescris. Cel puţin cu privire la acuzaţiile de abuz în serviciu şi luare de mită. Rămâne de văzut ce se va întâmpla şi cu acuzaţiile de spălare de bani ( fiind vorba de o infracţiune continuată), în situaţia în care infracţiunile-predicat (abuz şi luare de mită) au picat. „În perioada 2009 – 2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obținut în acest mod, în cuantum de 4.647.220 euro, către conturi bancare din Elveția și ulterior în Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde proveniența ilicită a sumelor”, arătau procurorii în comunicatul din 2018 de la trimiterea cazului pe masa judecătorilor.

Cine e judecătorul care a dispus anularea şi restituirea la DNA a dosarului Pasteur

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a venit după ce, în mai 2019, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a constat legalitatea administrării probatoriului și a dispus începerea judecății pe fond. Decizia Tribunalului a fost atacată însă de inculpați la CAB și s-a ajuns la decizia de anulare și restituire a dosarului din 5 noiembrie 2021.

Magistratul care a luat decizia de anulare şi restituire la DNA a dosarului Pasteur este Nicoleta Nolden (fostă Cristuş), o judecătoare apropiată de fosta șefă CSM, Lia Savonea, și fostă consilieră a ministrului Justiției Cătălin Predoiu și a premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

Este de precizat că, anul trecut, judecătoarea Nolden a anulat şi decizia Tribunalului București de ne-eliberare din penitenciar a lui Liviu Dragnea, a dispus rejudecarea și strămutarea la Tribunalul Giurgiu. Consecința a fost că Dragnea a fost eliberat mai repede din pușcărie de către Tribunalul Giurgiu. Vezi detalii despre judecătoarea Nolden aici.

Un alt caz, o decizie similară. În martie 2021, Înalta Curte a anulat și a restituit la DNA un dosar al fostului șef ANAF, Șerban Pop. Motivul: În 2019, cazul a fost redeschis de șeful DNA, nu de șeful direct al procurorului care a clasat inițial dosarul, în 2016.

Judecătorul de cameră preliminară al Înaltei Curți a anulat decizia magistratului de cameră preliminară de la Curtea de apel București, care în 6 aprilie 2020, constatase legalitatea administrării probelor și dispusese începerea judecății.

Fostul șef al ANAF, Șerban Pop, era acuzat că a primit mită 2,5 miliioane de euro. Detalii aici.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

  1. Sa stam linistiti.
    Cițu a spus ca veniturile lor au fost corect impozitate.

    • Traim in Republica Banditeasca Bolșevică România 😃😃😃😃😃😃😃😃
      Dormiți liniștiți…

    • Oricum, se aşteaptă un fel de OUG 13, cu graţieri şi neplata prejudiciilor.

  2. Bravo UE ca acceptati drept stat membru una dintre ele mai corupte tari din Europa. Daca UE ar avea vreo picatura de demnitate, ar pune instantaneu sanctiuni economice Romaniei, pana cand mai reduce din coruptie. MCV-ul ala este la misto, dupa cum se vede.
    UE incurajeaza coruptia statelor membre deoarece asa are forta de munca ieftina.

    • nu mai exagera nu incurajeaza deloc coruptia la noi. o iei pe aratura in final. dar nici nu se pot baga asa cu picioarele nu se procedeaza asa.

  3. 26 milioane…asa ca popa 🙂
    sa imi bag ceva in ea de tara …
    Absolut toti romanii care traiesc azi, inclusiv cei care s-au nascut in ziua de azi, nu or sa apuce sa vada o tara „ca afara”.

  4. Problema “justiției” romanesti e faptul ca se permite întinderea și “strămutarea” unui proces pe ani de zile. Se accepta amânări și ca a răcit pârâtul. Justiția trebuie sa fie rapida. Un proces început in 2009 nu e încheiat nici in 2021? Pai sa răspundă judecătorii și procurorii. Penal.

    • Nu, problema justitiei la noi este Inspectia Judiciara si judecatorimea corupta. Sunt puține fapte mai scârboase ca cele ale unui judecator corupt. La politist te mai astepti sa fie corupt…dar judecatorul … cel care imparte dreptatea…. Ma întreb, cu ce a fost afectată judecarea acestor cazuri unde un sef (procuror) mai mare redeschide o cauza. Ati vazut pe undeva un sef cu mai putine drepturi decat subalternii?

  5. Liber la furat PSD si PNL! Hai baieti faceti o data guvernul ala ca stau banii degeaba si va asteapta!

  6. Daca sclavetii ( a se citi plătitori de taxe ) ajung in fata marilor judecători e vai si amar de capul lor . Pentru ca nu , tot tipa ei ca vor respectarea legilor .

    Non sclavetii ( a se citi evazioniștii , interlopii , politicienii ) sunt practic consiliați de procuri / judecători astfel încât sa nu aibă emotii nicio clipa

  7. Vorba lu’ varu’ Axl, „Yeah, we’re fucked!” 💡

    Pe durata vietii noastre nimic esential nu se va schimba. Continuam in aceeasi mocirla statuta de 30 de ani … 🔚

    • @ Sanitarul
      Cand oamenii voteaza PSD, dupa tot ce s-a intamplat, inseamna ca NU-I INTERESEAZA moralitatea sau dreptatea…
      S-ar putea schimba ESENTIAL societatea dupa doar un rand complet de alegeri… Adica in timpul vietii noastre.
      Cei care nu se schimba sunt oamenii, cetatenii, votantii… Care sunt la fel de natarai si usor de pacalit ca acum 30 de ani.

      PSD+AUR vor avea peste 50% la urmatoarele alegeri, cel putin asa arata sondajele in prezent. NOI votantii romani suntem neghiobii, nu politicienii… Pana si moldovenii sunt mai inteligenti decat romanii (vezi rezultatul AUR din Rep Moldova)

    • De acord. Politicienii n-au aparut parasutati de undeva din alta lume. Sunt oglinda perfecta a cetatenilor.

      In continuare, cu 5-6% cetateni care vor stat de drept, domnia legii si meritocratie … pe durata vietii noastre nimic nu se va schimba esential.

    • Vezi ca de cand cu PNL si USR la conducere, Romania a cazut 2 locuri in topul statelor de drept.
      Vezi ca PNL in 3 luni a numit sefi la parchete, dintre care 2 cu aviz negativ de la CSM.
      Vezi ca cele mai multe dosare stagneaza, iar cele mai multe sunt pe partea de circulatie. Iar onor procurorii ii tin pe oameni ingrijorati si pe unii fara drepturi (dreptul de a conduce autovehicule de exemplu) pentru ca nu au chef de lucru procurorii.
      Vezi ce justitie minunata avem, cand procurorul il cerceteaza si il trimite pe unul in judecata(Tariceanu – de exemplu), iar apoi ii spune judecatorului sa claseze dosarul pe „fapta nu exista”.
      Iesi in strada pentru statul de drept.
      O mai stii pe Codruta cum zicea „Niste penali ataca justitia”. Stii de ce tu nu o ataci(critici)? Ca nu te-ai lovit de ea.

  8. In dosarul asta cred ca era si cap de p— Codrin.

  9. ma intreb daca in „justitia ” romana mai e vreun om integru?

  10. „De ce? Pentru ca putem.”
    A spus o clar Codrin, ce vreti mai clar de atat?

  11. Votați PZDe, PNLacheii lui ciolanu, etc. Dar apoi, NU vă mai mirați ca proștii…
    Poate vine vuvuzela gica, scatofagul de serviciu, să ne zică el că e ok ce fac stăpânii lui…

    • Cred ca e pe la partide gica , eugen , m , s , m scularie etc .. se incarca cu noi texte :))

      Vai de noi ! 🙁 dar la vot tot merg ! U S R + cat mai multe procente (realist poate un 25% max .. 30 e deja vis din pacate )

  12. la cat o sa devalizeze Romania ticalosii psd+pnl+udmr
    Dosar penal se va putea deschide doar de la 100 mil euro prejudiciu, si numai cu acordul ticalosilor.

  13. „Prin decizia de anulare a dosarului și restituire la DNA din 5 noiembrie 2021, judecătorul de cameră preliminară al Curții de Apel București a nesocotit principiul neretroactivării unei dispoziții de drept procesual penal și autoritatea de lucru judecat. Parctic, a anulat o decizie a altei instanțe, din 2016, aplicând retroactiv o interpretare a legii din 2020”

  14. SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTA CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TO CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

    PARTIDUL A PUS SAUA PE justitie SI EI I PLACE ASA DE TARE CA „LUCREAZA” CU UN ZEL NEMAIPOMENIT !

  15. Dacă aţi fi votat masiv USR în 2016, nu se ajungea aici. Dar PSD şi PNL ştiu că îi veţi vota din nou, indiferent cât vă fură, naţie de sclavi ce sunteţi.

  16. Hoo , v-ați pornit ca șacalii. Dacă un magistrat aplică o lege gata, tot sistemul e corupt.Injurati-i pe distinșii parlamentari pe care i-ați votat și după care judecătorii dau sentințe. Nimeni nu face ceva dacă legea nu îi permite. Așa că vorba ăleia: ciocu mic și uitați-vă în curtea legiuitorului.

    • E o interpretare forta a legii, o aplicare retroactiva, si nu era deloc cazul. Dar cine sa-i traga la raspundere?

  17. VOTATI USL

  18. PENSII SPECIALE – asta sa tineti minte!

    • Se maresc si ele cu 10%. Nu uitati nici asta.
      Practic la cei 30.000 lei a lui Dornenu-PSD se mai adauga 3000 de lei. O fi rau?

      Dar tineti minte ca romanul merita sa fie furat cu doua maini. Il prostesti ca-l fura strainii si-i iei tot de pe el. Tot.

  19. Urrrrrraaaaaaaa, s-a dat drumu’ laaa furaaaaatttt!!!
    Traiasca USL-uuuuu’! Codruta e departe, s-o tina aia la ei acolo cit mai mult si sa se spele cu ea pe cap ca noi avem treaba aici de nu ne mai vedem capu’, sa vina banii la baieti (si fete…)!

  20. Bravo nenorocitilor, pe un cetatean normal, il alergati ca pe hotii de cai daca doar indrazneste plateasca cu intarziere o datorie la stat.Pe marii mafioti cu bani,ii salveaza viitorii pensionari speciali.

  21. wow! Astra inseamna ca este suficient ca actualul sef sa redeschida dosarele pe banda rulanta si teeaba e facuta!

    Constat ca Dragnea si slujitorii, Bubosul, Ciordache, Nicolicea lui au fost mici copii pe langa astia.

  22. Ma ia cu ameteala!

  23. Ce înțeleg eu din articol ? Că judecătorii noștrii , nu au învățat aceleași cursuri la facultate, din acest motiv iau decizii diferite în același caz . Hahahaha !!!!

  24. Traiasca independenta ierarhica …duamne ajuta ! 🙂

  25. Eu sunt convins ca e Constitutional tot ce nu e constitutional.
    Cineva trebuie sa evalueze prejudiciul. De obicei E șefu’!

  26. De acord. Politicienii n-au aparut parasutati de undeva din alta lume. Sunt oglinda perfecta a cetatenilor.

    In continuare, cu 5-6% cetateni care vor stat de drept, domnia legii si meritocratie … pe durata vietii noastre nimic nu se va schimba esential.

    • Dar ce faci? Daca tu locuiesti la Onesti sti ce se intampla la Bucuresti? Daca locuiesti in Bucuresti, sti ce afaceri invart cei din Floresti? Crezi ca multi au o tableta sa stea dimineata in pat cu ea sa citeasca stirile.? Sculat, servici sau cratita, zile uniforme, o nunta, o inmormantare, si apoi vin alegerile si le spun primarul si popa cu cine sa voteze. In cel mai bun caz un copil mai istet acasa sau in strainatate. Daca nu, Antene.

  27. Ba mortilor mamaligari stati dracului in case mocofanilor ca vor lua acesti mafioti si pielea de pe voi si veti slugari si roboti pt pensiile infractorilor ,speciale ,100 de ani de acum încolo,dormiti in continuare bai neghiobilor,noapte buna,tufem-as in ea de tara si de prosti si fraieri facuti la norma

  28. Ril inseamna recurs in interesul legii, adica o interpretare unitara a legii. Interpretarea poate avea retroactivitate, pentru ca nu sa schimbat legea, ci doar a spus ICCJ cum este corect sa o aplici.

  29. Problema este la parchet: fapta in 2009; clasare in 2012; redeschidere dosar in 2016; trimitere in judecata in 2021.

  30. Este momentul ca USR sa iasa la declaratii in care sa puncteze fiecare miscare gresita a mafiei PSD PNL, fiecare lege, ordonanta, midificare pe care unii sau altii au dat-o, facut-o care acum isi arate efectele in forma a zeci, sute de milioane de euro ce sunt pierduti de catre statul roman, de fiecare om care nu are parte de caldura, scoala, sanatate la un nivel decent.
    Romexpo, toti primariii si gastile lor de sportivi, constructori, vanatori de terenuri si pozitii. Toti terchea berchea ajunsi conducatori de partid, liberali la furat.

    Procentele se aduna in timp prin luari de atitudine, USR, trebuie sa intretii pozitia si imaginea, apoi sa cresti robust daca ai de gand sa mai joci un rol. Peste tot in tara. Explica-le oamenilor ce fac acesti PNL cu PSD si cu codita de vulpe UDMR.

  31. Prin vest, opozitia face un buget din umbra, o varianta proprie a bugetului. Sa zicem cei de dreapta spun clar, cu cifre, crestem numarul politistilor care sa aiba grija de cartierele problema. De unde luati banii? Ii luam din micsorarea ajutoarelor pentru imigranti, inasprim legile de intregire a familiior de imigranti, etc. Plus cu minus, curata matematica, simpla.
    In Romania opozitia ar trebui sa faca acest buget din umbra aratand clar ce bani ar putea veni la buget din stoparea coruptiei, din dirijarea banilor din subteran, acolo unde se duc la indivizi, baroni, primari, consilieri, etc, spre suprafata. Din recuperari, din afaceri transparente. Stam si ne batem intre noi pentru banii de la EU, dar si acestia sunt tot pentru Indivizi, baroni, primari, …

  32. Cu usl la butoane orice urma de justitie s a dus dracu

  33. asta a venit prin posta partidului 🙂 nu ! DNA ul nu are 2 sectii si 1 singur sef …nu ! DNA ul trebuie sa se supuna politrucilor 🙂 iar soarta dosarelor o decide partidul salvarii nationale 🙂