G4Media.ro

Supraviețuitorii de cancer nu mai trebuie să spună asigurătorilor că au avut…

Sursa foto: Pixabay

Supraviețuitorii de cancer nu mai trebuie să spună asigurătorilor că au avut boala dacă au trecut 7 ani de la încheierea tratamentului / Legea a trecut de Senat

Supraviețuitorii de cancer vor avea „dreptul de a fi uitat”, adică dreptul de a nu furniza asigurătorilor informații despre faptul că au avut o boală oncologică, dacă au trecut 7 ani de la încheierea tratamentului. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și va fi trimis la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul iniţiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc pentru completarea Legii drepturilor pacientului 46/2003, în vederea reglementării „dreptului de a fi uitat” al supravieţuitorului de cancer.

Prin acest proiect, susţinut de parlamentari PNL, PSD, UDMR, se preconizează ca „în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de şapte ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de 18 ani, termenul este de cinci ani de la data încheierii protocolului oncologic„, potrivit raportului comun favorabil, întocmit de comisiile pentru sănătate şi pentru drepturile omului, relatează Agerpres.

Complementar, în vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări aceste informaţii şi documente, nerespectarea acestui drept atrăgând după sine răspunderea civilă, conform prevederilor legale, potrivit unui amendament admis, propus de Nicoleta Pauliuc.

În expunerea de motive se mai precizează că „distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie dreptul în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare. Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a dreptului de a fi uitat atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale”.

Proiectul a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...