G4Media.ro

SURSE Guvernul își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

SURSE Guvernul își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Varianta ordonanței de urgență a fost abandonată

Guvernul urmează să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului pe legea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, decizia a fost luată joi, înaintea ședinței de guvern de la ora 14:00, fiind abandonată cealaltă variantă luată în calcul, și anume ordonanța de urgență.

Sursele guvernamentale consultate de G4Media.ro au explicat că, după mai multe zile de analize și discuții, s-a optat pentru varianta angajării răspunderii deoarece aceasta prezintă cele mai mici riscuri pentru impunerea efectivă a alegerilor în două tururi.

”Odată adoptată prin procedura angajării răspunderii, dacă o eventuală moțiune de cenzură nu este votată, legea nu mai poate fi respinsă de Parlament, așa cum se poate întâmpla în cazul unei ordonanțe de urgență”, au explicat sursele citate.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți, la finalul ședinței Comitetului Executiv, că partidul pe care îl conduce va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului în cazul în care Orban va veni în Parlament cu angajarea răspunderii pe alegerile în două tururi.

Premierul Ludovic Orban a declarat încă de sâmbătă că guvernul pe care îl conduce are la dispoziție două variante prin care să implementeze aalegerea primarilor în două tururi de scrutin dacă acest lucru nu va fi decis de Parlament: angajarea răspunderii pe proiectul de lege sau chiar o ordonanță de urgență.

”Avem ca variante angajarea răspunderii sau ordonanță de urgență”, a spus Orban, întrebat despre alegerea primarilor în două tururi.

El a amintit că o inițiativă legislativă în acest sens, depusă de PNL, se află în Camera Deputaților, forul decizional, și că ea poate fi adoptată dacă partidele care au susținut învestirea guvernului o vor vota.

Ludovic Orban a vorbit și joi seara, într-o emisiunea la Realitatea Plus, despre posibilitatea adoptării unei OUG sau chiar angajarea răspunderii guvernului pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

„Partidul Naţional Liberal susţine alegerea primarilor în două tururi, am depus un proiect de lege care este în dezbaterea Camerei Deputaţilor. (…) Vom încerca să aducem în plenul Camerei Deputaţilor, să încercăm o mobilizare, astfel încât să trecem proiectul de lege. (…) Asta este o variantă, mai avem la dispoziţie două variante, în cazul în care această variantă nu va funcţiona, fie varianta angajării răspunderii, fie varianta unei ordonanţe de urgenţă”, a spus Ludovic Orban.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. E legal/constitutional sa modifici acum legea electorala?

  2. Ba, personal ma simt luat de prost de PNL.
    De ce : dpmdv pesedeaua va prefera 99.99% sa faca motiune in parlament prilejuita de aceasta asumare, chiar daca deschide astfel scenariul cu anticipate. Pur si simplu sunt convins ca PSD tine mai mult la primari decat la parlamentari caci de acolo vine puterea reala a partidului.
    Motiunea trecuta inseamna ca legea cu 2 tururi va pica, deci vom avea 1 tur.
    O ordonanta cred ca ar fi rezolvat simplu problema….daca PNL intr-adevar ar fi vrut sa o rezolve 🙂 .

  3. Dictat e cand PSD-ul o face. Restul e democratie direeeect din vestul Europei.

  4. Singura metodă metodă cu adevărat democratică este aceea a alegerilor cu o majoritate dintre totalul alegătorilor. Așadar, doar în două tururi poate fi ales un primar reprezentativ, iar nu o maimuță de partid; chiar dacă responsabilitatea cetățenilor se lasă așteptată. Alegeri în două tururi, cu orice preț. Această prevedere ar trebui inserată în constituție.

    • Corect, nu te legitimează o alegere sub 50%

  5. Diferenta este legalitatea

  6. Guvernul poate să cadă, în cazul unei moțiuni; ceea ce nu-i cazul la dictat. Părerea mea.