G4Media.ro

OFICIAL: Fostul primar Daniel Tudorache, inculpat într-un dosar de trafic de influență.…

Foto: Daniel Tudorache InquamPhotos Sabin Cirstoveanu

OFICIAL: Fostul primar Daniel Tudorache, inculpat într-un dosar de trafic de influență. El trebuie să plătească o cauțiune de un milion de euro

UPDATE Ora 9.05: DNA a confirmat inculparea lui Daniel Tudorache într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani, precum și stabilirea unei cauțiuni de un milion de euro. Citește mai jos comunicatul integral al DNA.

Articolul inițial: Fostul  primar PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a plecat sâmbătă dimineață de la sediul DNA după o noapte de audieri, potrivit surselor G4Media.ro. Fostul edil tebuie să plătească o cauțiune de un milion de euro, potrivit surselor G4Media.ro. Soția sa trebuie să plătească o cauțiune de 200.000 de euro. Tudorache va contesta în instanță cauțiunea stabilită de procurori.

El este suspect în două dosare de corupție, pentru luare de mită și spălare de bani. Unul dintre dosare privește achizițiile de tablete pentru elevi, iar al doilea are în vedere fapte mai vechi.

Comunicatul DNA:

În completarea comunicatului nr. 796/VIII/3 din 19 noiembrie 2020 privind efectuarea unor percheziții domiciliare în două dosare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10067), Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de TUDORACHE DANIEL, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.

Totodată, celor trei inculpați li s-au fixat cauțiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie 2020, după cum urmează:
– 1.000.000 euro – TUDORACHE DANIEL
– 200.000 euro – fosta soție
– 75.000 euro – persoană fizică aflată în anturajul primarului

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .
În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.
De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.
Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.
Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.
Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:
– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
– acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
– achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
– achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,
– asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,
toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni.

La data de 21 noiembrie 2020, inculpatului Tudorache Daniel și celorlalți doi inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În ceea ce privește cel de-al doilea dosar în care au fost efectuate în cursul zilei de 19 noiembrie 2020 o serie de percheziții domiciliare, informații vor fi date publicității când situația judiciară o va permite.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Foto: Daniel Tudorache (InquamPhotos . Sabin Cirstoveanu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Fapte din 2007? Eficienţă maximă la procuratură, doar 13 ani mai târziu.

    Hai că mai e puţin până la prescriere, sunteţi români, nu sunteţi buni de nimic.

    • mai dureaza 2 ani instrumenarea, inca vreo 3 procesul iar finalitatea dupa 20 ANI – prescrierea faptelor

    • Legea confiscarii extinse si a spalarii de bani taticule.
      Daca nu era directiva europeana crezi ca ar fi existat in Romania asa ceva?
      Si asa au plimbat-o 4 ani prin Parlament.
      Acum au acces si la mamicutele alea cu vile la malul marii si palate pe la Focsani.

  2. I a vedeți… poate a copiat şi la şcoală!

  3. ciudat, un dosar din 2007 si unul de vreo 1-2 luni? pentru care a plati?

  4. E, specimenul se agăța tare de functie.Gealații lui fugeau cu teancuri de buletine de vot pe scari,trebuiau tinute sub capac furturile,spagile si comisioanele.Dar aveti macheta de spital!Asta e PSD!

  5. Există suspiciuni rezonabile că acest fost primar este una din fantoșele mafiei securisto-comuniste transnaționale, „care și-a luat nasul la purtare”, dovada stă acuzația pentru faptele din 2007 ( adică știi că noi știam ce ai făcut, nu ți-ai văzut de „fișa postului” pe care ți-am înmânat-o, acum plătește ). Mare deranj a mai produs prin cancelariile din Franța și din România atunci când și-a permis să nu permită „tranziția” planificată a puterii !

    • exista suspiciuni rezonabile – o laie. arata-ne pe ce se bazeaza suspiciunile alea. ceva concret, nu „asa mi se pare mie”. sa nu permita tranzitia? adica asta a furat la vot acum 4 ani, a furat acum si nu a permis? cum stiu ca a furat? simplu, asa cum stii si tu ca „sunt suspiciuni rezonabile”. exact la fel.

    • Nemernicul si golanii asociati urlau cat ii tinea gura prin propaganda media a infractorilor nationali ca a fost furat la alegeri.

    • „suspiciuni rezonabile” în așteptarea intermediarului sa reconoasca ca asa e.
      Procurorul stie sa negocieze pentru cei care colaboreaza… cum suna asta? Ca-n filme

  6. Nici SS nu-l mai ajuta pe acest tâlhar.

  7. imi vine sa îi împușc pe toti cei care au avut/au functii de conducere în instituțiile statului și au transformat-o într-o colonie. este rușinos cum acest individ( multi altii sunt protejați,încă ) răspunde tocmi acum pt fapte din 2008-2018).Da nu am avut justiție zeci de ani? sau ce dracu se intampla cu tara asta…prin votarea continua a acestor lepre de dupa 90, suntem părtași la ruinarea țării & ridicarea lor pe umerii noștri.

  8. Scutea, fa-te ca muncesti!

  9. De unde Doamne Dumnezeule sa plateasca Dan banii astia cand singura lui avere este „Familia si onoarea mea” (Digi 24) ?

    PS. Precizare : Este vorba de actuala lui familie , pt ca din cea veche, fosta sotie si cu fosta menajera au furat la greu si au facut averi (terenuri, apartamente, bijuterii, conturi in lei si in valuta) in vreme ce sarmanul Tudorache tragea ca un rob, salariat la stat ca sa poata pune si el pe masa cele necesare traiului !

  10. Si Inca un lucru: tabletele oferite gratuit copiilor. Acestea se blocheaza la fiecare 15 min si trebuiesc restartate.
    Este interesant ce pret a fost platit pentru acestea.

  11. 1 milion de euro? E un mizilic. Sunt oameni care dau bacșișul ăsta când se duc în vacanțe în St Tropez.

  12. Intrebare. Cam de unde ar putea sa aiba handicapatul asta 1 milion € sa plateasca? 🙂

  13. Pesedist pur sange acest Tudorache, a transformat sectorul 1 din sectorul ”Micul Paris” în MARELE FRANCFURT !
    Înțeleg de ce anunța furtul buletinelor de vor ..se pricepe la așa ceva !

  14. La el, doare ca e luat din 2008,nu faptul ca a furat !

  15. Durerea lui e ca e luat la puricat din 2008,nu ca de ce a furat !

  16. Puscariasul PSD Dan Tudorache a fost validat in Parlament. Culmea penibilului, Marcel Ciolacu „promisese” ca nu vor fi condamnati pe lista. Asta e PSD, acest PCR-FSN-PDSR. Noroc ca Justitia e la USR, o sa dea cu ei de pamant. Va fi libera in mod absolut DNA. Legile Dragnea modificate. Ca sa vad cat de bine functioneaza Justitia ma uit pe Antena 3. Sunt ingroziti de frica scursurile alea ale puscariasului Dan Voiculescu. PNL n-ar prea vrea reformele propuse de USR dar n-are ce face. Desi au venit putini oameni la vot, e scenariul ideal. PNL e obligat sa se reformeze, iar USR e obligat sa livreze, lumea nu poate vota promisiuni. Stiu toate partidele ca e o miza imensa. Poate totusi peste 4 ani iesim si noi si scapam de UDMR si macar ducem la 5% aur si 15% psd (asistatii social si batranii care voteaza trandafirii de cand se stiu si numai neantul ii va opri sa voteze psd)