G4Media.ro

Supraîncălzirea Mediteranei stârnește temeri legate de apariția unor fenomene climatice extreme în…

sursa foto: Pexels.com

Supraîncălzirea Mediteranei stârnește temeri legate de apariția unor fenomene climatice extreme în cursul toamnei

Meteorologii se tem că „episoadele mediteraneene”, legate de evaporarea apei pe măsură ce atmosfera se răcește, vor fi mult mai frecvente în acest an. Duminică dimineața, Place de la Comédie din Montpellier, în regiunea Hérault, a fost străbătută de un torent de noroi în miniatură, după precipitațiile abundente care s-au abătut asupra orașului, potrivit BFM TV. O avanpremieră a ceea ce se așteaptă în sudul Franței la toamnă?

 


Cel puțin de asta se tem meteorologii. Cauza este supraîncălzirea Mării Mediterane, unde temperatura a depășit 30°C de la sfârșitul lunii iulie. În 24 iulie, un maxim de 30,7°C a fost observat pe coasta de est a Corsicăi. Aceste temperaturi sunt cu 4 până la 6°C mai mari decât cele normale pentru acest sezon și, odată ce atmosfera se va răci, ar putea duce la precipitații violente.

„Vara, se formează un strat de apă caldă la suprafață, iar dacă nu bate vântul, acest strat va progresa în adâncime și putem ajunge la temperaturi cu mult peste 13°C (temperatura la care trăiesc organismele marine la 20 de metri de coastă, n.r.) la o adâncime de 20, 30 sau 40 de metri”, a explicat, la BFMTV, Thierry Thibaut, profesor de ecologie marină la Institutul mediteraneean de oceanologie.

Condiții marine care favorizează apariția unor tulburări violente. „Suntem obișnuiți să vedem furtuni mai mult sau mai puțin violente în luna septembrie în sudul Franței. Acesta este cazul episoadelor din Cevennes. De obicei, în Marea Mediterană se înregistrează aproximativ zece furtuni pe an. Dar cu cât apa este mai caldă, cu atât acest tip de episod va fi mai violent”, explică Caroline Jane Muller, cercetător CNRS detașat în Austria.

După cum subliniază Météo France, episoadele mediteraneene, numite uneori „Cevennes”, sunt legate de „urcarea de aer cald, umed și instabil dinspre Marea Mediterană, care poate genera furtuni violente”.

„Ele apar mai ales toamna, când marea este cea mai caldă, ceea ce favorizează o evaporare puternică”, continuă institutul.

Aceste furtuni pot fi declanșate în două moduri. Atunci când masa de aer cald și umed întâlnește o barieră muntoasă: pe măsură ce se ridică în altitudine, se răcește și se transformă în precipitații. Acest fenomen este deosebit de pronunțat în Cévennes.

Sau atunci când această masă de aer cald întâlnește o bulă mare de aer rece. Numeroase episoade mediteraneene au fost deja observate în trecut, în special în 2015, când 20 de persoane au murit în urma inundațiilor între Mandelieu și Nisa.

Teama de uraganele mediteraneene

Temperaturile actuale ale Mării Mediterane, care vor crește, fără îndoială, masa de aer cald care se va elibera la toamnă, îi îngrijorează pe meteorologi.

„Riscul este foarte mare în acest an. Din punct de vedere fizic, energia acestor furtuni este legată de evaporarea de la suprafața mării. Cu cât apa este mai caldă, cu atât energia este mai mare”, avertizează Caroline Jane Muller.

Cercetătorul menționează, de asemenea, posibilitatea apariției „medicane”, un termen compus din cuvântul englezesc „hurricane” și „Mediterranean”. În 2018, meteorologul François Gourand a explicat că „aceste depresiuni sunt mai mici decât cele care formează uragane și sunt de scurtă durată, cu intensificări ale vântului care rareori ating forța unui uragan de categoria 1 în cazurile cele mai grave”.

„Diferența constă în faptul că miezul furtunilor tropicale este cald, în timp ce miezul „medicane„ poate fi rece”, spune Caroline Jane Muller, de unde și posibila lor apariție toamna.

„De la începutul anului școlar, riscăm să avem inundații destul de importante”, a avertizat Éric Brocardi, purtător de cuvânt al federației naționale a pompierilor, pentru Franceinfo.

Duminică, Météo France a plasat șapte departamente sub vigilență portocalie de furtuni. Iar începând de marți, perturbările furtunoase potențial violente ar trebui să se întoarcă în Franța, în special în Hérault, Var, Bouches-du-Rhône și Ardèche.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Priviti partea buna : Aer mai curat.