G4Media.ro

SURSE CSM a respins organizarea concursului pentru șefia Secției Speciale: ”Nu este…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

SURSE CSM a respins organizarea concursului pentru șefia Secției Speciale: ”Nu este oportun!” / Curtea de Justiție a Uniunii Europene urmează să decidă soarta SIIJ în vară

Plenul CSM a respins cu 11 voturi la 8 propunerea de organizare a unui concurs pentru șefia Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și pentru ocuparea unor funcții de procuror de execuție din cadrul secției, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

”Nu este oportun în acest moment”, au precizat sursele G4media.ro în legătură cu motivul respingerii.

SIIJ este condusă acum de un interimar, procurorul Nicu Marin. Anul trecut, procuroarea Aduna Florea câștigase concursul pentru șefia SIIJ, dar CSM a amânat numirea ei și, până la urmă, Florea s-a retras.

Ieri, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), din care a făcut parte și actualul procuror general, Gabriela Scutea, a solicitat CSM să amâne concursul pentru șefia SIIJ până după decizia Curții de Justiție a UE (CJUE) privind soarta SIIJ, potrivit unui comunicat al AMASP.

Decizia CJUE privind obligativitatea respectării de către România a recomandărilor MCV referitoare la Justiție și, implicit, desființarea SIIJ, era programată pentru sfârșitul lunii mai – începutul lui iunie 2020, însă din motive de pandemie, termenele s-au decalat și este posibil ca CJUE să se pronunțe pe perioada verii, cel târziu în toamnă, au declarat pentru G4media surse judiciare.

Procurorul general, Gabriela Scutea, a declarat că dorește desființarea SIIJ, însă – atâta vreme cât Secția specială este prevăzută în legislație – ar trebui să fie operațională.

La rândul lui, Guvernul PNL a emis la sfârșitul anului trecut un memorandum în care și-a stabilit poziția în fața CJUE, în sensul că dorește desființarea SIIJ.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat că Guvernul nu poate emite OUG pentru desființarea SIIJ pentru că trebuie să țină cont de rezultatul referndumului din mai 2019 potrivit căruia nu se poate legifera în domeniul justiției prin OUG.

În ianuarie, Predoiu a anunțat că dorește să inițieze un proiect de lege pentru modificarea competențelor SIIJ, însă ulterior, în februarie, după instituirea stării de urgență, în cadrul audierilor din parlament pentru Guvernul Orban 2, ministrul a anunțat amânarea inițierii proiectelor pentru repararea legilor justiției și a Codurilor penale, modificate în guvernarea PSD-Dragnea, până după alegerile parlamentare, fie anticipate sau la termen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. toata lumea stie ca SIIJ e o facatura menita sa apere cei mai mari hoti, altfel n-ar fi fost nicio problema cu numirea conducerii etc. dar asteptam decizia UE fiindca suntem prea lasi sa spunem adevarul, si anume ca SIIJ trebuie desfiintata urgent!

    • Așa este, dar nu cu privire la Secția Specială existau dubii, ci cu privire la CSM. Ei, bine, vedem acum că la CSM au rămas câteva minți limpezi.

    • Decizia UE va fi sa ramana spre gheara in gat a multora.

  2. Sa dea Dumnezeu sa ai parte de un procuror ca Portocala, Onea sau jegosii aia de la Oradea si abia apoi sa spui ca SIIJ este o facatura. Ce cretini puteti fi astia de la #rezist, cum dracu’ va mai rabda pamantul ?

    • las’bah,ca am avut parte de psd si nu se compara cu de’alde aia amintiti de tine…
      hai fugutza sa-ti iei simbria in ruble de la „blow job” psd!

    • @mircea
      Esti cumva una si aceeasi persoana cu Mircea Puscas, fostul judecator de la Curtea de Apel Oradea condamnat pentru coruptie instrumentat de cei pe care ii cataloghezi ca „jegosi”?

  3. S-a dat liber la protocoale Haide Helvig ce mai stai ,bagă mare.

  4. „Procurorul general Gabriela Scutea a declarat că dorește desființarea SIIJ, însă – atâta vreme cât Secția specială este prevăzută în legislație – ar trebui să fie operațională.”
    În caz că mai avea cineva vreo îndoială asupra bunelor intenții ale doamnei Procuror General.
    Despre competențe nici nu putem vorbi, deocamdată. În afară de dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” n-am auzit nimic până acum. Ah, era să uit: dosar penal pentru o directoare de școală care ar fi luat mită. În timp ce rechinii cu miliarde de euro la activ zburdă liberi, așteptând prescrierea fărădelegilor.
    Presimt că urmașa doamnei Kovesi nu-i va ajunge acesteia nici până la degetul mic . Știa CSM ce știa, când i-a dat aviz negativ. Bravo, CSM!

  5. Ce mult conteaza o decizie a CEDO ce o vizeza pe procurarita sefa a Parchetului European, chiar si atunci cand nu are nicio legatura cu hotararea de amanare CSM de a amana concursul pt numirea procurorului sef al SIIJ ! :))))

    PS. Oare ce ar fi hotarat CSM daca LCK pierdea la CEDO ? :)))))))))))))