G4Media.ro

Supermarketuri Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image din sudul litoralului, propuse pentru…

Sursa foto: Pixabay

Supermarketuri Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image din sudul litoralului, propuse pentru închidere / ANPC: Parte dintre consumatorii aflaţi la cumpărături erau mai tare intrigaţi de acţiunea noastră decât de deficienţele găsite acolo

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea temporară pentru o perioadă de până la 6 luni a cinci magazine aparţinând retailerilor Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image, aflate în sudul Litoralului, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Echipele de comisari ale Comandamentului Litoral 2022 – structura specială a ANPC – au verificat, în aceste zile, modul în care este respectată legislaţia în domeniu în marile magazine de tip supermarket din sudul litoralului Mării Negre. Au fost controlate, în Mangalia, magazinele Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image, precum şi magazinul Lidl din Eforie Nord.

Celor 5 locaţii le-au fost aplicate, pentru neregulile constatate, 4 avertismente şi 9 amenzi contravenţionale în valoare totală de 235.000 lei.

Acestor sancţiuni li s-au adăugat şi măsurile complementare care au presupus oprirea temporară de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de peste 4.600 lei, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de peste 10.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor a tuturor magazinelor controlate, închiderea temporară pe o perioadă de până la 6 luni a tuturor magazinelor controlate şi încetarea practicilor comerciale incorecte pentru 3 dintre magazine.

„Interesant este că, până la finalizarea acţiunilor de control, parte dintre consumatorii aflaţi la cumpărături erau mai tare intrigaţi de acţiunea noastră decât de deficienţele găsite acolo. Suntem pe teren pentru a le proteja sănătatea şi pentru a transmite operatorilor economici că trebuie să respecte consumatorii. Din nou vitrine murdare, din nou legume şi fructe cu deprecieri, din nou se uită că o parte a profitului trebuie reinvestită.

Va trebui să trecem la măsuri mult mai dure şi săptămâna aceasta o vom dedica discuţiilor cu structurile centrale ale marilor lanţuri de magazine”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.

Printre cele mai importante nereguli constatate de către comisarii ANPC au fost:

  • comercializarea de legume şi fructe depreciate sau cu calibre diferite, având o categorie de calitate inferioară faţă de cea declarată;
  • depozitarea neconformă a produselor alimentare; comercializarea unor produse reprezentând un mix cu acid acetic; comercializarea unor produse congelate cu gheaţă în exces pe produs; comercializarea de produse cu etichete Nutriscore, pe care era menţionată o anumită categorie fără a fi justificată;
  • diverse erori de informare pe eticheta de produs; nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea unor produse tip „7+1” fără a avea produsul de referinţă la vânzare, nespecificarea perioadei de desfăşurare a promoţiilor, produse aflate în promoţie deşi perioada era depăşită);
  • lipsa condiţiilor de igienă corespunzătoare în spaţiul de comercializare, de depozitare şi de producţie a pâinii; folosirea unor vitrine frigorifice cu acumulare masivă de gheaţă, cu rafturile neigienizate, cu urme de lichide alimentare, praf, rugină, mucegai şi insecte; folosirea unor spaţii de depozitare neigienizate; comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat;
  • practici comerciale incorecte – nerespectarea denumirii corecte a produsului în conformitate cu ingredientele conţinute;
  • neconcordanţă între preţul produsului la raft şi cel perceput la casa de marcat; semnalizare incorectă a produselor aflate în ultimele zile de valabilitate”, se precizează în comunicatul ANPC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Ma baieti, dar mai controlati si prin tara. Nu doar pe litoral si in Capitala isi fac de cap lanturile de magazine. Asa cred ca e doar o actiune de imagine. Prin orasele mici si medii din provincie plangi la raioanele de fructie si legume de cum arata. Am incercat in trecut sa fac sesizare la ANPC, dar tot timpul imi raspundeau ca ori sunt ocupati, ori nu fac controale in afara programului de lucru, ori daca faceau controale ( dupa cateva zile de la reclamatie, bineinteles), imi raspundeau ca am facut reclamatie aiurea si ca nu au gasit nereguli.

    • ANPC ar trebui sa se mai calmeze. Valabil pt orice alta institutie a statului. Sa-si reduca personalul si eventual sa se desfiinteze. F**k government overreach.

    • Stai linistit, altele sunt obiectivele anpc.
      Ăsta din articol e doar spectacol.
      Daca iti vine sa crezi anpc in special e util sa nu comenteze la documentele scrise pe care le controleaza in inspecții si mai ales sa nu le verifice mai departe ca sunt reale/complete. … apropo de hecsifarma

  2. Mă intreb de ce nu se fac controale si la SUPECO. Imi este rusine cand intru intr-un astfel de magazin. Arată ca pe vremea comunismului, iar calitatea produselor este execrabila.

  3. Neregulile de mai sus sunt normale în orice supermarket din capitala. Aia deranjează mafia, nu mai cumpara melte.nul hamsia pe plaja, își face Sandwich și de aia e supărare mare acolo.
    De ce nu controlam în Vaslui, în Satu Mare, în București??

    • Prin provincie se duc la alea mici (de obicei alea care nu „doneaza) si fac niste supercontroale amanuntite. Timp de 2-3 ore bloacheaza activitatea unui magazin mai mic si ii dau amenda pe nu stiu ce chestii minore. In alea 2-3 ore te controleaza si daca ai praf sub unghii, numai ca sa gaseasca motiv de amenda. La astea mari, pauza. Sau cand fac controale la astea mari, anunta toata presa, ca vezi domle ii controlam si pe aia mari, nu doar pe aia mici. Praf in ochi. Circ.

    • Mânanci BULLSHIT

  4. Locuiesc in zona. Vorbesti prostii

  5. Asta este mana celor cu restaurante cu hoteluri ca lumea își cumpără produse și le mănâncă în camere . Nu vor turiștii sa mănânce la terase carne expirate de 7 ani la preturi exorbitante….

    • precis !! de ce nu – i amendează sau să-i someze daca au găsit nereguli.Lumea mai bine cumpără conserve, bere, suc, pâine etc de la magazine…nu mai da bani pe alimente expirate de ani de zile unor horecari.

    • Exact !!!
      Ăsta e scopul inchiderii!

  6. Consumatorii au dreptate. Nu faci control si inchizi magazinele in perioda de varf a sezonului. De regula controalele se fac inainte de inceputul sezonului, dar inspectorii vin cu familia la mare, cu delegatie de control, in perioada ideala pentru distractii! Mai o amenda, mai o spaga si se intorc acasa si relaxati si cu bugetul pe plus !

    • Gica are dreptate.
      ANPC probabil o sinecura a psd sau pnl. Comportament de bizoni. Auzi la ei ce au mai inventat, vin cu delegatie la mare :))

  7. vrajeala de doi lei. mafiotii cu carciumi cu mancare expirata au platit anpc sa-i inchida p-astia, sa-si vanda ei infectiile.

  8. Astia de la ANPC ne apara de ceea ce vedem si noi singuri.
    Sunt exact ca aia de la ANAF, de fapt, – clientul are obligatia sa ceara bonul si nu magazinul sa-l ofere.
    De ce nu ar fi la fel si cu.. rugina si ce mai verifica ei vizibil cu ochiul liber.

    Cand ne spun si cei de la ANPC cum putem sa apelam la ei sa verifice in laborator-ul acreditat ca un produs contine ce scrie pe eticheta.
    Sa ghicesc: conformitatea e pe raspunderea producatorului care vine cu actele. Ei verifica `decat actele nu si continutul chimic al produsului

  9. Zici ca i-a pus Ciuca la treaba pe astia de la ANPC. Ca prea au multi angajati si bugete separate pe fiecare zona din Romania… sunt chiar de capul lor. Fac mult tam-tam din nimic, castigul adevarat se apara si nu e al nostru – e al lor.

  10. Mega Image, clar, nu mai are ce cauta in Romania. Doar faceti o Socoteala.

  11. Belgienii ne confunda cu Congo.

  12. Închid tot ca sa aibă viitoarele aprozare clienți. Sa nu se supere unele dintre magazinele asta si sa plece ca am dat de naiba. S-au mai deschis mici magazine autohtone si au prețuri astronomice.

  13. Aveam niste burghie Bosch la vanzare. Vine un anpc-ist si-mi spune ca nu informez clientul cate gauri poate da cu burghiul. Eu zic ca depinde de una, de alta, el îmi da amenda. Cam asa functioneaza.

  14. Cam trase de par controalele astea, nu e clar pe cine apara ANPC. Sa-i apere oare pe consumatori?
    Ar trebui sa se comporte la fel cu toate magazinele. Cel putin supermarketurile ofera un comert civilizat cu spatii mari intre rafturi, aer conditionat, parcare.

    • Au puterea sa remodeleze mediul de afaceri in zona de comet, turism…Pot duce la inchiderea unor afaceri in favoarea altora. Nu spun ca fac asta. Spun ca trebuie atentie mare la legile dupa care functioneaza. Ei ar putea sa faca din micul antreprenor din turism, de exemplu, un cinstit furnizor al acestui placut serviciu, dar controale doar agresive pot duce la falimentarea acestuia in favoarea marilor actuali si viitori mari hotelieri.
      Cei ce lucreaza si conduc in aceasta institutie trebuie sa fie persoane neispitibile cu nimic.

  15. Românul indignat ca se fac controale și tot el indignat ca de ce se fac. Plm de parizeri ați umplut plajele de semințe, peturi si mucuri de tigara.Stati acasa dacă vi se pare greu sa înțelegeți ca trebuie făcute controale iar dacă vreți controale și pe ulița voastră faceți reclamații insistent la tembeli de la anpc.

  16. Nu zic să nu închidă cand merită, dar trebuie o listă clară cu ce duce la inchidere. Asa „pavimente crăpate”, „unele zone au praf”, „pe alocuri varul lavabil este descuamat” cu astfel de criterii totul ar trebui inchis pe Planetă!🤮🤮🤮

    • Nu pe planeta ci în România ca aici cam totul se face de mântuială, inclusiv curățenia. Si foarte bine, sa le închidă pana când se remediază deficientele

    • Pe planetă, iti dau 100 linkuri cu restaurante din UK, Japonia, US care după normele abuzive , interpretabile ale inspectorilor ar trebui inchise deasemenea!
      Nu poți să -ti bați joc de investițiile oamenilor, altfel nu mai investesc, si tot Ramonul se plânge apoi că e scump in Romania! Sau ca sunt șomeri in Romania!
      Se inchid magazine pe toane si crize de nervi ale unor inspectori, pe norme date de amenzi! Nu este posibil! Trebuie scrise clare condițiile, eu dacă mă duc in birourile ANPC sigur închid birourile pe praf, pavimente crăpate sau alte baliverne incompetente!

  17. Nu pare sa aiba asta treaba cu grija pentru consumatori, mai mult cu atras venituri la bugetul de stat. Planul de amenzi adica.

    Controalele astea au inceput sa apara la stiri cand a intrat Catu prim ministru si s-a apucat sa imprumute la greu.

    Unde sunt controalele la vanzatorii de energie? 🙂

  18. Bravo, comentatorilor

    Dacă ANPC nu fave controale : „Dar de ce nu controlează? Îi lasă așa, nu le fac nimic!! Nenorociții!!!”

    Dacă ANPC face controale : „Aaaaa, apără mafia restaurantelor! Nu așa se face! Eu știu mai bine!! Noi de unde cumpărăm acum?? Niște nenorociți!!!”

  19. Ce treaba are nenea care controlează mucegaiul de pe castravete cu evaluarea reinvestirii profitului? Miroase a altceva

  20. Asta se crede noul Piedone.
    ANPC are rolul de a proteja si daca e cazul, de a sanctiona, nu de a face show.