G4Media.ro

SURSE: Ciolacu a refuzat cererea OMV de clarificare a legii offshore, a…

Foto: Guvern

SURSE: Ciolacu a refuzat cererea OMV de clarificare a legii offshore, a cerut retragerea plângerii de la Paris și le-a cerut șefilor companiei ”să-și folosească diplomația economică” pe lângă cancelarul Nehammer pentru Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a refuzat în discuția de luni de la guvern cererea șefului companiei OMV, Alfred Stern, de a clarifica un articol din legea offshore dedicată gazelor din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Ciolacu a transmis reprezentanților companiei austriece că ”este un subiect legitim”, dar că în acest moment nu poate discuta despre nici o modificare a legii offshore ”din cauza climatului creat de cancelarul austriac Karl Nehammer prin veto-ul față de intrarea României în Schengen”, au mai declarat pentru G4Media surse participante la întâlnire.

De asemenea, Ciolacu le-a cerut oficialilor austrieci să își retragă plângerea depusă la curtea de arbitraj de la Paris.

În plus, Marcel Ciolacu i-a invitat pe șefii OMV ”să-și folosească diplomația economică pentru ca Nehammer să își schimbe poziția față de aderarea României la Schengen”, potrivit surselor G4Media. El a invocat discriminarea României față de Croația, în cazul căreia Nehammer a fost de acord cu intrarea în Schengen.

Șeful guvernului român a mai spus că nici măcar nu poate deschide un subiect legat de legea offshore pentru că, din cauza veto-ului cancelarului Nehammer, companiile austriece au o imagine destul de proastă în România.

Reamintim că OMV Petrom a depus Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră. Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră. Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut pe 21 iunie de compania OMV Petrom.

Compania cu capital majoritar austriac cere României să clarifice anumite prevederi din legea offshore. Prevederile din lege arată că Guvernul ”poate introduce restricții temporare de preț și vânzare” pentru anumite cantități de gaze extrase din Marea Neagră, dar nu detaliază în ce condiții precise pot fi introduse aceste restricții.

Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat încă din iulie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, că a cerut clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore. Ea a spus că legea promovată atunci de coaliția PSD-PNL-UDMR aduce îmbunătățiri, însă mai este nevoie de clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere pe piața de transfer de operare care se întâmplă în 9-12 luni până la luarea deciziei finale de investiție.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, a declarat Christina Verchere, potrivit Economedia.ro.

Iată articolul din Legea offshore care face obiectul nemulțumirii OMV Petrom:

Articolul 20
(1) Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora:
a) au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceștia, în condițiile legislației naționale și europene în vigoare;
b) nu pot face obiectul unor restricții referitoare la preț, comercializare, ofertare și/sau vânzare a hidrocarburilor, după data de 31 decembrie 2022, cu excepția prevederilor legislației naționale și europene.
(2) Prin excepție de la dispozițiile alin. (1), Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, precum și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă.
(3) În vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei cel târziu înainte de data intrării în vigoare a acestora.
(4) Cantitățile comercializate prin contractele menționate la alin. (3) vor fi oferite în prealabil spre vânzare, cu prioritate, statului român, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, denumită în continuare A.N.R.S.P.S. A.N.R.S.P.S. va accepta sau refuza oferta în termen de 7 zile de la recepția acestei oferte, absența unui răspuns echivalând cu un refuz al ofertei. În caz de refuz, titularii acordurilor au dreptul să continue cu vânzarea acestor cantități către terți. În situația în care cantitățile oferite prioritar către A.N.R.S.P.S. sunt comercializate către terți, prețul de vânzare al gazelor naturale nu va fi mai mic decât prețul oferit către A.N.R.S.P.S.

Notă: Articolul a fost actualizat cu detalii suplimentare de la întâlnirea oficială de la guvern.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Bine, Ciolacu!
    Bună mișcare 🍻

    • Asta e doar cu scop electoral. Nu vă imbatati cu apa rece…

    • Votezi?

    • @ Punctul pe i , da, votez, dar nu PSD sau PNL, insa nicidecum AUR! UDMR nici atât!!!!

    • Ce bine?! Insinuează că dacă intrăm în Schengen o să revizuim măcar nițel legea și acordul, adică să plătim Austriei intrarea în Schengen!

    • Când statul român nu face nimic pentru a intra în Schengen, nu e bine.
      Când prim-ministrul român pune o piedică unei companii austriece, tot nu e bine.
      Pentru că PeSedeee…. vorba lui Iohannis

  2. Sper ca nu ne-am pierdut mai mult de 5 minute din timpul pretios al guvernului roman cu sclavetii aia.

  3. Articolul din lege este foarte clar, stabilește niște priorități!

  4. Cică „companiile austriece au o imagine destul de proastă în România”.
    Deci, cele rusești, gen Lukoil, Gazprom au imagine mai bună, nu? Sau au imagine de genul „ei, și cu ce sunt mai buni vesticii decât rușii?”.

    Doamne ferește-ne…

    • Si ce legatura are cu subiectu’? Vrem sa intram in C.S.I.? Parca era vorba de Schengen si de Austria, al caror fan vad ca esti, dar in fine…atata se poate!

    • @Ciprian
      Cu ce sunt mai buni rușii decât vesticii?

  5. Au un tupeu fără limite acești nesimțiți. Nu sunt ei de vină, ci politicienii trădători care le permit și le acceptă bătaia de joc și distrugerea țării.

  6. „Breten Marsel, mei”, nu ca m-ar interesa ce mai vrea seful de la OMV, dar civilizatia nu se construieste doar cu santaje.
    Ce a facut partidul pe care-l conduci deja de ceva timp in legatura cu portul Constanta, ca nu e decat un scanner si ala vechi si obosit, scanner de detectat droguri, inteleg.
    Si se tot scrie de cand ne tot refuza Neciocan de anul trecut si niznai nix facut, mei.
    Deci punem doar piedici oamenilor intreprinzatori si in rest vorbe, mei.

  7. noi abia acum invatam de dublul standard?

  8. Statz asa ca vine cererea legitima (wink wink) de la Frank Timis, romanas get beget. Vineri s-au incheiat dezbaterile la curtea de arbitraj de la Washington referitoare la investitiile straine (wink wink) ale corporatiei Gabriel Resources vs Romania. In maximum 6 luni vom sti daca noi, prostalaii care munkesc in gradina maikii domnului, tre sa viram cel putin 3 miliarde de coco catre d-l Frank sau nu. Eu mizez pe un sah mat la d-l Ciolaku care nu e vina lui, e greaua mostenire de la alti domni care au incasat de atunci si acum le vine parandaratu’ ca perversa de pe Tg. Ogna. Mam, u got2love Romanian pop culture.

  9. Poporul român a mai văzut acest film în septembrie 2018. „A fost o discuție tensionata” este titlul filmului cu Dragnea ,Valcov,soțul Dancilei , Sevilla Shhaideh ,Directorul OMV Seele decorat de Putin cu „Ordinul Prieteniei”, toți actori unu și unu.Regia de acum mult mai slaba,bună pt.votantul PSD, miroase rău, cu coincidențe vizibile, între declarațiile Nehamerului de ieri , întâlnirea de azi cu OMV,refuzul lui Ciolacu,pare un film de mana 3 a, nu ști dacă să plângi, sa râzi sau sa ieși din sală.

    • E un film regizat pt electorat, iar în culise se joacă alt film in care se înțeleg la împărțirea prăzii, ca de obicei.

  10. Comentariile mele nu sunt moderate, in general dar se pare ca am pus ceva cuvinte keie intr-un comentariu care cica e pe patul de autorizare al vajnicilor moderatori de la g4. Pai bai sarakilor, servicii much? Noroc ca am iesit la un sprit cu tatal vostru si m-a pus in garda ca ati scapat de sub control ca Vladutz de Miruna.

  11. Mă gândesc care este explicația ca având un președintele cu limbă nativă germana nu reușește să transmită nimic austriecilor. Și cum de nu – i crapă obrazul de rușine. Sau e un simplu dulap ce nu se dorește dorește deranjat sau de fapt slugareste la austrieci în speranța unei slujbe călduțe la Bruxelles.

  12. Rezolva problema pensiilor speciale, ca asta e o nedreptate întreținută de voi! CCR nu a spus ca nu puteți reglementa pentru viitor. Institutiile publice se umplu de cumularzi, iar tara se umple de asiatici, ca pe romani ii alungați cu nedreptățile pe care le întrețineți.

  13. Mai incisiv, hai ca se poate.

  14. Diplomatia lui Ciolacu este triplu zero. Cum poti sa argumentezi cu ”nedreptatea Croatia”? Extinzi problema ca o mamica de Ionel care se simte nedreptatit la scoala.
    De luni de zile se arunca fumigene in loc sa se faca ceva. Mai sprinteni si mai exacti, baieti! O comisie de lucru care sa identifice problemele asa cum le vad austriecii, strict legate de Romania. Sa fie implicati oficial la gasirea solutiilor. Sa munceasca. Prinsi in joc, ce ar mai putea spune? Ar fi co-autori! Asa, Ciolacu foloseste metoda santajului, care va ramane si ea in istoria acestui an de rusine. Gafe peste gafe, cu Scholtz, cu austriecii, dar costumul italian nu face omul. Atat avem, dragi concetateni!

  15. Se negociază comisionul?